Άδωνις Γεωργιάδης: Ως πότε θα τον κουβαλάει ο Κυριάκος;

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Του Γ. Λακόπουλου

Το κόνσεπτ της ανάδειξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ βασίσθηκε στην ανάδειξη του πολιτικού πολιτισμού, της δημόσιας ευπρέπειας και του ήπιου πολιτικού λόγου.  Έκτοτε ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι θέλει να γίνει φορέας μιας σύγχρονης πολιτικής χωρίς λαϊκισμούς και κραυγές.

Κάθε φορά που το λέει την επόμενη βγαίνει και τον ακυρώνει ο αντιπρόεδρός του: ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προβάλλει ο Κυριάκος ως πρότυπο πολιτικού -και ισχύει στην περίπτωση του Κωστή Χατζηδάκη.

Είναι φανερό ότι ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ προσθέτει στο κόμμα του με την ευρωπαϊκή αντίληψη τον περιεκτικό λόγο του και την ευγένεια της παρουσίας του, που δεν τους στερεί τίποτε σε μαχητικότητα, ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ εξελίσσεται σε βαρίδι.

Για πολλούς η ΝΔ θα πληρώσει το κόστος της ανάδειξης του σε αντιπρόεδρο. Είναι ικανός, υπερκινητικός, ακούραστος, αλλά είναι ….Άδωνις. Το προφίλ του απέχει από τις προδιαγραφές των στελεχών ενός αστικού κόμματος.

Ως τώρα τώρα οι επικρίσεις για τον Άδωνι αφορούσαν τον παρελθόν του, το  ύφος τη δημόσιας παρουσίας του, τις ακρότητες το λόγου του και την χαμηλού επιπέδου επιχειρηματολογία του.

Τώρα η ΝΔ πρέπει να αντιμετωπίσει και τις κατηγορίες της κυβερνητικής παράταξης για εμπλοκή του σε υποθέσεις που, αν μη τι άλλο, πρέπει να διερευνηθούν.

Στο τέλος φυσικά θα προκύψει  τι από όλα αυτά έχει βάση και τι όχι- και μακάρι να είναι όλα ανακριβή. Κανείς δεν χαίρεται για εμπλοκές  πολιτικών σε τέτοιες υποθέσεις.

Αλλά η υπεράσπιση της τιμής και της υπόληψης ενός πολιτικού, όπως και ενός πολίτη, είναι προσωπική υπόθεση. Ο Άδωνις τα αντιμετωπίζει σαν αντιπρόεδρος της  ΝΔ και κατ’ αυτό τον τρόπο την εμπλέκει. Δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα κόμμα.

Ειδικά για τη ΝΔ δεν είναι ό,τι καλύτερο να πρέπει να απολογείται για απόψεις και δράσεις του αντιπροέδρου της όταν μετείχε στον ακροδεξιό σχηματισμό του Καρατζαφέρη- έστω και αν ο Γεωργιάδης φτάνει να ζητάει ακόμη και συγγνώμη για τοποθετήσεις τους εκείνης της περιόδου. Δημοσίως και ιδιωτικώς.

Τα σοβαρά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενοχλούνται από το ότι το κόμμα τους πρέπει να απολογείται για τις καθημερινές μεταμεσονύκτιες εμφανίσεις του σε περιθωριακά κανάλια-,  για επαγγελματικούς λόγους όπως λέει, σαν να μην έχει τρόπο να ζήσει.

Εκεί, εκτός από ένα συγκεκριμένο είδος βιβλίων που προωθεί … οικογενειακώς, κάνει  και πολιτικά κηρύγματα με τις γνωστές απόψεις τους και το γνωστό ύφος του.

Αυτό δημιουργεί προφανώς ανισότητες στις σχέσεις του με τους άλλους υποψήφιους της ΝΔ  στη Β΄ Αθήνας, που …. δεν πληρώνουν με το μήνα για να βγαίνουν στο γυαλί,- αν λάβουμε υπόψη όσα κατέθεσε ο Γιώργος Κουρής στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Δημιουργεί όμως και ερωτήματα για τη σχέση Μητσοτάκη -Άδωνι πλέον. Γιατί τον κρατάει, αφού έχει φτάσει στο σημείο ακόμη και να τον αποδοκιμάσει η ΝΔ ή τα στελέχη της;

Στην αρχή υποτίθεται ότι υπήρχε σχεδιασμός που προέβλεπε ότι δια του Άδωνι φράζει τις διαρροές προς τα δεξιά, ή και μπορεί να επαναπατρίσει ψήφους από τη Χρυσή Αυγή. Αυτό τον επιχρωματίζει βέβαια.  Αλλά στη συνέχεια προέκυψε ότι ο Γεωργιάδης είναι κάτι περισσότερο από …εργαλείο του Κυριάκου. Είναι δελφίνος του και εν δυνάμει αντίπαλος του.

Ήδη λειτουργεί ως οιονεί αρχηγός και καθοδηγητής του κόμματος. Διαμορφώνει το κλίμα στο οποίο είναι υποχρεωμένη να κινηθεί ολόκληρη η ΝΔ, προλαβαίνει τον Κυριάκο, που αναγκάζεται να λειτουργεί σαν ηχώ του αντιπροέδρου του ενίοτε και τοποθετείται πρώτος και υπεράνω των πάντων στο κόμμα.

Πολλοί διακρίνουν ότι στόχος του Γεωργιάδη είναι να πάρει τη βάση του κόμματος από τον Μητσοτάκη και ήδη το έχει καταφέρει. Όσα βλέπουν οι άλλοι δεν μπορεί να μην τα βλέπει ο πρόεδρος της ΝΔ και μοιραία πολλοί απορούν γιατί τον ανέχεται.

Κάποιοι λένε ότι πλέον τον φοβάται. Έκανε ένα λάθος στην αρχή και τώρα δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτόν. Η σύγκρουση με τον αντιπρόεδρο του θα τον κατέστρεφε. Αν τον βάλει απέναντι θα ακούσει πολύ χειρότερα από αυτά που του έλεγε παλιότερα.

Άλλοι πιστεύουν ότι ο Κυριάκος κατά βάση είναι “κίλερ” και αργά ή γρήγορα θα απαλλαγεί από την ενοχλητική παρουσία του Γεωργιάδη, για την οποία η ΝΔ πρέπει πλέον να απολογείται.

Όταν οι δημοσκόποι σου δίνουν διπλάσιο ποσοστό από τον αντίπαλο του δεν είναι είναι δείγμα κύρους και πυγμής να δέχεται να σε υπερσκελίζει κάποιος με τα εντελώς διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά από αυτά που σε ανέδειξαν.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον των σχέσεων Κυριακού-Άδωνι μένουν μετέωρες. Όσοι ξέρουν καλά τα πράγματα στη  ΝΔ , όμως, λένε ότι επειδή στην πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί ανάμεσα τους ισορροπία τρόμου. Πλησιάζει η στιγμή που ο ένας από τους δυο θα προσπαθήσει να την ανατρέψει-και απλώς δεν ξέρουν ποιος θα το κάνει πρώτος.