Μια πολιτική βεντέτα με φόντο το Αιγαίο: Το παρασκήνιο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά

Του Νίκου Λακόπουλου

H διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από έναν Μητσοτάκη -πάλι- δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο Μεσσήνιος πολιτικός που “για την πατρίδα θυσίασε τα πάντα, μέχρι και την υγεία του”, να δημιουργήσει νέο κόμμα και να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνει πως «η ιστορία δεν θα επαναληφθεί» -που σημαίνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς που ανέτρεψε τον πατέρα του δεν μπορεί να ανατρέψει και τον ίδιο. Η φθορά της κυβέρνησης οδηγεί στην πτώση, ώστε δεν χρειάζεται κανείς να την ανατρέψει.

Τις επόμενες μέρες θα δούμε αν ο Αντώνης Σαμαράς θα παραδώσει την έδρα του ή θα παραμείνει στην Βουλή ως αρχηγός ενός φαντάσματος- κόμματος που θα υπερασπίζεται την πατριωτική δεξιά απέναντι σε “μειοδότες”. Πολλοί παρατήρησαν πως τη διαγραφή Σαμαρά υποδέχτηκαν δύο κόμματα της δεξιάς με θερμές ανακοινώσεις για τον “πατριώτη που κράτησε την Ελλάδα όρθια”.

Ο Αντώνης Σαμαράς προς το παρόν επιχειρεί να αναδειχθεί σε ηγέτη της Δεξιάς απέναντι στον “κεντρώο” Μητσοτάκη που ηγείται σε ένα κόμμα που “λίγο μοιάζει με τη “Νέα Δημοκρατία”. Το ταξίδι του στις ΗΠΑ μετά την νίκη του Τραμπ και τη διαγραφή του μάλλον δεν αποτελεί μυστήριο.

Η στιγμή που θα χτυπήσει ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι όταν η κυβέρνηση επιβεβαιώσει τις καταγγελίες του για τα εθνικά θέματα, την ενδοτικότητα και απόκλιση από την «εθνική γραμμή» -θέματα για τα οποία ζητά την αποπομπή του Γ. Γεραπετρίτη -τελικά του ίδιου του Μητσοτάκη.

Οι πληροφορίες για ένα σχέδιο νέου εκλογικού νόμου που είναι έτοιμο και κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας στην περιοχή του 33-34%, αν επιβεβαιωθούν τις επόμενες μέρες θα αποκαλύψουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τον Αντώνη Σαμαρά για να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Η πολιτική «καμαρίλα» και το κομματικό «γινάτι»

Η κυβέρνηση ως λόγους διαγραφής επικαλείται την άκαιρη συζήτηση γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.”Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».

Η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά μαζί με τα εθνικά θέματα αναφέρεται στη “δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια”, αλλά και την woke ατζέντα, -που “ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα και μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας” και για κάποιο λόγο μιλάει και για τη σκευωρία Νοβάρτις.

Όλα αυτά ήταν γνωστά και αποτελούσαν “απόψεις” που “είχε δικαίωμα να εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός” και αυτό που έχει προστεθεί στη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά είναι η πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει ο ίδιος αυτή την εβδομάδα -αν και έχει ήδη συχνά εκφραστεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως “αν δεν καταλαβαίνει είναι χειρότερα”.

Ο πατριωτισμός και το Αιγαίο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας την πτώση του επιχειρεί να προλάβει την ανατροπή του και τα παίζει όλα για όλα με μόνη λύση την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές -με νέο εκλογικό νόμο- και αντίπαλο τον Αντώνη Σαμαρά -τον οποίο εμφανίζει να απειλεί την κομματική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα.

Φαινομενικά εδώ υπάρχει μια προσωπική αντιπαράθεση με φόντο τα εθνικά θέματα, ένα ακόμα επεισόδιο της διαμάχης του Αντώνη Σαμαρά με την οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά κάπου θα υπάρχουν και άλλα συμφέροντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για το 1993 και βλέπει έναν αποστάτη, ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει για εμφανίζεται ως προστάτης της πατρίδας και μια εθνική μειοδοσία που ετοιμάζεται. Κάποιος πάτησε το κουμπί. Φαίνεται να ήθελε να το κάνει ο Σαμαράς, αλλά τον πρόλαβε ο Μητσοτάκης.

Μπορεί όμως να ήταν κάποιος άλλος πίσω απο την κουρτίνα που κρύβει πως πέρα από την κομματική τιμή που θίγεται, το κομματικό “γινάτι” και μια πολιτική βεντέτα, τελικά το θέμα αυτής της αντιπαράθεσης δεν είναι η woke ατζέντα, αλλά το τι θα συμβεί στο Αιγαίο.