Δημ. Αβραμόπουλος: “Είμαστε στο πλευρό της Ισπανίας για το μεταναστευτικό”

Ύστερα από τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, η κ. Carmen Calvo, Αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, ο κ. Josep Borrell, Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας, ο κ. Fernando Grande-Marlaska, υπουργός Εσωτερικών, και η κ. Magdalena Valerio, υπουργός Εργασίας, Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ασφάλισης, προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Ισπανίας συνεχίζουν τον ανοικτό διάλογο και τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης, ιδίως όσον αφορά τις προκλήσεις που συνδέονται με την αυξημένη μεταναστευτική πίεση κατά μήκος της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Ισπανίας συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση και τα μέτρα που έλαβε η Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που πρέπει να εγκριθούν φέτος το καλοκαίρι.

Η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ισπανίας και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης τόσο για την αποτελεσματική απόκριση στον αυξημένο αριθμό αφίξεων κατά τους τελευταίους μήνες, όσο και για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως των ακτών της Ανδαλουσίας. Η Επιτροπή χορήγησε στην Ισπανία βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία περιλαμβάνει τα 25,6 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στις 2 Ιουλίου και άλλα 3 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν χθες.

Η Επιτροπή και η Ισπανία υπογράμμισαν τη σημασία της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης με το Μαρόκο και την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή στήριξη και η συνεργασία με το Μαρόκο στον τομέα της μετανάστευσης. Αυτό περιλαμβάνει την ταχεία παράδοση του προγράμματος διαχείρισης των συνόρων, ύψους 55 εκατ. ευρώ, για το Μαρόκο και την Τυνησία, το οποίο εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Καταπιστευματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ για την Αφρική.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Ισπανίας θεώρησαν αναγκαίο να ενισχύσουν τη συνεργασία με όλες τις αφρικανικές χώρες καταγωγής και διέλευσης, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητές τους να διαχειρίζονται τα σύνορά τους και να αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης.

Η πρόκληση της μετανάστευσης, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη στο σύνολό της, απαιτεί ευρωπαϊκή — όχι εθνική — λύση, όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ισπανία η οποία επέδειξε υποδειγματικό ευρωπαϊκό πνεύμα έναντι των μεταναστευτικών προκλήσεων, και είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω χρηματοδοτική ή τεχνική βοήθεια.»