Νίκος Ανδρουλάκης: Βατερλό

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Με ένα χρόνο στην ηγεσία του -κακοπαθημένου από τις ηγεσίες του- ΠΑΣΟΚ ο 6ος κατά σειρά πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, ανοίγει μόνος το δρόμο για το Βατερλό του.

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα έχουν έναν παραπάνω λόγο να βρουν ενδιαφέρουσα την ημερομηνία: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022.

Είναι η μέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης παρέδωσε την εκπροσώπηση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας ήταν εκεί , αυτός όχι.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ο νεοεκλεγείς τότε πολιτικός αρχηγός, έπαιζε κρυφτό στην ίδια Σύνοδο, για να μην τον πετύχει κανένας φωτογράφος δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Η εφετινή απουσία του ήταν αναμενόμενη: πώς να εξηγήσει ότι η κυρία που πρότεινε για αντιπρόεδρο στο Κοινοβούλιο, ήταν χωμένη μέχρι το λαιμό στο Κατάρ-γκέιτ- και όχι μόνο.

Είχε φροντίσει άλλωστε ο ίδιος όταν ξέσπασε το σκάνδαλο να παραδεχθεί: έπρεπε να την έχει απομακρύνει από το ΠΑΣΟΚ – άρα και από ΕΣΚ. Αλλά το ανέβαλε για τις …ευρωεκλογές του 2024!

Πριν τιμήν του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να ελαφρύνει τη θέση του απόντος προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας ότι η Καϊλή στην Ελλάδα λογίζεται ως επιρροή της ΝΔ.

Με πρώτη την εκπρόσωπο του SPD, πολλοί το συνυπέγραψαν, αναφερόμενοι στις άοκνες προσπάθειες της αντιπροέδρου, να μην κινηθούν στα ευρωπαϊκά όργανα, οι διαδικασίες για τις υποκλοπές του Μητσοτάκη.

Ο Ανδρουλάκης είχε ήδη εγκαταλείψει την Εσπερία, αφού έκανε μια κάπως αλαλούμ ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο , με την οποία «ανέδειξε» – κατά την κομματική ανακοίνωση– τους …βομβαρδισμούς στη Βόρεια Συρία.

Για το σκάνδαλο Καϊλή, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη. Απλώς κατέφυγε στη μέθοδο Βαμβακούλα: να φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή με 5-6 άτομα.

Ήδη είχε πει στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ «δεν θα δεχθώ ούτε ψήγμα υπόνοιας σε θέματα διαφάνειας». Παραβλέποντας ότι ως πρόσφατα, είχε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο με ποινική δίωξη στην πλάτη.

Κάποιοι αναθάρρησαν όταν μίλησε για «ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών», που «θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση» και θα «δημιουργήσει προοδευτική κυβέρνηση».

Αλλά εννοούσε τον… εαυτό του. Ξαναθυμήθηκε την «περιπέτεια Τσίπρα-Καμένου», «το δημοψήφισμα» και το «διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με «λαγούς» και ενέχυρο βοσκοτόπια».

Εξισώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Δεξιά, ακόμη και στις υποκλοπές, είπε ότι επί Μητσοτάκη τον «παρακολουθούσε η ΕΥΠ, γιατί επιλέγει εκλογές στο βούρκο…». Αλλά «ομοίως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχει προηγούμενο πολιτικού αρχηγού που να στρέφεται διαρκώς εναντίον του εαυτού του.

Με ένα χρόνο στην ηγεσία του-κακοπαθημένου από τις ηγεσίες του – ΠΑΣΟΚ ο 6ος κατά σειρά πρόεδρός του, ανοίγει μόνος το δρόμο για το Βατερλό του.

Νίκο, άστο, δεν τόχεις…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR