Κατσέλη: Φινέτσα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η παρουσία της πρώην υπουργού αναβαθμίζει την «οικονομική ομάδα» του ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον της προσθέτει το λούστρο του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ.

Πες μου ποιους έχεις δίπλα σου στην προεκλογική περίοδο, να σου πώς θα πας στις εκλογές.

Ισχύει από παλιά ως συνταγή των πολιτικών αρχηγών που διεκδικούν πρωθυπουργία.

Με όσους βρίσκονται κοντά τους στέλνουν το μήνυμά τους, για το είδος της κυβέρνησης που θα σχηματίσουν, αν πάρουν τη λαϊκή εντολή.

Ταυτόχρονα το είδος των ανθρώπων που τους περιστοιχίζουν επιχρωματίζει, θετικά ή αρνητικά, την πολιτική που αναγγέλλουν.

Στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει, όσο μπορεί, να έχει δίπλα του μέλη του υπουργικού Συμβουλίου του.

Πρόκειται για έμμεση ομολογία ότι ο ένας είναι χειρότερος από τον άλλον. Ότι ο ίδιος είναι χειρότερος από τους χειρότερους, κάνει την απόστασή του από τους υπουργούς ανώφελη.

Με τον Αλέξη Τσίπρα ο κανόνας «δεν μετράει τι λες, αλλά με ποιον το λες», έχει διπλή εφαρμογή…

Ό,τι εκφέρεται από τον ίδιο είναι διαπεραστικό, φτάνει στη βάση και ωθεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε ανοδική πορεία.

Αλλά στις περιπτώσεις που φορείς του μηνύματος είναι στελέχη με αρνητική αύρα, η άνοδος που εξασφαλίζει ο Τσίπρας, κατατείνει σε πτώση.

Ισχύει και με τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν στις δημόσιες εμφανίσεις του -είτε με θεματική αρμοδιότητα, είτε απλώς ως υποψήφιοι βουλευτές- που συνωθούνται για να φωτογραφηθούν μαζί του.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε διαμορφώνει το κάδρο της δημόσιας παρουσίας του, με τρόπο που δείχνει ότι υπερτερεί του Μητσοτάκη σε κυβερνητική ομάδα.

Μια δοκιμή είχε κάνει όταν επισκέφθηκε τον Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας, Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Χαρίτση και Αχτσιόγλου.

Στο Περιστέρι, κατά την ανακοίνωση της στεγαστικής πολιτικής του στα δυνατά χαρτιά του προστέθηκε η Λούκα Κατσέλη.

Η παρουσία της πρώην υπουργού αναβαθμίζει την «οικονομική ομάδα» του ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον της προσθέτει το λούστρο του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ.

Ως πρόσωπο η Λούκα έχει σπουδαίο οικογενειακό όνομα- με θρυλικούς ανιόντες. Ως οικονομική επιστήμονας το βιογραφικό της είναι ισχυρό, με τίτλους και αναγνώριση.

Ως πολιτικός συνδέεται με την πιο συναρπαστική εποχή της ελληνικής Κεντροαριστεράς: την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η άνεση στη διεθνή κυκλοφορία, συμπληρώνει τα προσόντα της και δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας διαθέτει ισχυρά «βιογραφικά» – και δεν έχει παρά να τα παρουσιάσει.

Κάποιοι από τους «κομματικούς» που αναζητούν βολικά δημοσιότητα, υστερούν σε προσόντα, ή έχουν «προβληματικό» προφίλ.

Αλλά όσοι πλαισίωναν τον εν αναμονή Πρωθυπουργό στο Περιστέρι, προσωποποιούν ακριβώς το είδος του υπουργού που θα απαιτήσει η μετά Μητσοτάκη περίοδος.

Η Κατσέλη ενισχύει δραστικά την κυβερνησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ , δίνοντας στην ομάδα που θα χρειαστεί ο Τσίπρας ως Πρωθυπουργός διαχειριστική επάρκεια στα θέματα οικονομίας, μαζί με ακαδημαϊκή και κοσμοπολίτικη φινέτσα.