Πρώτη φορά μαζί

 

Του Θανάση  Θεοχαρόπουλου *

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 3

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκει τη συστράτευση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών προκειμένου να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μεταρρυθμιστικό πόλο μακριά από τον αριστερό ή δεξιό λαϊκισμό. Στόχος  μας  είναι να δώσουμε λύσεις, χωρίς αγκυλώσεις.
Δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση  μόνον με λιτότητα, απαιτείται ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Εμείς έχουμε σχέδιο και όραμα.

Φιλοδοξούμε οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους στις 20 Σεπτεμβρίου τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τρίτη δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε να ακυρώσουν την καρικατούρα δικομματισμού. Η αναπαραγωγή ενός αναπαλαιωμένου διπολισμού δεν ωφελεί. Ο ισχυρός προοδευτικός πόλος είναι αναγκαίος. Η ψήφος στην Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν διευκολύνει απλώς αλλά επιβάλλει τις συνεργασίες.

Θα είμαστε η θετική έκπληξη των εκλογών, η τρίτη δύναμη. Λίγες ημέρες πριν οι πολίτες πραγματοποιήσουν την καλύτερη «δημοσκόπηση» στην κάλπη είναι ξεκάθαρη η επιθυμία των πολιτών για κυβερνήσεις συνεργασίας, ώστε επιτέλους με προγραμματικές συγκλίσεις και εθνικό σχέδιο  να προχωρήσει  η χώρα μπροστά. Είναι δεδομένο ότι οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία θα πρέπει να εμπεριέχει προγραμματική ατζέντα αλλά και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και έλεγχος της πιστής τήρησης της ώστε να αποφευχθούν δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Το παράδειγμα της  συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όπου γίνονταν πειραματισμοί χωρίς προγραμματική ατζέντα είναι πολύ πρόσφατο.

Όλα δείχνουν πως η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η ανάδειξη της στην τρίτη θέση θα είναι  καταλύτης για τη δημιουργία ενός προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού πόλου της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς που δώσει και λύση στο ζήτημα της  διακυβέρνησης.

Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία, η χώρα και η πολιτική ζωή του τόπου νέα υποσχεσιολογία.

Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη. Εμείς εγγυόμαστε την σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με μεταρρυθμίσεις, βαθιές τομές αλλά και σταδιακή αντικατάσταση των δυσμενών όρων του πρόσφατου μνημονίου που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για να αλλάξουν τα άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα που προβλέπει η νέα συμφωνία χρειάζεται σχέδιο που θα εφαρμοσθεί όταν ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας σταδιακά ως χώρα και  θα μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε με νέα δεδομένα από καλύτερη θέση.

Η διχαστική ρητορική των αρχηγών άλλων κομμάτων βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών της χώρας που επιβάλλουν συνεργατικό πνεύμα και εθνική συνεννόηση για την υπέρβαση της κρίσης. Συνεχίζουν με μία τακτική πόλωσης και όξυνσης που μόνο ζημιώνει την πολιτική ζωή του τόπου. Προτάσσουν το ελάχιστο κομματικό όφελος έναντι της εθνικής συνεννόησης. Φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτε.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Τα κόμματα πρέπει να ανανεώνονται και να καταλαβαίνουν ποιες είναι οι ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Εμείς προχωράμε μπροστά και καλούμε τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο της ανανέωσης απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και το λαικισμό να μας ακολουθήσουν.

Τώρα πρώτη φορά όλοι μαζί.

 

*Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ