Του Νίκου Λακόπουλου
Με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πάλι με διαθεση φιλοσόφου που βλέπει τα πράγματα από απόσταση για να σχολιάσει σημερινή κατάσταση στη χώρα με την παρατήρηση πως δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση.
” Το μεγάλο αιτούμενο για την πολιτική ζωή του τόπου, που επίσης βαλκανοποιείται, είναι αν θα υπάρξει εναλλακτική πρόταση. Αν δεν υπάρξει θα συνεχιστεί το τέλμα. Αν υπάρξει προσπάθεια για ένα όραμα και για μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην σημερινή κυβέρνηση, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν».
O Aλέξης Τσίπρας δεν απαντά με πολιτική πρόταση παρατηρώντας ωστόσο πως δεν υπάρχει αντιπολίτευση καθώς η δημοσκόπηση της MRB για τη δημιουργία νέου κόμματος έδειξε σε ό,τι τον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα πως το 12,6% δηλώνει θα το ψήφιζε σίγουρα και το 16,5% πως μάλλον θα το ψήφιζε -σύνολο 29,1%.
Ποιος φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα
“Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αν είναι να επιστρέψει, να το πει τώρα. Δεν κάνει καλό αυτή η εκκρεμότητα, ούτε στον ίδιο ούτε στον χώρο» σχολίασε ο Παύλος Πολάκης -που εκφράζει τον “μισό ΣΥΡΙΖΑ”.
Προφανώς η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού περνάει από το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ που αν δεν συνταχθεί μαζί του θα δυσκολευθεί να μπει στη Βουλή και θα περιορίσει τα ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά είναι αδύνατο να επανενώσει τα κομμάτια ενός κόμματος που κάποτε είχε αποσπάσει το 35% του εκλογικού σώματος.
Ένα νέο πολιτικό κόμμα θα επαναφέρει για το ΠΑΣΟΚ υπαρξιακά προβλήματα θέτοντας τέλος και για την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη με το επόμενο δίλημμα αν το κόμμα που θα απομείνει αν θα συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία με ό,τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος.
Το κόμμα Σαμαρά
Το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά ενθαρύνεται αφού σίγουρα θα το ψήφιζε το 3,3% των ερωτηθέντων και μάλλον θα το ψήφιζε το 12,8%, -σύνολο 16%-και μπορεί να αποτελεί μονόδρομο: αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν το επιχειρήσει και δεν ενταχθεί σε άλλο κόμμα αυτό θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του διαδρομής.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται γύρω από το 30%, αλλά για πρώτη φορά η καταλληλότητα του Μητσοτάκη βρίσκεται πολύ κάτω από τα ποσοστά του κόμματος και πράγμα που μπορεί να εξηγεί την συχνή παρουσία του Νίκου Δένδια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η ίδρυση κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά θα περικόψει ποσοστά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας σε ποσοστά που φτάνουν το 17% παρατηρείται με ένα ενδιαφέρον φαινόμενο: πέρα από την πρωτιά στους νέους η Ζωή Κωνσταντοπούλου αφαιρεί ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.
Το πολιτικό σκηνικό από την δεξιά ως την αριστερά μοιάζει με κινούμενη άμμο με το ενδεχόμενο οι ηγέτες των τριων μεγαλύτερων κομμάτων στις τελευταίες εκλογές να μην είναι στη θέση τους μετά τις εκλογές και τρία -τέσσερα από τα μικρά κόμματα να μην μπουν στη Βουλή.
Το 60% των πολιτών δεν εκφράζεται από το σύνολο των σημερινών κομμάτων και οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να μετράνε κόμματα-φαντάσματα που δεν υπάρχουν, αλλά κυριαρχούν στη συζήτηση για τους επόμενους ηγέτες που είναι δύο πρώην!
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κόμματα χωρίς ηγέτη, η Κενροαριστερά είναι ακέφαλη και δυο ηγέτες ψάχνουν κόμμα, έχοντας καλό βιογραφικό και πολιτική εμπειρία. Το μόνο πρόβλημα είναι πως οι δυο ηγέτες εκφράζουν την ιδέα της επιστροφής ως μία λύση στην πολιτική ανεργία, ενώ το 60% των πολιτών θέλουν ένα ν έ ο κόμμα.