Αλέξης Τσίπρας: “Ο Μητσοτάκης την άλλη Κυριακή εγκαταλείπει οριστικά το Μέγαρο Μαξίμου”

«Επτά μέρες έμειναν για να φύγει η χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που έχει δει ο τόπος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Αγρίνιο

Μήνυμα νίκης στις 21 Μαΐου και πολιτικής αλλαγής έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Αγρίνιο κατά την ομιλία του στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Δημοκρατίας, σε μία μεγαλειώδη συγκέντρωση.

«Σήμερα η Αιτωλοακαρνανία δίνει απάντηση οριστική. Στις 21 Μαΐου θα νικήσει ο λαός. Θα νικήσει η Δημοκρατία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι από το Αγρίνιο «με τη μεγαλειώδη σημερινή σας συγκέντρωση ξεκινάμε τη μάχη των 7 ημερών για τη τελική νίκη για τη μεγάλη νίκη του λαού μας. Από τη πλατεία Δημοκρατίας, η Δημοκρατία αντεπιτίθεται. Για να ρίξουμε το φαύλο καθεστώς που μας κυβερνάει. Για να φύγει η χειρότερη δεξιά κυβέρνηση από τη  μεταπολίτευσης και. Για να ξαναφέρουμε τη δημοκρατία στην εξουσία. Και τη δικαιοσύνη παντού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι «το μήνυμα που στέλνει σήμερα το Αγρίνιο είναι ένα: Κύριε Μητσοτάκη, την άλλη Κυριακή εγκαταλείπετε το Μέγαρο Μαξίμου. Οριστικά. Την άλλη Κυριακή έρχεται η αλλαγή. Στις 21 κερδίζουμε και στις 22 σχηματίζουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Και ξεκινάμε το δύσκολο έργο να φέρουμε την αλλαγή και τη δικαιοσύνη στις ζωές των ανθρώπων».

«Παρέδωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από 8 χρόνια, μια μια χώρα ρημαγμένη.  

Και παρέλαβαν, ύστερα από σκληρή δουλειά, μια χώρα έξω από τα μνημόνια, μέσα στις αγορές, με δώδεκα τρίμηνα ανάπτυξης, ρυθμισμένο χρέος και 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Για να τρώει από τα δικά μας έτοιμα ο κος Μητσοτάκης. 

Για να σπαταλάει όσα μαζί με δυσκολίες κατακτήσαμε σε απευθείας αναθέσεις στους ημέτερους και σε επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας των ισχυρών. Και τι παραδίδει αλήθεια μετά από μια τετραετία, όπου τα βρήκε όλα στρωμένα κι έτοιμα; 50 δις μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος. 

40 δις μεγαλύτερο το ιδιωτικό χρέος. 4.250.000 Έλληνες, τη μισή Ελλάδα, με μη εξυπηρετούμενες οφειλές στις τράπεζες, την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία. Και 700.000 νοικοκυριά που αγωνιούν αν αύριο θα χάσουν το σπίτι τους στους πλειστηριασμούς.

Τι άλλο μας παραδίδει ; Ένα διαλυμένο ΕΣΥ. Με  αρνητικό ρεκόρ 37.000 νεκρών στην πανδημία. Που κατατάσσει τη χώρα μας χειρότερη ακόμη και από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο, αναλογικά με το πληθυσμό μας. 

Μας παραδίδει επίσης μια παιδεία με δεκάδες χιλιάδες παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια, λόγω των τεχνητών φραγμών της ελάχιστης βάσης. 

Σχολεία χωρίς μόνιμους καθηγητές. Και πανεπιστήμια χωρίς στοιχειώδη κονδύλια για να λειτουργήσουν. 

Με πανεπιστημιακούς αστυνόμους αντί για πανεπιστημιακούς καθηγητές» τόνισε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετάει κόσμο στο Αγρίνιο

Σύμφωνα με τον  ΟΟΣΑ, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία από το ’19 έως το ’21, έπεσε ο μέσος ονομαστικός μισθός. 

Και το 22 μια από τις τρείς όπου έπεσε ο μέσος πραγματικός μισθός κατά 7,5% 

Μας παραδίδει επίσης τους απόμαχους της εργασίας σε πλήρη αναξιοπρέπεια. 

7 δις στέρησε μέσα σε 4 χρόνια από τους συνταξιούχους. Καταργώντας τη 13ης σύνταξη και στερώντας τους τα αναδρομικά, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ. Και τέλος, ένα κράτος λάφυρο κομματικό. 

Με τις γαλάζιες ακρίδες να καταλαμβάνουν θέσεις» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναφερόμενος στα Τέμπη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρόκεται για ανείπωτη τραγωδία. «Αποτέλεσμα της πολιτικής και της ανηθικότητας ενός καθεστώτος που άφησε τους σιδηρόδρομος να διαλύονται. 

Και λίγες μέρες πριν το δυστύχημα δεν είχε ντροπή, ο υπεύθυνος υπουργός, να φωνάζει στη Βουλή ΝΤΡΟΠΗ! στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον προειδοποιούσαν.

Χειρότερη όμως από τις ευθύνες τους για τη τραγωδία ήταν η στάση τους μετά. Η ανατριχιαστική επίδειξη αδιαφορίας και αποποίησης ευθυνών από τον κύριο Μητσοτάκη. Πρώτα του έφταιγε ο  σταθμάρχης. Ο αποδιοπομπαίος τράγος. Που οι ίδιοι με ρουσφέτι και χωρίς προσόντα και προϋπηρεσία σε ένα ευαίσθητο πόστο.». 

Επιτέλους δείχνουν κάποια ευαισθησία, θα σκέφτηκαν κάποιοι. Και η επίδειξη ευαισθησίας όμως κράτησε τριάντα μέρες σκάρτες. 

Τιμητική προαγωγή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ πήρε ο υπουργός των Τεμπών. Και ζητάει τώρα και το λόγο. Χρειάζεται άλλη απόδειξη ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν νοιάζεται;».

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Αγρίνιο
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ)

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε με νόημα «Εμείς λοιπόν δηλώνουμε κι από δω από το Αγρίνιο. 

Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Ούτε το έγκλημα των Τεμπών θα ξεχάσουμε. Ούτε το βιασμό της Δημοκρατίας και του Κράτους δικαίου, με τις παράνομες παρακολουθήσεις». 

«Του ξέφυγε η αλήθεια του κυρίου Μητσοτάκη στο ντιμπέιτ και ενώ τις είχε βαφτίσει «υπόθεση», παραδέχτηκε ότι είναι σκάνδαλο και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. 

Αλλά αν δεν υπήρξε εθνικός λόγος για επικαλέστηκε το Εθνικό απόρρητο; Τι έκανε μέχρι τώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για να εντοπίσει τους δράστες; Γιατί κρατούν στη θέση της την εισαγγελέα που υπέγραψε τις παράνομες υποκλοπές; Για να υπογράψει κι άλλες; Δεν είναι μόνο σκάνδαλο, είναι έγκλημα. Κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του πολίτη. Είναι κακούργημα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. 

Κακούργημα που προσπάθησαν να συγκαλύψουν χειραγωγώντας τη δικαιοσύνη. Και τώρα επιχειρούν να το ξεπλύνουν με τη ψήφο του λαού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη του απηύθυνε καίρια ερωτήματα «Φως χωρίς πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει και στον κο Ανδρουλάκη. Πως θα οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη φυλακή ; Με κυβέρνηση της ΝΔ του κου Μητσοτάκη ; Πως γίνεται να αφήνετε ίσες αποστάσεις για την επόμενη ημέρα; Ανάμεσα σε αυτόν που σας παρακολουθούσε, γιατί ήθελε να σας ελέγχει και να σας έχει στο τσεπάκι του, από τη μια.Και στη προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνηση που θα φέρει τη κάθαρση και θα θέσει τους υπαίτιους του παρακράτους προ των ευθυνών τους, από την άλλη ;» 

Το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν νοιάζεται είναι όμως η μισή αλήθεια συνέχισε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. «Για τους πολλούς δε νοιάζεται. Για κάποιους λίγους, ελάχιστους, αλλά ισχυρούς και προνομιούχους, νοιάζεται και παρανοιάζεται. Για να είμαι πιο ακριβής, μόνο γι’ αυτούς νοιάζεται. Δεν είναι τυχαίο που ένας από αυτούς, εργοδότης και αποδέκτης απευθείας αναθέσεων, απειλούσε και τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους μην τυχόν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνθρωπος έχει τα δίκια του. Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα του κοπεί το εύκολο χρήμα από το δημόσιο ταμείο. Λίγο το έχετε; 

Αισχροκέρδεια δισεκατομμυρίων, ουρανοκατέβατα κέρδη, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των νοσοκομείων, του νερού, διανομή των πόρων του ταμείου ανάκαμψης σε μεγάλους ομίλους, γαλάζιες ακρίδες. Έργα του κυρίου Μητσοτάκη όλα αυτά. Πως δε νοιάζεται λοιπόν; Νοιάζεται αλλά για λίγους, προνομιούχους και ισχυρούς». 

Ο Αλέξης Τσιπρας απευθύνθηκε και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους που τους περισσότερους από αυτούς χαρακτήρισε έντιμους. Και αναρωτιέμαι θα ξεπλύνετε με τη ψήφο σας το βιασμό της δημοκρατίας; 

Θα δώσετε λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη να συνεχίσει τα ίδια και χειρότερα, ανεξέλεγκτος και ακόμη πιο επικίνδυνος; 

Διότι είναι φανερό ότι φως και κάθαρση του δημόσιου βίου δεν πρόκειται να υπάρξει αν ο Μητσοτάκης δε πληρώσει το τίμημα των πράξεών του. Αν δεν ηττηθεί στις εκλογές» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, επισήμανε:

«Εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, στη πλατεία Δημοκρατίας, οι Ναζί κατακτητές κρέμασαν Μεγάλη Παρασκευή, 3 παλληκάρια. Εδώ πιο κάτω είναι και το μνημείο. Και λίγο πιο μακριά, στα Καλύβια εκτέλεσαν 200 ήρωες της εθνικής μας αντίστασης.

Αυτή είναι η ιστορία του τόπου μας. Δεν τη ξεχνάμε όχι γιατί θέλουμε να εκδικηθούμε κανέναν λαό.

Αλλά γιατί θέλουμε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα παρόμοια θηριωδία. Για αυτό και όπως έλεγε ο Μανώλης Γλέζος “και ένα ευρώ να είναι οι πολεμικές επανορθώσεις εμείς οφείλουμε να το διεκδικήσουμε”.

Ο κος Μητσοτάκης όμως μας είπε προχθές μέσω του κου Σκέρτσου, μας είπε να τις ξεχάσουμε οριστικά τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Του απαντάμε από το ηρωικό Αγρίνιο. Εσένα θα ξεχάσουμε από την 22 Μάη και μετά. Θα σε ξεχάσει πολύ γρήγορα ο ελληνικός λαός. Να είσαι σίγουρος για αυτό».