Μαρία Σπυράκη: Όλο και χειρότερα – Πορτ παρόλ του Κυριάκου και λίγο του Σαμαρά

Του Γ. Λακόπουλου

Κάποτε ο Κώστας Σημίτης ήθελε  να κάνει εκπρόσωπο Τύπου κάποιον που δεν  θα τον έλεγε κανείς και τόσο “επικοινωνιακό”- για να χρησιμοποιήσουμε έναν ευπρεπή όρο.  Όταν το έμαθε η Βάσω Παπανδρέου του τηλεφώνησε: “Κώστα, με εσένα αρχηγό και αυτόν εκπρόσωπο ποιος θα μας ψηφίσει;” Έτσι η θέση πήρε ο Δημ. Ρέππας.

Δεν ξέρουμε ποιος πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει πορτ παρόλ του τη Μαρία Σπυράκη- αν και μερικοί δείχνουν προς την πλευρά των πρώην εργοδοτών της. Δεν έχει σημασία. Περισσότερο αξιοσημείωτο είναι ότι ένας πολιτικός που δεν δέχονταν να του πληρώνουν οι  Έλληνες πολίτες βουλευτικό αυτοκίνητο -και τον λοιδορούσε ο Άδωνις γι’ αυτό- δέχθηκε να του “πληρώνουν” οι Ευρωπαίοι πολίτες πορτ παρόλ.

Η κυρία παραμένει ευρωβουλευτής εν ενεργεία. Αλλά προφανώς δεν είναι δισυπόστατη για να βρίσκεται ταυτόχρονα στην Αθήνα και το Στρασβούργο. Άρα, είτε της δίνει η ΝΔ και δεύτερο μισθό, είτε όχι, το ευρωκοινοβούλιο εξακολουθεί να την πληρώνει για δραστηριότητα που δεν έχει στα έδρανά του, αλλά στο πόντιουμ ενός κόμματος. Ψιλοπράγματα θα πουν μερικοί. Η πρώτη είναι;

Η Μαρία είναι φιγούρα που ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να κατατάξει. Από συμπαθής, εύχαρις και επιτυχημένη δημοσιογράφος, θριάμβευσε στην κάλπη των Ευρωεκλογών και εξελίχθηκε σε αμφιλεγόμενη πολιτικό με θέα -προς την Α΄ Θεσσαλονίκης- από το κομματικό ρετιρέ. Για τον Κυριάκο είναι ο άνθρωπος που του χρειαζόταν, αφού την κρατάει και της έχει εξασφαλίσει ολόκληρο στρατό για υποστήριξη. Αλλά για άλλους στη ΝΔ είναι ένα ακόμη βαρίδι που πρόσθεσε ο ίδιος στο κόμμα- ίσης προβληματικότητας με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Κακίες; Όχι ακριβώς. Η Σπυράκη εκπροσωπεί έναν πολιτικό με εμφανή προβλήματα δημόσιας παρουσίας με τρόπο που επιδεινώνει το προφίλ του. Ενίοτε με τρόπο όχι κολακευτικό, αν ισχύει ότι αυτή είχε την ιδέα να λανσάρει ότι  η Ευρώπη τον αντιμετωπίζει σαν επόμενο πρωθυπουργό.  Στην Ευρώπη όμως μόνο ο αξιοθρήνητος Βέμπερ το βλέπει έτσι.

Οι άλλοι κοιτάζουν προ τον… Τσίπρα, ενώ όσοι συναντώνται μαζί του, από τον Σόιμπλε, ως τον Γιούνγκερ δεν ενθουσιάζονται με τις θέσεις του. Ιδίως όταν στους προερχομένους από το ΕΛΚ κάνει παράπονα γιατί … δεν την πέφτουν στην κυβέρνηση. Μια έρευνα ανάμεσα σε δημοσιογράφους που διάκεινται φιλικά προς τη ΝΔ και κομματικά στελέχη θα έδειχνε ότι θεωρείται κακή εκπρόσωπος. Αυτό βέβαια ο αρμόδιος να το κρίνει είναι ο προϊστάμενος της και αφού του κάνει, στους άλλους δεν πέφτει λόγος. Πέφτει όμως όταν πρόκειται να κριθούν οι δημόσιες παρεμβάσεις της. Στις παρασκηνιακές να μην πάμε γιατί θα γίνει του…non paper.

Στη Σπυράκη αποδίδονται κατά καιρούς γκάφες  και λάθη. Ανθρώπινο. Αλλά το τελευταίο διάστημα οι παρεμβάσεις αρχίζουν να γίνονται ανατριχιαστικές. Π.χ.  χρειάζεται συνδυασμός άγνοιας και διαστροφής για να πεις ότι η κυβέρνηση” διαπραγματεύεται μυστικά λύση στο Σκοπιανό για να λάβει ως αντάλλαγμα εξάμηνη αναβολή της περικοπής των συντάξεων.  Όπως χρειάζεται άγνοια κινδύνου για να μπαίνεις σε ευθεία αναμέτρηση με μια εφημερίδα σαν τη ” Δημοκρατία” και μάλιστα με το περίεργο επιχείρημα ότι οι συντάκτες της συντρώγουν με… υπουργούς!

Το τελευταίο κατόρθωμα της εκπροσώπου έχει στοιχεία που μάλλον θα πρέπει να προβληματίσουν τον Κυριάκο -αν τοποθετεί τον εαυτό του στον κύκλο των Ευρωπαίων πολιτικών. Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μυτιλήνη εξελίχθηκε σε αυτο-ακύρωση της Σπυράκη, αλλά και ευτελισμό των ιδιοτήτων της. Πρώτα ανακάλυψε ότι στη Μυτιλήνη βρίσκονται….17 διμοιρίες των ΜΑΤ για να φυλάνε τον Πρωθυπουργό. Και όταν ο Τόσκας την έστειλε άκλαυτη, θεώρησε άνευ αξίας ότι λέει ανακρίβειες, κάνοντας και πλακίτσα για τη “διόρθωση”.

Το χειρότερο ήλθε με άλλη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΝΔ με τον πολιτισμένο  τίτλο “Ο θλιβερός Αλέξης Τσίπρας“. Ο Πρωθυπουργός έκανε τα εξής:

Άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες. -Έγινε έρμαιο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη και σήμερα δεν τον αφήνουν να επισπεύσει την διαδικασία ασύλου και την ταχεία επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών. -Δεν αξιοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και ουδείς ξέρει που κατέληξαν. -Αύξησε τον Φ.Π.Α. στα νησιά, ενώ τον παρέλαβε μειωμένο. Αποκαλεί ακροδεξιούς τους πολίτες των νησιών που διαμαρτύρονται για τις επιλογές του”.

Σπανίζουν τόσα πολλά φάλτσα σε ένα τόσο μικρό κείμενο που δίνει την εντύπωση ότι το έγραψε ο… Αντώνης Σαμαράς. Ο Μητσοτάκης δεν είναι και τόσο ενθουσιώδης οπαδός της θεωρίας ότι το πρόβλημα με τους μετανάστες είναι ότι τους άνοιξε τα σύνορα ο Τσίπρας και γέμισε την Ευρώπη. Κατά τα λοιπά, αν ρωτούσε τον Αβραμόπουλο, θα της έλεγε ότι τα περισσότερα κοινοτικά κονδύλια τα διαχειρίζονται απευθείας οι ΜΚΟ και όχι η κυβέρνηση.

Αν έχει μείνει κάτι μέσα της από την δημοσιογράφο, θα ήξερε ότι αυτοί που προκάλεσαν επεισόδια, δεν είναι “πολίτες που διαμαρτύρονται για τις επιλογές”  του Τσίπρα, αλλά κυρίως τυπικοί ακροδεξιοί με ονοματεπώνυμο-και σ’ αυτούς ακριβώς αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, αλλά και τα ΜΜΕ.

Συμπέρασμα: Η ΝΔ συνεχίζει τον επικοινωνιακό κατήφορο και ο πρόεδρός της συνεχίζει να έχει πρόβλημα πορτ -παρόλ.  Άδικα στέρησε τη Μαρία από το Ημικύκλιο…