Δουλοπάροικοι

Του Μάνου Στεφανίδη

 

Κυριακή μεσημέρι, 13 Μαΐου, και το κέντρο είναι πάλι κλειστό. Ως συνήθως. Αναίτια, αναιτιολόγητα, απροειδοποίητα. Κανένας σεβασμός από κανέναν για κανένα. Με τον ίδιο, αυθαίρετο τρόπο που τρείς (3) κλούβες αποκλείουν καθημερινά την Ηρώδου Αττικού για να προστατεύσουν τον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό, τώρα απαγορεύουν τα αυτοκίνητα από τους στύλους Ολυμπιείου Διός ως την Ομόνοια.

Νεύρα, ζέστη, ασφυξία, ταλαιπωρία. Και τους μαθημένους ιθαγενείς και για τους άμαθους τουρίστες μέσα στα πούλμαν. Η συνήθης τρέλα μιας αβίωτης, ψυχωσικής πρωτεύουσας και μιας αυθαίρετης εξουσίας που καταχράται την εξουσία της. Στη ντάλα της ζέστης και της τουριστικής περιόδου.

Μας αντιμετωπίζουν ως δουλοπάροικους και κλείνουν το κέντρο για ψύλλου πήδημα ή για την «ασφαλή» μετακίνηση κάθε υψηλού ή σκοτεινού προσώπου. Εμείς οι υπόλοιποι είμαστε μια μάζα χωρίς αξιοπρέπεια ή δικαιώματα. Ενδεικτική η στάση της Τροχαίας. Η εκκωφαντική απουσία της. Αδιάφορη ή δημοσιοϋπαλληλικά διεκπεραιωτική επιδεινώνει αντί να διευκολύνει το πρόβλημα.

Είναι ενδεικτική η φωτογραφία: Η Ομόνοια και τα Χαυτεία αποκλεισμένα αλλά οι τροχονόμοι αραχτοί και με καφέ. Θα μπορούσαν να εκτρέψουν την κυκλοφορία από παρακαμπτήριους ή από τον λεωφορειόδρομο που ήταν αχρησιμοποίητος. Μπα! Έμοιαζαν να απολαμβάνουν τα μαρτύρια των δουλοπάροικων που ήθελαν και κυριακάτικη βόλτα ενώ οι ίδιοι «δούλευαν».

Και το κερασάκι στη τούρτα. Όλος αυτός ο Αρμαγεδδών συμβαίνει τώρα επειδή τριάντα (30) τροτσκιστές συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο των Προπυλαίων (!). Λογικό. Λίγο πριν την παγκόσμια επανάσταση το αστικοσυριζανέλ κράτος λαμβάνει τα σκληρά πλην αναγκαία μέτρα!