Μια άνευ περιεχομένου συζήτηση: να στήσει κανάλι ο ΣΥΡΙΖΑ ή να περιμένει τον καλό Σαμαρείτη της τηλεόρασης;

Tου Γ. Λακόπουλου

«Να φτιάξουμε το δικό μας κανάλι». Δηλαδή του  ΣΥΡΙΖΑ. Και  να το φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι μόνο ο Πολάκης που το λέει. Και άλλοι Συριζαίοι πιστεύουν ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν την επικοινωνιακή μειονεξία που τους ταλαιπωρεί ως κόμμα και ως πολιτικά πρόσωπα.

Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει για ένα λόγο: για να αποδειχθεί ότι απευθύνεται από άσχετους σε  άσχετους. Δεν αφορά την πολιτική, την ενημέρωση και την επικοινωνία.

Να τα πάρουμε με τη σειρά:

 Αναρωτήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν υποστηρίζει τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και παίζουν μανιωδώς Μητσοτάκη; 

Γιατί έτσι επιλέγουν οι καναλάρχες προφανώς.  Αλλά ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Να δούμε την απάντηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ!

Τα κανάλια είναι επιχειρήσεις και δρουν κατά το συμφέρον των ιδιοκτητών τους. Το γενικό τους συμφέρον. Το κανάλι είναι απλώς τμήμα ευρυτέρων δραστηριοτήτων.

Παρένθεση: Ας τα βλέπουνε όσοι είχαν λυσάξει κατά του Καραμανλή, όταν με τον «βασικό μέτοχο» προσπάθησε να αποσυνδέσει την τηλεόρασή από τους προμηθευτές του δημόσιου. Δηλαδή να περιορίσει τη χειραγώγηση του πολιτικού προσωπικού. Κλείνει η παρένθεση.

Με απλά λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στήριξη στα μίντια, γιατί δεν θέλουν να του την παρέχουν οι μιντιάρχες. Και δεν την παρέχουν για δυο λόγους: Είτε γιατί δεν βρίσκουν τίποτε ενδιαφέρον εκ μέρους  του, είτε γιατί έτσι θέλουν.  Γούστο τους και καπέλο τους.   

Δεν έχουν καμία υποχρέωση εκ του νόμου -και δεν πρέπει να έχουν σχετικά με την πολιτική γραμμή τους.

Κάποιες  υποχρεώσεις  – δια του ΕΣΡ- που απορρέουν από την χρήση δημόσιας συχνότητας, είναι μια  υποσημείωση στο σύνολο της ενημέρωσης και γενικά την τηρούν.  

Αλλά αυτό δεν αρκεί για ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Π.χ. κανείς δεν μετέδωσε ολόκληρη τη συνέντευξη Τσίπρα για τα 26 δισ. Και κανείς δεν μπορούσε να τους υποχρεώσει.

Η ενημερωτική μονομέρεια προκύπτει γιατί τα κανάλια βρέθηκαν στα χέρια όσων έχουν πολλά λεφτά. Χωρίς άλλο κριτήριο. Και αυτό είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπεύθυνος έχει όνομα: Νίκος Παππάς. Αυτός χειρίσθηκε την   νομιμοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου- Και όλοι θυμούνται πώς τη χειρίσθηκε:  όποιος έχει λεφτά παίρνει άδεια.  Όποιος και αν είναι και ό,τι και αν κάνει.

 Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι είχαν λεφτά δεν έχουν στις επιλογές τους το κόμμα τους.

 Αυτοί από τους οποίους περίμενε ο Παππάς να μπουν στον χορό, ως προσκείμενοι στην τότε κυβέρνηση, θυμόμαστε ποιοι ήταν και τι έκαναν. Παρά τις προσπάθειες του να τους συνδράμει με ξένα κόλλυβα.

Να δούμε πότε θα δοθούν απαντήσεις για τα περίεργες επαφές τρίτου τύπου εκείνης της εποχής.

 Κάποιοι άλλοι ευπρεπείς, που επίσης ενδιαφέρθηκαν, δεν είχαν μια. Και όπως έλεγε η Θάτσερ: «Ο καλός Σαμαρείτης δεν ήταν μόνο καλός. Είχε και λεφτά».

 Μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Ο λόγος που το κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση αδικείται στην ενημέρωση  είναι γνωστός:

-Ο αρμόδιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε τον τηλεοπτικό χάρη το με κριτήρια… σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.  Ουσιαστικά σε βάρος της ενημέρωσης, όταν όλα εξαρτώνται από το «πορτοφόλι» -που έλεγε ο Παππάς.

 Αν θέλουν να πλακώσουν κάποιον, λοιπόν, ας μην τα βάζουν με τον Μαρινάκη ,τον Σαββίδη, ή τον  Αλαφούζο,: τον έχουν δίπλα τους.

Όσο για την ΕΡΤ στο χέρι τους ήταν να την κάνουν ανεξάρτητο φορέα -και να δούμε αν θα τολμούσε ο επόμενος να την αγγίξει. Αλλά δεν το έκαναν-όπως δεν το κάνουν και οι σημερινοί.

Ότι έγινε, έγινε. Η ερώτηση «γιατί να μην στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κανάλι;» δείχνει καλοπροαίρετη. Αλλά είναι βλακώδης.

Για να το στήσει πρέπει να έχει τα λεφτά για να πάρει άδεια, να πληρώνει το προσωπικό, να παράγει και να αγοράζει πρόγραμμα.  Έχει;

Αυτό το κανάλι πρέπει να το διαχειρίζονται άνθρωποι που ξέρουν τη δουλειά. Όχι ο γραμματέας του κόμματος. Εδώ έναν ραδιοσταθμό δεν μπορούν να κρατήσουν.

Ένα κανάλι δεν είναι μόνο ο μηχανισμός εκπομπής σήματος. Για να υπάρχει κάποιοι πρέπει να το βλέπουν. Και για συμβαίνει αυτό πρέπει να είναι ανταγωνιστικό στα άλλα.

 Ας πούμε ότι ο, συμπαθής κατά τα λοιπά, Πολάκης,  θα πάρει μια εκπομπή – αλά Βαγγέλη Γιαννόπουλο στο Κανάλι 29-  και θα εξασφαλίσει  υψηλή θεαματικότητα. Μετά;

Τι άλλο θα παίζει αυτό το κανάλι για να το βλέπει ο κόσμος και να έχει έσοδα; Εκπομπές α λα Γεωργιάδη;

Η ιδέα «να φτιάξει κανάλι ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι ανέφικτη. Το κανάλι, για να είναι βιώσιμο πρέπει να το φτιάξει ένας επιχειρηματίας με επιφάνεια.

Κάποιος που θα διακρίνει ότι αυτός ο πολιτικός χώρος είναι ταυτόχρονα και μιντιακή αγορά και θα επενδύσει- υποστηρίζοντας ασφαλώς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά ο επενδυτής -όχι μόνο για κανάλι, αλλά και για εφημερίδα, και για ραδιοσταθμό και για ιστοσελίδα-  θα το κάνει με όρους αγοράς και με τους κανόνες κάθε μέσου.

Σ’ αυτούς τους κανόνες δεν συμπεριλαμβάνεται να τραβάει το κόμμα από το μανίκι τον ίδιο ή τους δημοσιογράφους του.

Όπως έκαναν οι Συριζαίοι όταν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν φιλικά ΜΜΕ με συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Αλλά τι να τα λέμε τώρα.