Βάστα Αλέξη

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Κωνσταντίνου Ν. Φουντουλάκη*

Ο Αλέξης Τσίπρας (πιθανόν παρά τη θέλησή του) θα αποκτήσει δίκαια μια θέση στους κορυφαίους θεωρητικούς της πολιτικής επιστήμης ως ο θεμελιωτής ενός καινούριου χώρου και του κόμματος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικά Νεοφιλελεύθερης Αριστεράς. Δε θα μου προκαλέσει έκπληξη μετά από 20 χρόνια να θεωρείται ένας πραγματικός μεταρρυθμιστής και πιθανόν να αποκτήσει και το στάτους του εθνάρχη.

Οι αντίπαλοι λένε ότι είπε ψέμματα ο Αλέξης Τσίπρας, ότι παραμύθιασε και παρέσυρε τον Ελληνικό λαό. Είναι έτσι; Θέμα ερμηνείας αλλά κατά τη γνώμη μου ο ελληνικός λαός δεκαετίες τώρα φτιάχνει μόνος του το μύθο του. Δε χρειάζεται να τον παραμυθιάσει κανένας. Ζητούσε έναν «μπροστάρη» σε αυτόν το μύθο, ένα πρόσωπο να ταυτιστεί με το παραμύθι και βεβαίως να το διαχειριστεί με χάδια. Αυτό του έδωσε ο Αλέξης ο Τσίπρας. Τα ψέμματα που ειπώθηκαν ήταν τόσο απροκάλυπτα ώστε αυτοακυρώνονταν. Δεν είναι πρώτη φορά άλλωστε, και ο Αλέξης δεν είναι ο πρώτος που το έκανε.

Από την άλλη μεριά είναι αλήθεια ότι η συμπεριφορά του είναι άτσαλη με πολλά στοιχεία αφέλειας, ή έτσι δείχνει. Σαν πρόεδρος δεκαπενταμελούς ένα πράμα, αλλά αυτή η εικόνα του ανεπεξέργαστου έντιμου παιδιού της διπλανής πόρτας «πουλάει». Το δε υπουργικό συμβούλιο έχει εικόνα ανάμεικτη λαχαναγοράς και μπουζουκομάγαζου, αν και αυτό μάλλον αποτελεί ύβρη για τους ανθρώπους της βιοπάλης και του νυχτοκάματου. Είναι τόσο έντονη και ανυπόφορη αυτή η εικόνα ώστε η γραβάτα να ανυψώνεται σε σύμβολο αντιεξουσιαστικής αντικυβερνητικής αντίστασης πιθανόν συνοδευόμενη από ένα σακκουλάκι κάστανα.

Από κει και πέρα η χώρα έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Πρέπει να περάσει μια σειρά από απολύτως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις γνωστές και με το ψευδώνυμο «προαπαιτούμενα» και ο κ. Μάρδας μπορεί να «μη δικαιούται να ομιλεί» αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχει άδικο. Αυτές οι αλλαγές έπρεπε να έχουν ήδη γίνει χρόνια πριν.

Και εδώ ερχόμαστε στο καίριο και βασικό ερώτημα: Μπορεί κανείς άλλος να ψηφίσει και να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα; Η απάντηση κατά τη γνώμη μου είναι σαφής και αποδεδειγμένη. Όχι και σαφώς όχι.

Από την αντιπολίτευση είτε ένας-ένας είτε όλοι μαζί είχαν τις ευκαιρίες τους και απλά απέτυχαν. Δεν τους άφησε ο Αλέξης; Εν μέρει ναι, αλλά κατά βάση φοβήθηκαν και δεν τόλμησαν. Αν είχαν προχωρήσει γρήγορα όλα θα είχαν τελειώσει νωρίς και η ζημιά θα ήταν μικρή. Ο Αλέξης μπορεί να ευθύνεται για το κώμα της οικονομίας, οι υπόλοιποι ευθύνονται όμως όχι μόνο για το ότι τη χτύπησε νταλίκα, αλλά και για το ότι οι πρώτες βοήθειες που είναι και οι πιο κρίσιμες ήταν της πλάκας.

Άραγε γιατί όλοι φωνάζουν για οικουμενική κυβέρνηση; Άραγε για να επωμισθούν κομμάτι της ευθύνης και της λαικής οργής από τα δυσβάσταχτα μέτρα; Μάλλον απίθανο. Κομμάτι από κάποια πίτα θέλουν φυσικά και ο Τσίπρας προσπαθεί να την κρατήσει όλη δική του. Τόσο απλά. Όμως ας δούμε τα σενάρια.

Κατ’ αρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η κυβέρνηση που τόλμησε να ιδιωτικοποιήσει τα αεροδρόμια, να πουλήσει σε ιδιωτικά κεφάλαια του εξωτερικού τις τράπεζες και να περάσει δύσκολα εισπρακτικά μέτρα. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Από κει και πέρα ποιος θα ήταν ο ρόλος και η συμμαχία μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ή «οικουμενικής». Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι θα οδηγήσει στη συντριβή των μικρών (έτσι κι αλλιώς πιθανότατη στις επόμενες εκλογές) αλλά θα αναδείξει τη ΧΑ σε κύριο αντιπολιτευτικό πυλώνα. Ένα φαινόμενο Λεπέν είναι πολύ πιθανό και απευκταίο στην κατάσταση που βρισκόμαστε.

Αντίθετα με το παιδί του λαού στην εξουσία, όλα θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν και δεν θα ανοίξει μύτη. Κάτι σαν το «έξω οι βάσεις του θανάτου» στη δεκαετία του ’80. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρόβλημα ολόκληρος. Είναι απρόβλεπτος και σπαρταράει. Έχει σημαία του τον Μπαλτά, τον Καμμένο και προσφάτως τον Λάμπρου. Το θέμα είναι ότι και οι σοβαροί που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν τίποτα.

Στην πραγματικότητα σήμερα οι πιθανότητες είναι περισσότερες από ποτέ η χώρα να ανακάμψει κάποια στιγμή τα επόμενα 1-2 χρόνια. Είναι απίθανο η Αθήνα να καεί από κουκουλοφόρους και δεν υπάρχει καμία περίπτωση ότι και να γίνει να γεμίσουν οι αγανακτισμένοι το Σύνταγμα ξανά. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι σίγουρο ότι δε θα επανέλθει και οι καταλήψεις πολύ σύντομα θα εξαφανιστούν.

Και η ΕΡΤ; Οι καθαρίστριες; Τα δίδακτρα υπήρξαν και θα υπάρξουν αλλά δεν είναι δίδακτρα για τον κ. Τσίπρα, είναι για τον Ελληνικό λαό. Και ναι, το μπάχαλο θα επιβιώσει για λίγο, και θα κάνει ζημιές πριν ξεψυχήσει αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται το θάνατό του.

Η αριστερά πέθανε, ζήτω η νεοφιλελεύθερη αριστερά.

Βάστα Αλέξη. Και πρόσεχε. Ήσουν τυχερός ως τώρα αλλά το ωσσανά απο το σταύρωσον απέχει μόλις λίγες μέρες. Είναι απίθανο να συμβεί γρήγορα κάτι τέτοιο όσες γκάφες και να κάνεις. Μόνο ένας πιο ψευτράκος και λαϊκιστής από σένα θα μπορούσε να σε γκρεμίσει αλλά όσο ελέγχεις το παλιό ΠΑΣΟΚ και τους αρχικομματάρχες και συνδικαλιστές του αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Βάστα γερά λοιπόν να περάσουμε τον κάβο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Αυτή είναι η πραγματική θέληση του λαού (έστω της σχετικής μειωψηφοπλειοψηφίας). Μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας μπορεί να αποσυσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να απασφαλίσει τα ριζοσπαστικά του στοιχεία ακριβώς τη στιγμή που έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Ο ρόλος των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ο κλασσικός που είχαν πάντα: Όχι σε όλα πριν ακούσουν καν την πρόταση. Έτσι θα κρατήσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ συσπειρωμένο και υπό έλεγχο και θα υψώσουν ανάχωμα στη ΧΑ.

ΒΑΣΤΑ ΑΛΕΞΗ. Αλλά να έχεις υπόψη σου ότι μπορεί μεν το «βάστα» να μην έχει καμία ετυμολογική σχέση με το ιταλικό basta όμως μοιάζουν επικίνδυνα πολύ. Φρόντισε να μη σου πουν «ως εδώ» πριν να εκπληρώσεις την αποστολή που σου επιφύλασσε η κακούργα η ζωή με το ατελείωτο το χιούμορ.

Φιλική συμβουλή: Βάλε γραβάτα επιτέλους. Μπορείς να το κάνεις, δεν είναι τίποτα. Πετάς μέχρι την Κούβα και βάζεις τον Κάστρο να σου κάνει μια δώρο και να στη φορέσει τελετουργικά μπροστά στις κάμερες. Όραμα να υπάρχει και όλα γίνονται.

*Ο Κωνσταντίνος Ν. Φουντουλάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης