Αθανάσιος Κουτρουμάνος: Αυτογελοιοποίηση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Δίκην διατεταγμένου υπαλλήλου, ο «ληγμένος» πρόεδρος έκανε σύσταση στα κανάλια να μην προβάλουν διαμαρτυρίες πολιτών για τα Τέμπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια των τομεαρχών Επικοινωνίας Μάριου Κατσή και Αναστασίας Γκαρά, πυροβολεί κατά ΕΣΡ: στρατολογήθηκε από την κυβέρνηση για να μετριαστούν τις αντιδράσεις εναντίον της, μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Είναι μια πολύ διδακτική ιστορία για την αφέλεια με την οποία κυβερνούσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στο απέναντι μπαλκόνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέτρεπε την ΝΔ ως νέος αρχηγός της σε αδίστακτο μηχανισμό επικράτησής του.

Ένα από τα πρώτα πεδία στα οποία έδειξε πώς σκοπεύει να κινηθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν τα θέματα ραδιοτηλεόρασης: μπλοκάρισε την λειτουργία του ΕΣΡ, αρνούμενος μέλη από την πλευρά ΝΔ, όπως σκόπευε να κάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Είχε το λόγο του: να παγιδεύσει την κυβέρνηση Τσίπρα που έβαζε μπροστά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Ερασιτέχνες καθώς ήταν οι Συριζαίοι παράκαμψαν με νόμο την αρμοδιότητα του Συμβουλίου στην αδειοδότηση- για συμβεί το αναμενόμενο: η σχετική διάταξη κατέπεσε στο ΣτΕ.

Εν τω μεταξύ ο Μητσοτάκης έριξε ένα δόλωμα στους υπουργούς του Τσίπρα: προσφέρθηκε να στείλει εκπροσώπους του στο ΕΣΡ, αρκεί να πάρει την προεδρία ένας πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου- εκλεκτός του, γνωστού και μη εξαιρετέου, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της ΝΔ , Μπάμπη Αθανασίου..

Έτσι τον Νοέμβριο του 2016, ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος εξέλεγξη πρόεδρος του ΕΣΡ με πρόταση της ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και τη συγκατάθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την πολιτική αλλαγή του 2019, ο ευεργετηθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ελέγξει τη μονομέρεια τον καναλιών υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αντιλαμβανόμενοι σε ποιον έδωσαν την εμπιστοσύνη τους οι πρώην κυβερνώντες, ζήτησαν την παραίτησή του.

Αμ δε! Ο πρόεδρος του ΕΣΡ αρνήθηκε, επικαλούμενος την έλλειψη «νομικής βάσης».

Τους δούλευε ψιλό γαζί, με νομικίστικα κηρύγματα και ηθικολογίες: «θα παραιτηθώ εάν εκτιμήσω ότι δεν προσφέρω τίποτα»!

Στα επόμενα χρόνια, το ΕΣΡ μπήκε σε τούνελ αδράνειας και πλημμελούς υλοποίησης του ρόλου του- με εμφανή αντίκτυπο στην ποιότητα της τηλεόρασης- ιδίως στην ενημέρωση.

Ο Κουτρουμάνος αποδείχθηκε πολύ βολικός και για τους καναλάρχες και την κυβέρνηση. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο έληξε η θητεία του, δεν κινήθηκε η δικαδικασία αντικατάστασής του.

Η τυπική προσήλωσή του στο νόμο εξαφανίσθηκε και εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα του, πάντα κατά τρόπο που εξυπηρετεί την κυβέρνηση

Η έννοια του ελέγχου της λειτουργίας των καναλιών εξαερώθηκε . Ο έλεγχος πολιτικής πολυφωνίας δεν θεωρείται αναγκαίος. Η ασυδοσία εξελίχθηκε σε «δικαίωμα» των ιδιοκτητών τους.

Δίκην διατεταγμένου υπαλλήλου, ο «ληγμένος» πρόεδρος έκανε σύσταση στα κανάλια να μην προβάλουν διαμαρτυρίες πολιτών για τα Τέμπη.

Γιατί, λέει, «προκαλείται πανικός» και «περαιτέρω οδύνη στους παθόντες και στους πενθούντες».

Το μόνο που προκαλείται είναι αυτογελοιοποίηση του Κουτρουμάνου.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR