Η τραγική και ανεξήγητη νίκη του Ερντογάν

Toυ Ραγκίπ Ντουράν

H αντιπολίτευση είχε πολλές ελπίδες. Περίμενε ότι θα κέρδιζε τις βουλευτικές εκλογές και θα έστελνε τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η κυβέρνηση, η ίδια εδώ και 16 χρόνια, ήταν ήδη εξαντλημένη και παλιά. Δεν μπορούσε να υποσχεθεί κάτι νέο στους ψηφοφόρους. Ομοίως, ο κυβερνητικός Τύπος φοβόταν πως θα ηττηθεί ο Πρόεδρος.

Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη χωρίς τον υποβολέα του παρόντα. Μπέρδευε στις ομιλίες του τα ονόματα των πόλεων και τις ημερομηνίες. Οι δημοσκοπήσεις προμήνυαν την νίκη της αντιπολίτευσης και μια πιθανή νίκη στον δεύτερο γύρο. Η οικονομική κατάσταση ήταν κακή και επίσης οι υποστηρικτές του Ερντογάν έκαναν παράπονα για λόγους δημοσιονομικούς.

Το Anadolu δημοσίευσε τα αποτελέσματα πολλών πόλεων τόσο γρήγορα που η αντιπολίτευση δεν μπορούσε να τα επαληθεύσει. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, είχε οργανωθεί εκ των προτέρων. Όπως είχε γίνει και στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017.
Όμως αυτό το σενάριο δεν έγινε πραγματικότητα. Αντιθέτως, ο Ερντογάν πέτυχε μια γρήγορη νίκη γεμάτη από ερωτήματα και αμφιβολίες.

– Παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) είναι η μόνη επίσημη αρχή αρμόδια για την διεξαγωγή, την καταμέτρηση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, το πρακτορείο Ειδήσεων, Anadolu, που λειτουργεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της κυβέρνησης, ήταν αυτό που έκανε την ανακοίνωση.

– Το Anadolu δημοσίευσε τα αποτελέσματα πολλών πόλεων τόσο γρήγορα που η αντιπολίτευση δεν μπορούσε να τα επαληθεύσει. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, είχε οργανωθεί εκ των προτέρων. Όπως είχε γίνει και στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017.

– Τα συστήματα πληροφόρησης της αντιπολίτευσης δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερς. Οι πολίτες ήταν καταδικασμένοι να μάθουν τα αποτελέσματα από μια μονάχα πηγή, το Anadolu.

– Η κυβέρνηση και ο Ερντογάν ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν τις δυο εκλογές πριν το τέλος της καταμέτρησης. Πριν ακόμη και από την επίσημη ανακοίνωση του YSK.

– Αν και η αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την καταμέτρηση της ψηφοφορίας από τα εκλογικά κέντρα μέχρι και τα κεντρικά γραφεία του YSK, οι εκπρόσωποί της αναγνώρισαν μέσα στην νύχτα, κρατώντας λευκές σημαίες, την νίκη του Ερντογάν. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν έβγαιναν πλέον στις οθόνες.

– «Πραξικόπημα μετα-αλήθειας», «Απειλή εμφυλίου πολέμου», έγραφαν κάποιοι στο διαδίκτυο.

– Το κυβερνόν κόμμα έχασε ψήφους από το κουρδικό και αριστερό HDP, το οποίο κατάφερε να αποσπάσει περισσότερο του 10% και να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

– Η μεγαλύτερη έκπληξη, πάντα ανεξήγητη, ήταν οι 11 μονάδες του μικρού ακροδεξιού κόμματος του MHP, του συμμάχου του Ερντογάν. Κανονικά έπρεπε να πάρει, κατά τους ειδικούς, μεταξύ 5% και 7%.

– «Γνωρίζετε την Cambridge Analytica;» (την εταιρεία που βοήθησε τον Τραμπ να κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές), ρωτούσαν μεταξύ τους οι απογοητευμένοι αντιπολιτευόμενοι.

– Αυτοί που δήλωναν ότι «ο φασισμός δεν μπορεί να εκδιωχθεί με τις εκλογές» σήμερα δικαιώνονται.

Εν τέλει, ο Ερντογάν πέτυχε μια νίκη που δεν την περίμενε.

Κάποιοι παραπονιούνται για «ηλίθιους», για «άμυαλους», για «ισλαμιστές» που συνεχίζουν να στηρίζουν ακόμη τον Ερντογάν. Άλλοι αναλυτές ασκούν κριτική στην αντιπολίτευση.

Μια νέα πολιτική περίοδος ξεκινά για την Τουρκία. «Μια κατάμαυρη σελίδα», μόλις γύρισε.