Δεύτερη ανάγνωση: Από τη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας έκλεισε την συζήτηση για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και έριξε τελευταίο σωσίβιο στη Γεννηματά

Του Γ. Λακόπουλου

 Η ερώτηση στον προεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχίας στη Θεσσαλονίκη ηταν συγκεκριμένη: «Πώς αυτοτοποθετείστε στον πολιτικό χάρτη  σήμερα πώς αντιλαμβάνεστε τις προοδευτικές δυνάμεις και, σε αυτές περιλαμβάνετε και το ΚΙΝΑΛ;».

Εξ ίσου συγκεκριμένη ήταν και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα. Εξήγησε με επιλεγμένη φρασεολογία ότι το κόμμα του είναι «ο κορμός, η ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης,  με βάση την απήχησή στην ελληνική κοινωνία, τα ποσοστά  εδώ και σχεδόν μια δεκαετία στις εκλογές».

Πιο απλά: «Καταλαμβάνει- προνομιακά, αλλά όχι κατ’ αποκλειστικότητα-  τον ευρύτερο αυτό χώρο από την Αριστερά ως το Κέντρο»

Η απάντηση αυτή βάζει τέλος στην ενδοσκόπηση του ΣΥΡΙΖΑ και κλείνει τη  συζήτηση στην Κουμουνδούρου για την ταυτότητα του κόμματος. Είναι  αποδοκιμασίας της θεωρίας «είμαστε η Αριστερά και αναζητούμε συμμαχίες».

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι αποκλειστικά και μόνο «κόμμα της Αριστεράς» και οι οι υπόλοιποι  «συνεργαζόμενοι μαζί του», αλλά είναι ο κεντρικός φορέας της Δημοκρατικής Παράταξης. Από την σύνθεση της εκλογικής βάση του αναδεικνύεται ως η σύγχρονη  εγχώρια  Κεντροαριστερά, όπως ήταν σε περασμένες δεκαετίες ΠΑΣΟΚ. Ο  ισχυρισμός κάποιων για «αριστερά και τίποτε άλλο» τελειώνει.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης και αντιστοίχως και απάντησης που αφορά το Κινάλ.

 Ο πρώην πρωθυπουργός  δεν το συμπεριέλαβε εξ ορισμού στο μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις τους σε κρίσιμα πολιτικά και ιδεολογικά  θέματα, ως η απλή αναλογική, οι Πρέσπες και ο νόμος για τις διαδηλώσεις.

«Εφόσον το ΚΙΝΑΛ αυτοπροσδιορίζεται ως ένα κόμμα προοδευτικό, του προοδευτικού χώρου και δε θέλω να αμφισβητήσω τις θέσεις και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού που έχει ο καθένας, αυτό θα πρέπει να το αποδεικνύει και να το αποδείξει και το επόμενο διάστημα, στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας».

Με απλά λόγια ο Αλέξης Τσιπρας αποδοκίμασε τη συμπεριφορά του Κινάλ ως συμπληρωματική προς τη Δεξιά, αλλά έριξε  ένα σωσίβιο στη Φώφη Γεννηματά.

Αν θέλει να υπολογίζεται το κόμμα της της ως οργανικό στοιχείο της Δημοκρατικής Παράταξης, οφείλει  να το αποδείξει.

Μ’ αυτόν τον τρόπο έστειλε μήνυμα συμπόρευσης εφεξής και συνεργασίας στο μαζικό χώρο. Κατά τα πρότυπο της  παλιάς συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά  στα συνδικάτα, τους ΟΤΑ και τις κοινωνικές δράσεις. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική συμμαχία  βρίσκεται πλέον στο ρόλο του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ότι το μήνυμα έφτασε στη βάση του Κινάλ, στην οποία κατά κύριο λόγο απευθύνονταν προκύπτει από την αμήχανη σιωπή της Χαρ. Τρικούπη.

Η Φώφη Γεννηματά δεν αντέδρασε σε μια τόσο εμφανή πρόκληση, που είναι  πλέον υποχρεωμένη να διαβάσει σαν πρόσκληση για συμμετοχή στο αντιδεξιό μέτωπο που διαμορφώνεσαι πλέον με φυσικό επικεφαλής τον Τσίπρα.

Αν  η ηγετική ομάδα του Κινάλ την αποδεχθεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση θα γίνει ευρύτερη και πιο πειστική. Αν την απορρίψει, το κόμμα   παραδίδει οριστικά την δημοκρατική ταυτότητα.