Κυρ. Μητσοτάκης: Ελικοπτεράδα

Του Γ. Λακόπουλου

Από κάτι τέτοια κρίθηκαν οι εκλογές του 2019. Αλλά στην πολιτική μάχαιραν έδωσες, μάχαιραν θα λάβεις. Ή όπως έστρωσες θα κοιμηθείς. Μιλάμε για το πρωθυπουργικό κάζο των ημερών.  

 Το σλόγκαν «Φαντάζεστε να κυβερνούσε ο Τσίπρας;» που λανσάρισε στον κορωνοϊό το πολυπληθές επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έπεσε και τον πλάκωσε.  Η επικαιρότητα τον πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα.

Φαντάζεστε να κυβερνούσε ο Τσίπρας και να σουλατσάριζε με στρατιωτικό αεροπλάνο; Ή αν έβγαινε αληθινή η πρωτοσέλιδη πληροφορία κυβερνητικής εφημερίδας ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκοβε βόλτες με κότερο στο Ιόνιο;

 Αλλά τώρα αν κάποια  ΜΜΕ είτε δεν είδαν και δεν άκουσαν, είτε σχολίασαν πως είναι… λαϊκισμός να ζητάει η αντιπολίτευση εξηγήσεις.  Έχουν ακόμη μονάδες- αυτές που αγόρασε ο Πέτσας με τα 20 συν 11 εκατομμύρια και τις λοιπές διευκολύνσεις στους μιντιάρχες.

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά το  βραβευμένο «Φόρεστ Γκαμπ» ο ηθοποιός Τομ Χανκς πρωταγωνίστησε σε μια τριτοκοσμική οπερέτα : Πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας έσπευσε να του παραδώσει… οικογενειακώς το διαβατήριο που δικαιούται με την πολιτογράφησή τους στην Ελλάδα. 

Διάσημος είναι θα μπορούσαν να τον φωνάξουν στο Μέγαρο Μαξίμου για καφέ- για ρεκλάμα στον τουρισμό. Να σκάσει και από τη ζήλια της η γειτόνισσα , που περιέργως έχασε την ευκαιρία να ασκήσει και επ’ αυτού τα… υπουργικά της καθήκοντα.

Παρένθεση:  Για έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή, ιδρυτή της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, της οποίας είναι πρόεδρος σήμερα η ίδια έχει  ακουστά; Μήπως ότι αυτό που συμβαίνει κάθε 24 Ιουλίου δεν είναι ακριβώς να «ανοίγει το σπίτι του ο Πρόεδρος στους φίλους»; Κλείνει η παρένθεση.

Πάμε πάλι στο Μητσοτακέικο. Η ιδέα να συνδυαστεί από τη μια η οικογενειακή φωτογράφηση στην Αντίπαρο με τον αστέρα και από την άλλη  τα εισιτήρια που είχαν βγάλει για την Επίδαυρο τον έκαψε: προφανώς είχαν προσχεδιάσει την μετάβαση στο θέατρο με στρατιωτικό  ελικόπτερο.   

Οι σκηνοθέτες της δημόσιας παρουσίας του πήγαν να πουλήσουν πάλι πρωθυπουργικές ώρες «ανθρώπινης ανάπαυλας». Αλλά ΙΧ αναψυχή και Super Puma δεν κολλάνε.

Τους έμεινε βέβαια η γνωριμία με τους Χανκς νάχουν να λένε στους φίλους τους. «Αυτός καλά κρατιέται για την ηλικία του, αλλά αυτή δεν βλέπεται».  Ανθρώπινο.

Έγινε όμως ενοχλητικό από τη στιγμή που ο Πέτσας πήρε εντολή να  απευθυνθεί ως ομιλούσα κεφαλή σε  κάφρους: «Στον Πρωθυπουργό διατίθενται από την Πολιτεία τα μέσα που χρειάζονται, για να επιτελεί τα καθήκοντά του και να μετακινείται όπου χρειάζεται»

Είναι στα καθήκοντα του πρωθυπουργού να παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις;  Το αντίθετο: είναι προσωπική- οικογενειακή εν προκειμένω- δραστηριότητα, πέραν των καθηκόντων του. Ως απλός θεατής μετέχει….

 Ο ίδιος πριν από όλους όφειλε να φροντίσει να μην κοστίσει ούτε ευρώ τους φορολογουμένους. Ειδικά όταν κάθε τόσο τον σκηνοθετούν να ταξιδεύει με καράβι σαν απλός πολίτης, ή να κάθεται στην ουρά για να τσεκάρει το εισιτήριό του στο αεροδρόμιο.

Αν η Επίδαυρος είναι «πρωθυπουργικό καθήκον», που ασκείται μάλιστα μετά συζύγου, σαν πολύ ακριβό δεν είναι;   

 Δεν  ξέρουμε- αν και υποψιαζόμαστε-πώς  θα καταγραφεί στην ιστορία ως Πρωθυπουργός ο Κυριάκος. Αλλά σε ένα δεν θα μπορεί να του πει κανείς κουβέντα:  το διασκεδάζει. Ποτέ άλλοτε Πρωθυπουργός δεν έκανε μέσα σε ένα χρόνο τόσες εκδρομές. Η φτώχεια κυβερνητικού έργου -θέλει καλοπέραση.