Δ. Αβραμόπουλος: Ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση των ηγετών της ΕΕ για επίτευξη συμφωνίας το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης (ΕΜΝ), με αφορμή τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας από τη δημιουργία του, ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Επισήμανε, ειδικότερα, ότι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ μειώθηκαν το 2017 κατά 63%, σε σχέση με το 2016, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι από το τέλος του 2015 περίπου 35.000 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ και 36.500 άνθρωποι επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική σε χώρες της ΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν είναι καιρός για εφησυχασμό, διότι, όπως είπε, μπορεί οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ να παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο από το Μάρτιο του 2018 παρατηρείται σημαντική αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία, ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στις αφίξεις μέσω της δυτικής Μεσογείου.

Ως εκ τούτου, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια «βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική» και συγκεκριμένα ένα «ευέλικτο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που να λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες αλλά και σε περιόδους κρίσης», πράγμα το οποίο, όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει.

«Το ρολόι χτυπάει», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή έχει προτείνει μια πλήρη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και ότι, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη υιοθετήσει τη θέση του σχετικά με τη μεταρρύθμιση, το Συμβούλιο δεν το έχει ακόμα κάνει. «Είναι καιρός να βιαστεί το Συμβούλιο και τα κράτη-μέλη», είπε ο επίτροπος Μετανάστευσης, υπενθυμίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2017, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να καταλήξουν σε συναίνεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

ΑΠΕ ΜΠΕ