Δημ. Αβραμόπουλος: Ένα -ευρωπαϊκό- αστέρι γεννιέται

Του Γ. Λακόπουλου

Από καταβολής της συμμετοχής της Ελλάδας στην κοινοτική  Ευρώπη, η πιο επιτυχημένη επίτροπος θεωρείται η Βάσω  Παπανδρέου, που μετείχε στην επιτροπή Ντελόρ. Αυτό την έκανε μέχρι και υποψήφια Πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο  το ισχυρό χαρτοφυλάκιο με την κοινωνική ατζέντα που την εκτόξευσε στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ήταν κυρίως η αναμέτρησή της με την Μάργκαρετ Θάτσερ που απέρριπτε την κοινωνική πολιτική της  ημετέρας επιτρόπου.

Έκτοτε ο πρώτος που πήρε μεγάλο χαρτοφυλάκιο είναι ο σημερινός επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος. Για να μην χαθεί για τη χώρα  αυτό το πλεονέκτημα, δεν προχώρησε και ο σχεδιασμός που θα τον έφερνε στο Προεδρικό Μέγαρο το 2015.

Η διαφορά με τη Βάσω είναι ότι δεν έχει τις ευχάριστες προνομίες διανομής χρήματος που υπήρχαν τότε. Η ομοιότητα είναι ότι, όπως η Παπανδρέου είχε τη στήριξη του Ντελόρ,  έτσι και ο Αβραμόπουλος έχει τη στήριξη του Γιούνγκερ- παθιασμένου  ευρωπαΐστή από κάθε άποψη.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο  Έλληνας πολιτικός άφησε κατά μέρος τις ευγένειες και κόλλησε στον τοίχο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο χάρτινος Ντόναλντ Τουσκ, με πρωτοβουλία του ή με παρακίνηση, άνοιξε ένα θέμα που μπορεί να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αν περιοριστεί  η απορρόφηση των μεταναστών μόνο στις χώρες εισόδου η κοινοτική Ευρώπη θα πάψει να υπάρχει.

Ο Αβραμόπουλος έπιασε στον αέρα το πρόβλημα – αλλά και την ευκαιρία- και σχεδόν τον κατήγγειλε . «Η πρόταση του κ. Τουσκ είναι απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή. «υπονομεύει την δουλειά των προηγούμενων ετών. Υποβαθμίζει έναν από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Χωρις την αλληλεγγύη η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχει, καθώς αυτή η αρχή είναι κατοχυρωμένη στις ιδρυτικές μας συνθήκες».

Πού σε πονεί και που σε σφάζει,-σαν τα να είχε  μαζεμένα. Είναι άλλωστε γνωστή  η σύγκρουσή του με τους  επικεφαλής των χωρών Βίζεγκραντ, ιδίως της Πολωνίας.  Με τον Τουσκ  σήκωσε ψηλά την ευρωπαϊκή σημαία.  Είναι αμφίβολο αν ποτέ, άλλος επίτροπος μίλησε δημοσίως τόσο αυστηρά στον πρόεδρο του Συμβουλίου. Όποιο και αν το αποτέλεσμα των προτάσεων που θα καταθέσει ο Τουσκ στους ηγέτες της Ένωσης στη Σύνοδο,  ο Αβραμόπουλος πήρε ήδη όλα τα λεφτά. Οι  Γάλλοι και οι Ιταλοί έσπευσαν πρώτοι στο πλευρό του.

Αν το δούμε από μια άλλη πλευρά στην περίπτωση αυτή της σύγκρουσης επιβεβαιώθηκε η σημασία που έχει το «ένστικτο  του πολιτικού». Ο Επίτροπος Μετανάστευσης -πέραν του ότι δεν θα δεχθεί να ακυρωθεί η δουλειά που έκανε ως τώρα σ’ αυτό το θεμα, -συνέλαβε και την αξία της συγκυρίας και τοποθέτησε το αστέρι του στο κέντρο του  ευρωπαϊκού γαλαξία,  με προνομιακούς όρους. Στο εξής τα διεθνή  ΜΜΕ και οι πολιτικές δυνάμεις  στις χώρες μέλη θα αναφέρονται σ’ αυτόν, με φόντο αυτή τη σύγκρουση, υπέρ της Ευρώπης.

Το θέμα αποκτά και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς οι κεκράκτες του συστήματος Μητσοτάκη επιχείρησαν τις τελευταίες ημέρες να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι μέρες του είναι μετρημένες στο Μπερλεμόν,  αν κερδίσει η ΝΔ. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί ως Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης θα στείλει στη θέση του την Ντόρα Μπακογιάννη.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ. Αλλά και να υπήρχε δεν θα ρισκάρει να αναμετρηθεί με τον σημερινό επίτροπο. Ο Αβραμόπουλος έκανε εξ αρχής την επιλογή να κινηθεί με εθνικά κριτήρια στις Βρυξέλλες  και δεν  κρύβει την επιδίωξή του να ανανεώσει τη θητεία, διεκδικώντας θέση αντιπροέδρου πλέον. Η παρουσία του στο συνέδριο της ΝΔ μετά το επεισόδιο με τον Τουσκ,  παίρνει απλώς χαρακτήρα υπενθύμισης του σχεδιασμού του.