«Ίμια» 2016

Του Κωνσταντίνου Ν. Φουντουλάκη

 

ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣΦέτος φαίνεται δε φτάνει το πιστωτικό γεγονός για πιστόλι στον κρόταφο και πάμε για «εθνικό» θέμα; Εθνικό θέμα δεν υπάρχει και πάμε να το δημιουργήσουμε; Για να δούμε…

Διαχρονικά η Τουρκία έχει επιθετική πολιτική στο Αιγαίο και αυτό βασίζεται σε δύο κύριους παράγοντες. Τη γεωγραφία και την στρατιωτική υπεροχή. Το κύριο θέμα είναι η γεωγραφία. Η Ελλάδα δε μπορεί αντικειμενικά να αμφισβητήσει ούτε εκατοστό ηπειρωτικού εδάφους ενώ η Τουρκία χαλαρά μπορεί να παρενοχλεί συνεχώς στις δεκάδες νησίδες και βραχονησίδες. Αυτό της δίνει ντε φάκτο εδώ και χρόνια την πρωτοβουλία. Μπορεί να επιλέγει που, πότε και πως θα προκαλέσει θέμα και πόσο θα το κλιμακώσει. Ακόμα και όταν χάσει την αναμέτρηση αυτό δε σημαίνει πολλά. Απλά θα επανέλθει στο θέμα. Αυτό δε μπορεί να αλλάξει. Δυστυχώς επιλέγει να κλιμακώσει μόνον όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε αδυναμία και εσωτερικό χάος. Το απέδειξε το 1967, το 1974 και το 1996. Θα το αποδείξει και το 2016;

Όταν ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι η ΕΛΔΥΚ είναι επιθετική δύναμη χαμογέλασα. Αν δεν κάνω λάθος έχει δύναμη ενισχυμένου συντάγματος και απέναντι της έχει ένα ολόκληρο σώμα στρατού με όλο το βάθος της Τουρκικής ενδοχώρας πίσω του. Όταν έκανε τους τυχοδιωκτικούς του αεροπορικούς περιπάτους ανησύχησα. Και ανησύχησα διότι ακόμα και αν (που δεν έγινε φυσικά) πετάξει ένα ελληνικό αεροπλάνο πάνω από τη Σμύρνη δεν έχει καμία μα καμία απολύτως σημασία. Το ότι πέταξε (σε αντίδραση στις παλικαριές του κ. Καμμένου) τουρκικό ελικόπτερο πάνω από την ξηρά της Κω το 2015, αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό.

Με αυτά θέλω να πω ότι η Τουρκία παίζει καιροσκοπικά και εκ του ασφαλούς και η Ελλάδα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική και ψύχραιμη, ειδικά σήμερα που δεν είμαι σίγουρος τι πραγματική πολεμική δυνατότητα έχει και ειδικά σε βάθος 2-3 εβδομάδων. Και είναι ανησυχητική η αναγγελία για εγκατάσταση μόνιμης βάσης στην περιοχή των Οινουσών.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να γίνει αυτή η πράξη. Η περιοχή δεν αμφισβητείται πραγματικά όσο και να χορεύουν οι Τούρκοι. Παραβιάζουν και προκαλούν, δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν πραγματικά. Όχι τώρα λοιπόν, όχι στο τυράκι του εύκολου πατριωτισμού.

Είναι προβλέψιμο το τι θα γίνει. Οι Τούρκοι θα αντιδράσουν δυναμικά. Το πόσο δυναμικά θα εξαρτηθεί από το πόσο θα αντέξει η δική μας μαγκιά που αυτή την εποχή είναι «τζάμπα» τύπου. Δεν έχουμε κανένα μα κανένα λόγο να μπούμε σε ένα παιχνίδι που θα χάσουμε σχεδόν σίγουρα, και που αυτό πραγματικά θα οδηγήσει σε καθεστώς αμφισβήτησης στην περιοχή. Τα Ίμια είναι προ των πυλών.

Εκτός εάν, φυσικά, είναι ο μόνος τρόπος να εκβιαστεί ξανά ο Ελληνικός λαός για να δεχτεί πρόσωπα και καταστάσεις. Δε θα φταίνε ούτε οι Τούρκοι ούτε φυσικά οι Αμερικάνοι ούτε οι Ευρωπαίοι.

Είναι ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί κάποιος στην εξουσία. Μην έχετε καμία αμφιβολία σύντροφοι, το βλέπουμε καθαρά, άλλωστε δεν είστε πρωτότυποι, τόχουν κάνει άλλοι πριν από σας με καταστρεπτική επιτυχία και όχι μόνο στην Ελλάδα.

 

Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

kostasfountoulakis@gmail.com