Του Νίκου Λακόπουλου
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές που θα μείνουν στην Ιστορία ως προ-εκλογές για να διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό για τις επόμενες- το βασικό ερώτημα είναι αν η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και μια ποια διαφορά από το δεύτερο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα πιέζοντας τα ευρήματά τους ώστε να πείσουν πως η Νέα Δημοκρατία -αν και βρίσκεται δε ποσοστά 29-32%- θα εξασφαλίσει τελικά ποσοστά που 35-36% που θα τις επιτρέψουν στις νέες εκλογές να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Πρόκειται για μια μαγική εικόνα όπου το πρώτο κόμμα έχει φθορά -πάνω από δέκα μονάδες από τα ποσοστά που πήρε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτή που θα χάσει 3-4 μονάδες!
Πρόκειται για μια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης όπου η υποβολή της ιδέας ότι ένα κόμμα είναι σταθερά πρώτο μπορεί να το οδηγήσει τε΄λικά στην πρώτη θέση -εξαπατώντας τους ψηφοφόρους.
Ένα ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφίζει πάντα αυτό που πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις που οργανώνουν την εξαπάτηση συμμετέχουν σε μια νοθεία των αποτελεσμάτων -αφού αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.
Μια άλλη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων δείχνει πως αν η διαφορά των δύο κομμάτων είναι γύρω στο 5% -όπως δείχνουν ορισμένες- τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ήδη πρώτο κόμμα.
Αυτό το σκοτεινό παιχνίδι των πειραγμένων δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει μια παρενέργεια που προσπαθούν να αποφύγουν και τα δύο κόμματα που προτάσουν το ενδεχόμενο να βγει ο πρώτος ο αντίπαλός τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει διαρκώς το ενδεχόμενο κυβέρνησης “ηττημένων” -αν και αυτό δεν βγαίνει- σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψήφους -ιδιαίτερα απο το ΠΑΣΟΚ.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας απευθύνεται στο συντηρητικό “Κέντρο” επισείοντας τον φόβο κυβέρνησης με τον Βαρουφάκη -που όμως έχουν αποκλείσει τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Τι θα κριθεί στις εκλογές
Φαινομενικά το ερώτημα είναι τελικά αν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα συνεργασθεί με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή ποιο από τα δύο κόμματα θα έλθει πρώτο.
Στην πραγματικότητα αν δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση από τις εκλογές του Μαίου θα πάμε σε νέες εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος -χωρίς να χρειάζεται η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Η νέα στρατηγική που αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πώς θα πάει σε νέες εκλογές ακόμα κι αν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.
Οι εκλογές που θα ακολουθήσουν τις μάλλον άκαρπες εκλογές της 21ης Μαϊου θα πάρουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή του Μητσοτάκη στην εξουσία.
Το πραγματικό ερώτημα είναι αν ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση -με αυτοδυναμία, συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή αποστασία- ή θα βρεθεί σε ειδικό δικαστήριο -όχι μόνο για τις υποκλοπές.
Το βασικό ερώτημα είναι τελικά αν θα υπάρξει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ή αν η δημοκρατική παράταξη -διασπασμένη- θα επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- ένα κόμμα που διαθέτει μειοψηφία απέναντι σε μια διασπασμένη παράταξη που διαθέτει πλειοψηφία.
Πρόκειται για ένα ερώτημα που η άρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25 μεταθέτει στην εκλογική τους βάση.
Η ενότητα της δημοκρατικής παράταξης
Οι εκλογές θα κρίνουν -ιδιαίτερα αυτές που θα γίνουν όπως φαίνεται στις αρχές Ιουλίου- θα κρίνουν τελικά αν η ενότητα της δημοκρατικής παράταξης υπάρχει.
Και -αν υπ΄άρχει στην ‘βάση”- αν θα επιτευχθεί ως συνεργασία μεταξύ κομμάτων ή μέσα σε ένα κόμμα -που θα αναλάβει να εκπροσωπήσει ένα αντιμητσοτακικό μέτωπο.
Οι εκλογές είναι μια μάχη σε έναν πόλεμο που κρίνεται από ένα συσχετισμό δυνάμεων που είναι σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη που ελπίζει στο να μην υπάρξει αυτό το μέτωπο.
Προφανώς σε αυτό τον πόλεμο θα υπάρξει και μια τρίτη εκλογική μάχη που θα δοθεί αργά ή γρήγορα. Και έχει ενδιαφέρον αυτή η μάχη για το μέλλον των κομμάτων -ειδικά όσων αναλάβουν την ευθύνη ενώ η δημοκρατική παράταξη έχει την πλειοψηφία να παρα΄δώσουν την εξουσία σε έναν ηττημένο Μητσοτάκη.