Του Γ. Λακόπουλου.
Αν η μοίρα είχε αποφασίσει διαφορετικά πριν από 24 χρόνια ο Γιάννης Δραγασάκης θα ήταν σήμερα γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Με ότι αυτό θα σήμαινε και για τον ίδιον και για το ΚΚΕ. .
Δηλαδή δεν αποφάσισε ακριβώς η μοίρα, αλλά 3-4 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που βρήκαν την Αλέκα Παπαρήγα καλύτερη για να διαδεχτεί τον Χαρ. Φλωράκη στον Περισσό.
Έτσι ο πιο δυτικότροπος από το <κόμμα της εργατικής τάξης > με τη σφραγίδα – ή <ρετσινιά> για πολλούς-του <ανανεωτή> πήρε το δρόμο που αργότερα τον έφερε στον Συνασπισμό και σήμερα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και Νο2 στην κυβέρνησή του.
Όχι τυχαία. Ο Δραγασάκης εκτός από τις σπουδές του στην Ελλάδα και την Αγγλία, είναι ο μόνος από τη σημερινή κυβέρνηση που έχει προγενέστερη υπουργική θητεία :το 1989-90 ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών– με υπουργό τον Γ. Γεννήματα,-στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα.
Οι γνώσεις του στα οικονομικά, ο ήπιος χαρακτήρας του και η μετριοπάθεια της πολιτικής του, προεξοφλούσαν ότι θα είναι ο υπουργός Οικονομικών του Τσίπρα- το άλλο σενάριο ήταν να πάρει τη θέση κάποιος σαν τον Γιώργο Προβόπουλο.
Όταν φάνηκε ότι θα την πάρει ο Γιάννης Βαρουφάκης, πολλοί αιφνιδιάσθηκαν. Ο πιο έμπειροι απλώς διέγνωσαν την πορεία που θα ακολουθούσε πλέον η νέα κυβέρνηση και όσα ατυχή επακολουθήσαν.
Κάποιοι δεν θέλησαν παραδεχτούν ότι η θέση του αντιπροέδρου ήταν κλωτσιά προς τα πάνω και προέβλεπαν ότι ο Δραγασάκης ως εποπτεύων τα οικονομικά , θα χαλιναγωγεί τον Βαρουφάκη. Έπεσαν έξω.
Το πρώτο διάστημα ο Βαρουφάκη εκτόπισε εντελώς όχι μόνο τον επόπτη του, αλλά και τους ανθρώπους του. Χρειάστηκε να ξεσηκωθεί ολόκληρη η Ευρωζώνη για να βάλει ο Τσίπρας τα πρόσωπα στις κανονικές διαστάσεις τους. Ο Δραγασάκης ανέλαβε τα ηνία της διαπραγμάτευσης και ο Γιώργος Χουλιαράκης– που είχε παραγκωνιστεί από το Βαρουφακιστάν ως άνθρωπος του αντιπροέδρου- την πρακτική οργάνωσή της.
Ωστόσοί αυτή η εξέλιξη ήλθε αργά . Ο Δραγασάκης που ανέλαβε <να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται>- που λέει και το τραγούδι- αποκαταστάθηκε στο ρόλο του με καθυστέρηση και η ζημιά ίσως να είναι μη αναστρέψιμη..
Στους κοινοτικούς κύκλους θεωρείται πάντως παράγων σταθερότητας καθώς οσοι συζητούν μαζί του αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με σοβαρό άνθρωπο και καταρτισμένο πολιτικό. Αν θεωρείται και παράγων αξιοπιστίας είναι δύσκολο να το πει κανείς, καθώς αυτή η ιδιότητα δύσκολα αναγνωρίζεται στη σημερινή κυβέρνηση.
Αν πρόκειται πάντως να βρεθεί μια διέξοδος στις επόμενες ημέρες αυτή θα οφείλεται κατά βάση στην < εγγύηση> του Δραγασάκη. Αυτό εξ άλλου τον καθιστά στόχο πολλών στον ΣΥΡΙΖΑ: της <χάρντ> Αριστεράς που εκπροσωπεί ο Παν. Λαφαζάνης, των σαλεμένων της Κουμουνδούρου, αλλά και της Ζωής .
Η κυρία προσωποποιεί το δράμα του αντιπρόεδρου. Ο ίδιος είναι της άποψης ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός στον οποίο να ενταχθεί και μια ρύθμιση για το χρέος και η Κωνσταντοπούλου εικάζει ότι ένα μέρος του χρέους είναι … παράνομο και στήνει επιτροπές για να το.. αποδείξει – παρ ότι δεν της πέφτει λόγος καθώς ο πρόεδρος της Βουλής δεν είναι μέλος κυβέρνησης.
Στα 68 του σήμερα ο παλιός Λαμπράκης από την Κρήτη, παρά λίγο να γίνει γραμματέα του ΚΚΕ και κατέληξε αντιπρόεδρος σε κυβέρνηση μιας ιδιαίτερης Αριστεράς σε μια χώρα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο θεωρείται ένας σπάνιος πολιτικός για τον χώρο που κινείται. Όχι μόνο για τους απέξω. Αλλά και από τους Συριζαίους που δεν θα συνθηκολογήσουν ποτέ μαζί του, γιατί ί όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ: <Έχει όλες τις αρετές που απεχθάνονται και κανένα από τα ελαττώματα που θαυμάζουν>