Επιστροφή στις πολιτικές αξίες

Του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε για πολλά χρόνια ο κύριος εκφραστής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Η προσφορά του στη χώρα και στον λαό είναι τεραστίων διαστάσεων. Σήμερα έχει κρίση αξιοπιστίας. Η κρίση του ΠΑΣΟΚ υπήρξε πρωτίστως κρίση των προσώπων των διαχειριστών της εξουσίας και όχι κρίση των αξιών και της ιδεολογίας του. Το ιστορικό του φορτίο είναι μεγάλο. Σωστά σήμερα αναζητεί μια νέα μεγάλη αλλαγή για ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο. Γίνεται σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και απομυθοποίησης της πολιτικής. Σε μια περίοδο που αδίκως το ΠΑΣΟΚ έχει χρεωθεί την κύρια ευθύνη της πολύπλευρης κρίσης. Η Φώφη Γεννηματά με το βλέμμα μπροστά έχει επωμιστεί το δύσκολο αυτό έργο. Το σχέδιο ανασυγκρότησης μέσα από το συνεργατικό σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το μόνο ρεαλιστικό στην παρούσα φάση.

Η επιτυχία του συνδέεται με την επιστροφή στις παραδοσιακές πολιτικές αξίες που υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την κατάθεση μιας ρεαλιστικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας για τη χώρα.

Για να πορευτεί η Ελλάδα, χωρίς μνημόνια, χωρίς πολιτικές λιτότητας. Ο δρόμος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να είναι δρόμος προς τα εμπρός. Να μην ξεχάσει όμως ότι η δύναμή της έρχεται από το παρελθόν. Από το ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, από το έργο του, την προσφορά του.

Πολιτική χωρίς μνήμη δεν υπάρχει. Αυτά φαίνεται, δυστυχώς, να τα αγνοούν κάποια ιστορικά στελέχη που ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ. Στελέχη που δραπέτευαν ή με νέα σχήματα φιλοδοξούν «να σώσουν τη χώρα». Μετριότητες, που το επικοινωνιακό σύστημα ανέδειξε «ως αυθεντίες». Που ο ιστορικός τους κύκλος έκλεισε. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να τους αγνοήσει. Πρέπει να ανασυγκροτηθούν μέσα από μια βαθιά ανανέωση. Ανανέωση προγραμματική αλλά και ηλικιακή.

Η επιστροφή στις ηθικές αξίες της πολιτικής και η σύνδεση με τις ανάγκες της κοινωνίας είναι το πρώτιστο χρέος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Είναι η συνταγή της επιτυχίας.

*Πρώην υπουργός

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ