Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποχαιρετισμός

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συναίσθηση ότι το λάδι του τελειώνει.

Οι συνεντεύξεις του έχουν ένα πάγιο χαρακτηριστικό: Δεν λέει ποτέ την αλήθεια. Άλλωστε ποιος θα υποχρεώσει να το κάνει; Πριν καθίσει απέναντι σ’ ένα μικρόφωνο ή σε μια κάμερα, διασφαλίζει ότι δεν θα του αλλάξουν τις ερωτήσεις.

Μόλις πρόσφατα οι συντελεστές τηλεοπτικής εκπομπής στον ANT1 – που δεν τον λες και αντικυβερνητικό κανάλι – αποκάλυψαν ότι μόλις μίλησαν στους συνεργάτες του για συνέντευξη χωρίς προσυμφωνίες και σκονάκια, δεν ξανακούστηκαν.

Είναι ο μόνος επικεφαλής κόμματος που δεν εχει δώσει ποτέ κανονική συνέντευξη. Ακόμη και στις συνεντεύξεις Τύπου οι ερωτήσεις… διανέμονται – με …σειρά προτεραιότητας – και οι «απρόβλεπτοι» δημοσιογράφοι αποκλείονται.

Προτιμάει να συνεντευξιάζεται με …συγγενείς του, κομματικούς οπαδούς και εν δυνάμει υποψηφίους του.

Στις τελευταίες εκλογές έβγαλε και το debate με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς από την ατζέντα του – μην γίνει καμία στραβή – φτάνοντας ως το σημείο να κηρύξει…τριήμερο εθνικο πένθος για την Πύλο, που έκτοτε συγκαλύπτει.

Με αυτά τα δεδομένα, η τελευταία τηλεοπτικη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωθυπουργού, στο πιο οικείο του κανάλι δεν κόμισε κατι καινούργιο. Εκτός από το μπαλαμούτι ότι αφού καταπολέμησε ο ίδιος την ακρίβεια στην Ελλαδα, τώρα θα στείλει επιστολή στην «τελειωμένη» φον ντερ Λάιεν για να την καταπολεμήσουν μαζί εναντίον των πολυεθνικών! Προφανώς κατά το πρότυπο της συνεργασίας τους στην Ουκρανία.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ωστόσο, έκανε μια πρωτοφανή γκάφα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και μια εμφανή ομολογία για το πολιτικό τέλος του. Για τις Πρέσπες είπε ότι δεν κυρώνει τα τρία Μνημόνια για «να μην απωλέσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων».

Για ποια …διαπραγμάτευση μιλάει; Η Συμφωνία είναι δεδομένη, επικυρωμένη διεθνώς, αδιαπραγμάτευτη και έχει καταστήσει τη γειτονική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για την Ευρωπαϊκη Ένωση.

Η πολιτική αλλαγή στο εσωτερικό της προέκυψε ακριβως επειδή η άρνησή του να κυρώσει τα ρημαδομνημόνια έδωσε πάτημα στους εθνικιστές που επικράτησαν. Αλλά αυτό δεν θέτει προς διαπραγμάτευση τη Συμφωνία.

Η γκάφα είναι ότι δεσμευόμενος ότι δεν θα προχωρήσει στην κύρωση – για δήθεν διαπραγματευτικούς λόγους – βλάπτει την Ελλάδα! Την αποκλείει από τρεις βασικές προβλέψεις της Συμφωνίας: Να επιτηρεί τον εναέριο χώρο στη Β. Μακεδονία, να εκπαιδεύει τη διοίκησή της και να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για την ένταξή της στην Ευρώπη. Προτιμάει να τα κάνουν άλλοι προφανώς.

Η προαναγγελία του προσωπικού πολιτικού του τέλους ολοκληρώθηκε – την είχε ξεκινήσει από το ίδιο κανάλι – με την επίμονη άρνηση να απαντήσει σε κάτι που θα ηταν αυτονόητο: Ότι θα πάει για τρίτη θητεία, ηγούμενος της Ν.Δ. στις επομενες εκλογές

Είπε ότι «θέλει» – προσέξτε το ρήμα – «η Ν.Δ. να κερδίσει και τις εκλογές του 2027». Αλλά αν θα γίνει «χωρίς αυτόν», θα «το δούμε στην πορεία». Δεν είναι δεδομένο.

Σε απλή μετάφραση: Έχει συναίσθηση ότι λάδι του τελειώνει. Γνωρίζει τις παραταξιακές διεργασίες για διεκδίκηση της παραμονής του κόμματος στην κυβέρνηση με άλλον επικεφαλής και μας αποχαιρετάει με το μαλακό…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR