Κάπα Research: Τι πιστεύουν οι Ελληνες για την εξάπλωση του κορονοϊού

Οι Ελληνες πολίτες ανησυχούν αρκετά για τον κορονοϊό ενώ σε σημαντικό βαθμό έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους. Οι περισσότεροι εκφράζουν φόβους για να μην νοσήσει κάποιο άτομο από το στενό τους περιβάλλον ενώ κρίνουν πως τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του είναι θετικά. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την δημοσκόπηση που πραγματοποίησε και έδωσε στην δημοσιότητα η Kαπα Research.

«Ναι» στα περιοριστικά μέτρα

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της μελέτης, το 80% των Ελλήνων επισημαίνει πως η αντίδραση της πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην πανδημία ήταν η σωστή, ενώ μόνο ένα 17% φαίνεται πως πιστεύει το αντίθετο.

Το ίδιο θετική είναι η άποψη του κόσμου και για τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η πολιτεία όπως η αναστολή λειτουργίας σχολείων, πανεπιστημίων, παιδικών χαρών κ.α., αφού το 86% των πολιτών πιστεύει πως ήταν αναγκαία. Οι Ελληνες, σε ποσοστό 8%, υποστηρίζουν πως μάλλον ήταν υπερβολικά, ενώ ένα 4% τα θεωρεί ξεκάθαρα υπερβολικά.

Kαπα Research: Τι πιστεύουν οι Ελληνες για την εξάπλωση του

Στην ερώτηση των δημοσκόπων αναφορικά με τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας στην κρίση του κορονοϊού, το 68% των πολιτών εξηγεί πως είναι λογικές, ενώ μόνο ένα 29% τονίζει πως είναι υπερβολικές.

Από τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, προκύπτει μεταξύ άλλων πως οι Ελληνες φοβούνται σημαντικά μήπως νοσήσει κάποιο από τα μέλη της οικογένειας τους. Στο ερώτημα, το 43% των πολιτών απαντά «αρκετά», το 33% «πολύ», ενώ μόλις το 23% των πολιτών υπογραμμίζει πως δεν έχει κάποια ανησυχία γι’ αυτό.

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αξίζει να αναδειχθεί, είναι το γεγονός πως έχει επηρεαστεί σημαντικά η καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το 59% των ερωτηθέντων απαντά «πολύ» και «αρκετά», ενώ το 40% «λίγο» ή «καθόλου».

Πιο συγκεκριμένα όμως, οι περισσότεροι Ελληνες επισημαίνουν πως δεν σκέφτονται πια να παρακολουθήσουν ένα καλλιτεχνικό ή αθλητικό γεγονός, ή μια έξοδο σε εστιατόρια, ταβέρνες ή καφετέριες. Οι περισσότεροι αποφεύγουν την χρήση των μέσων μεταφοράς, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που ακύρωσαν διακοπές -έστω και ολιγοήμερες- εξαιτίας του Covid-19.

Kαπα Research: Τι πιστεύουν οι Ελληνες για την εξάπλωση του

Aρκετοί άνθρωποι έχουν περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, ενώ οι θρησκευτικές και αθλητικές συνήθειες, όπως και η επικοινωνία με τους γύρω, είναι αυτά που τους απασχολούν λιγότερο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Kαπα Research.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως προς το παρόν, οι Ελληνες τονίζουν ότι η εμφάνιση του κορονοϊού στην χώρα μας δεν έχει επηρεάσει το εισόδημα του νοικοκυριού τους. Σε ποσοστό 57%, οι ερωτηθέντες δεν πιστεύουν πως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ σε ποσοστό 39% θεωρούν πως υπάρχει αντίκτυπος.