Μπράβο, Κυριάκο! Καλό κατευόδιο, κύριε Τάκη…

Του Νίκου Καραχάλιου

Υπάρχουν -ή μάλλον καλύτερα υπήρχαν- κανόνες  στην πολιτική και τη δημοσιογραφία, που καλό είναι οι αναλυτές να σέβονται.

Όμως μετά από όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν και να γράφονται στην αλλοπρόσαλλη Χώρα μας, αλλά και στον κόσμο, την τελευταία 5ετία, οι περισσότεροι άγραφοι νόμοι έχουν πεταχτεί στην κάλαθο των αχρήστων και πολλά από τα σκουπίδια βγήκαν από τη θέση που τους αρμόζει, μόλυναν το πολιτικό περιβάλλον και την κοινωνία και κατάφεραν να στρογγυλοκαθίσουν σε καρέκλες ευθύνης!

Τα fake news έγιναν συστημικές ειδήσεις. Εμφανίζεται με προβιά Νέας Κανονικότητας η ακραία διαφορετικότητα. Γίνεται το Πολιτικά Ανορθόδοξο, πολιτικά ορθό. Οι αγράμματοι να το παίζουν «γκουρού»  και πολλά άλλα ουκ έστιν αριθμός….

Από τη στιγμή που κατάφερε να γίνει ο Τραμπ Πλανητάρχης, όλα μπορούν να συμβούν. Από τη στιγμή που ένας ιός με θνητότητα 0,05% προκάλεσε παγκόσμιο lockdown, όλα μπορούν να επιβληθούν.

Μετά τον ασυνήθιστα μακρύ για επιφυλλίδα πρόλογο κάνω μία δήλωση που δεν θα περιμένατε:

Η δήλωση: Μετά από 3 ολόκληρα χρόνια ψυχρότητας, αλλά όχι εχθρότητας, θα πω ένα μεγάλο: «ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΑΚΟ!». Μην με παρεξηγήσεις και πάλι, όπως έκανες το 2017 γι’ αυτό το επαναλαμβάνω εφαρμόζοντας τους τύπους και το πρωτόκολλο που τόσο τιμάς εσύ (αλλά όχι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επέλεξες η οποία εφαρμόζει το πρωτόκολλο ξεχωριστά alla-carte όταν αυτό αφορά εθνικούς συμβολισμούς, όπως τον εθνικό ύμνο, τη Σημαία και τα καριοφίλια των Αγωνιστών της Επανάστασης): «ΜΠΡΑΒΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ!»

Τα συγχαρητήρια αφορούν τον πρόσφατο Ανασχηματισμό σας, και πιο συγκεκριμένα μία σημαντικότατη αλλαγή.

Μη με μπλέξετε με το αντιφατικό, «αφού όλα πάνε καλά και έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση -τουλάχιστον στην Ευρώπη- γιατί την ανασχηματίζουμε»;

Γι’ αυτό το παράδοξο γράφτηκαν όλη την εβδομάδα πολλά και διάφορα.

Μην με ρωτήσετε «ποιόν ανασχηματισμό;».

Μην μου πείτε γιατί είναι 57 στο σύνολο τα μέλη ρεκόρ της πολυπληθέστερης κυβέρνησης όλων των εποχών, ενώ εκλεχτήκαμε με σύνθημα το «μικρό και ευέλικτο κράτος», «ένα λειτουργικό και σφικτό σχήμα με συγχωνεύσεις υπουργείων».

Μην με ρωτήσετε ποιός είναι ο ρόλος του «Επιτελικού Κράτους» και ποιοί και πόσοι παρεπιδημούν στο Μαξίμου.

Μην αγωνιάτε όπως τα κομματικά στελέχη της ΝΔ «τί δουλειά έχουν σε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία 22 εξωκοινοβουλευτικοί -και μάλιστα μικρής αναγνωρισιμότητας».

Μην απορήσετε για την ελλιπή εκπροσώπηση μεγάλων περιφερειών.

Μην παραξενευτείτε για την κυβερνητική (ανι)ισορροπία αν δείτε μικρούς -σχετικά- νομούς να έχουν 2 μέλη στην Κυβέρνηση (π.χ. Κόρινθος-Σέρρες) και άλλοι κανέναν.

Μην αναρωτηθείτε -οι πιο ψαγμένοι- για τα Προεδρικά διατάγματα και τα ΦΕΚ που καθορίζουν το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων.

Μην ψάξετε το γιατί οι περισσότεροι Αναπληρωτές Υπουργοί και  υφυπουργοί έχουν περισσότερες αρμοδιότητες από τους Υπουργούς.

Μην μπλεχτείτε από τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη που θεωρούσε πως οι «Αναπληρωτές δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης» (Συνέντευξη στον ALPHA TV και τον Αντώνη Σρόιτερ), και τώρα έχει 5 στο σχήμα! Καμία προσωπική μομφή. Καλά παιδιά και καλοί φίλοι οι κ.κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Στέλιος Πέτσας, Νίκος Παπαθανάσης και Βασίλης Κοντοζαμάνης).

Μην σας παραξενέψει η πλήρης αποξένωση των τοπικών οργανώσεων από την Πειραιώς και τα  Υπουργεία (αν κυβερνούσε η πραγματική ΝΔ ίσως να απαντούσανε και ένα τηλέφωνο).

Τέλος, μην σας τρελαίνει το παράδοξο: να παρουσιάζεται μετά Βαΐων και κλάδων ο «αόρατος ανασχηματισμός» (αφού -μάλλον ορθά- αφού δεν έγινε  καμία αλλαγή στα βασικά Υπουργεία ως «εκλογικός» και να συνδυάζεται με «αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες» από τα φιλοκυβερνητικά -και πάντα καλά ενημερωμένα  Παραπολιτικά- όταν ο δήθεν «αιφνιδιασμός» προαναγγέλλεται με πρωτοσέλιδα και ευρείες διαρροές 6 ολόκληρους μήνες πριν!

Ποιός περιμένει να δουλέψουν για το κοινό και όχι για την επανεκλογή τους οι Υπουργοποιημένοι;

Ποιός δεν περιμένει τις γκρίνιες των 130 βουλευτών, που είναι στην «απέξω» να μην αυξηθούν;

Ποιός θα μαζέψει τους εξωκοινοβουλευτικούς, που θέλουν να αποκτήσουν βουλευτική έδρα (και ενδεχομένως μετά τις πρώτες εισαγγελικές παραγγελίες και ασυλία).

Στις απορίες σας -διατυπωμένες «φωναχτά ή ψιθυριστά (όπως  κάνουν οι «εκτός παιχνιδιού» στους διαδρόμους της Βουλής)- υπάρχει μία και μόνη απάντηση:

ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΚΗ!

Όχι βέβαια του συμπαθέστατου ερυθρόλευκου Τάκη Λεμονή.

Του κυρίου  (δεν χρησιμοποιώ άλλο επίθετο, γιατί μπορεί να είναι μηνύσιμο και όπως όλοι οι πολιτικοί γυρολόγοι του φυράματός του είναι εκδικητικοί) Τάκη Θεοδωρικάκου!

Μάλιστα κυρίες και κύριοι: Ο ανασχηματισμός έγινε και η είδηση ήταν ότι ο «κύριος Τάκης» δεν βρήκε 1 (ούτε ΜΙΑ) λέξη να αφιερώσει (από τις 200 του μηνύματος αποχώρησής του) στον άνθρωπο που τον έκανε άνθρωπο νοματαίο, πρώτο τη παλαιά τάξει Υπουργό της Κυβέρνησης, με αποστολή να μεταμορφώσει τον τόπο μετά την «καθυστερημένη Πρώτη φορά Αριστερά!», (από την οποία προέρχεται και στην οποία πιθανότατα θα επιστρέψει…)

Γιατί λοιπόν συγχαίρω τον κ. Μητσοτάκη για αυτή τη συμβολική κίνηση;

Γιατί έδειξε ότι α) καταλαβαίνει τα λάθη του και -έστω και με καθυστέρηση- τα διορθώνει –βλ. Έβρος, Αγιασμός Υδάτων κ.ά.) και β) γιατί λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του και αντιλήφθηκε ότι διασπαστικά στοιχεία αν βγάλουν ρίζες μέσα στην Παράταξη, μόνο κακό μπορούν να της κάνουν.

Είμαι εμπαθής; Γιατί μου έκλεψε την δόξα ή τον εποφθαλμιώ ως «επικοινωνιολόγος»; ΟΧΙ! [Απόφοιτος σχολής διδασκάλων δεν είναι;] Δεν υποτιμώ την Παιδαγωγική Ακαδημία, αλλά αυτούς που το παίζουν πανεπιστήμονες και καθοδηγητές χωρίς να έχουν ούτε καν τα τυπικά προσόντα σε μια Κυβέρνηση Αρίστων / HARVARD.

Πάσχω από εχθροπάθεια; Ανακαλύπτω εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν και τους βάζω στόχο; ΟΧΙ!

Θέλω να τον διαδεχτώ ως «εξ απορρήτων» του Πρωθυπουργού; (αφού ξεμένει από εξειδικευμένα στελέχη μετά και την αποχώρηση του Steve Vranakis). Προς Θεού, ΟΧΙ, και πάλι ΟΧΙ!

Τότε προς τι το κείμενο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διδαχθεί πολύ καλά από τον υπερέμπειρο πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και γνωρίζει  από τη «γάτα» αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, ότι: 1)  οι Παρατάξεις που δεν έχουν μνήμη, δεν έχουν και μέλλον. 2) τα κόμματα που δεν σέβονται την ιστορία τους, δεν μπορούν να γράψουν ιστορία. Και 3) επειδή τελευταία αρέσκεται στις παροιμίες: «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Εξηγούμαι: είναι δικαίωμα κάθε πολιτικού να έχει όσους και όποιους θέλει. «Σύμβουλος» άλλωστε μπορεί να είναι, και πρέπει να είναι -ακόμη και ο πιο απλός μη πολιτικοποιημένος- πολίτης, τον οποίο οφείλεις να ρωτάς και να ακούς τη γνώμη του όπου βρεθείς και όπου σταθείς ακόμη και στο πεζοδρόμιο γιατί αυτόν υπηρετείς. Όχι τους επιχειρηματίες του Ψυχικού και της Εκάλης.

Ο κύριος Τάκης ήταν σύμβουλος του υποψήφιου Αρχηγού και μετέπειτα Προέδρου της ΝΔ (φαντάζομαι τότε ενεγράφη και στο κόμμα). Ως εδώ όχι καλά, αλλά οριακά ανεκτά από τη βάση μας. Το να γίνει όμως και 1ος τη τάξει Υπουργός μήπως πήγαινε πολύ; Το να προσπαθεί να επιβάλλει τη «γραμμή του « στο Μαξίμου (μήπως στον κ. Γεραπετρίτη;) αντιληπτό, αλλά προφανώς εν τέλει όχι ανεκτό από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού.

Το να μην κατανέμει τα κονδύλια των προγραμμάτων για την Αυτοδιοίκηση όπως θα ήθελαν στο Μαξίμου, δική τους δουλειά και τώρα πια του  Big Mac.

Όμως, το να μιλάει ως «ένας από εμάς» πάει πολύ! Ως εδώ!

(Απόσπασμα από τη στήλη ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ, ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 10.1.21) «Λένε διάφορα  για τον «λαϊκό» και «ασεβή» Τάκη και άλλοι του αποδίδουν «παλαιοκομματική στάση και συμπεριφορά», μαζί με υπονοούμενα για «δουλειές» και «διαμοιρασμούς πόρων κατά το δοκούν». Κάποιος, στην προσπάθειά του να αποκαλύψει τον πολιτικό Τάκη, τον απέδωσε ως «αρχαία σκουριά», ως απόλυτη εκδοχή του παλαιοκομματισμού. Ωστόσο, η επικρατέστερη αιτία της απομάκρυνσής του έγκειται  στο γεγονός ότι υπήρξε, κατά τις διηγήσεις διαφόρων, ακραία αθυρόστομος και σχεδόν προσβλητικός για τον κύκλο των «ελιτιστών» του Μεγάρου Μαξίμου».

Υπενθυμίζω και ερωτώ:

Ερώτηση και Απορία 1η: Ο κύριος Τάκης δεν ήταν Γραμματέας της ΚΝΕ; Δηλαδή στα 20 του δεν ήταν ο οποιοσδήποτε Αριστερός, που άλλαξε τοποθέτηση και ασπάστηκε τις αρχές και τις αξίες του Ριζοσπαστικού Φιλελευθερισμού.

Ερώτηση και Απορία 2η: Ο κύριος Τάκης δεν ήταν Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κώστα Λαλιώτη (τον οποίο αναγνωρίζουμε ως διαχρονικό αντίπαλο); Αλλά ο Κώστας είναι ακόμη στο ΚΙΝΑΛ. Δεν κάνει τον ινστρούχτορα  στη ΝΔ.

Δεν έγιναν εκείνη την εποχή οι προσπάθειες σπίλωσης του Επιτίμου και πατέρα του Κυριάκου με την υπόθεση MAYO; Δηλαδή στα 30 του δεν ήταν ο οποιοσδήποτε  κεντρώος, αλλά ένας αρχι-πρασινοφρουρός, που προσπαθούσε να κλείσει τον Πρόεδρο της ΝΔ φυλακή;

Ερώτηση και Απορία 3η: Ο κύριος Τάκης δεν ήταν ο συστημικός δημοσκόπος του MEGA, που επί 10 χρόνια αποδομούσε τις προσπάθειες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά; Δηλαδή, στα 40 του δεν ήταν ο οποιοσδήποτε κοινωνικομέτρης, αλλά ο συμπαρουσιαστής του αξιότιμου (αλλά σχεδόν ποτέ φίλου της ΝΔ) Γιάννη Πρετεντέρη;

Ερώτηση και Απορία 4η: Ο κύριος Τάκης δεν ήταν (είναι;) Πρόεδρος της εταιρίας GPO (με μέτοχο κατά 25% τη σύζυγό του) της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο κατείχε γνωστός επιχειρηματίας που κατήγγειλε η ΝΔ, ενώ εκείνος ήταν σύμβουλος του Προέδρου της; Δηλαδή στα 50 του, δεν ήταν ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, αλλά συνεταίρος του αντιπάλου;

Ερώτηση και Απορία 5η: Ο κύριος Τάκης πώς απέκτησε την εμπιστοσύνη του κ. Μητσοτάκη όταν προηγούνται (αν ισχύουν) τα 4 παραπάνω; Δεν είναι αυτό που ονομάζει ο λαός «φίδι στον κόρφο μας»;

Λοιπόν δεν είναι ούτε ο «λάθος Αριστερός», ούτε ο «λάθος ΠΑΣΟΚος», ούτε ο «λάθος αριθμοφιάχτης». Ο ίδιος είναι αυτός που είναι (είπαμε όχι χαρακτηρισμοί). Η επιλογή του ήταν λάθος και η αποπομπή του σωστή.

Ήταν λάθος, γιατί ακυρώνει το μήνυμα της αξιοκρατίας, αφού αποδεικνύει πως μπορεί να μπει ο καθένας σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας από το παράθυρο και να προκόψει.

Ήταν λάθος, γιατί επέβαλε ως γραμμή μια δομική αντιπολίτευση έλεγε επί 4 χρόνια η ΝΔ «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ» και «ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ», πράγμα αχρείαστο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπεφτε από τις δικές του ιστορικές αντιφάσεις και δεν επιτάχυνε τη φθορά του, ίσα-ίσα τον συσπείρωνε. Επιπλέον τον νομιμοποιεί πολιτικά να μας απαντήσει με το ίδιο νόμισμα τώρα, που λόγω της Πανδημίας έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ -ως Χώρα- τη συναίνεση.

Ήταν λάθος, γιατί απομάκρυνε συστηματικά από το Περιβάλλον του Πρωθυπουργού ικανά στελέχη που μπορούσαν να προσφέρουν στην Παράταξη.

Ήταν λάθος, γιατί ακύρωνε το μήνυμα της Αριστείας, αφού ο ίδιος ήταν «κοκκινοπράσινο παιδί», 2 εντελώς ανάρμοστων για τη ΝΔ κομματικών σωλήνων.

Και τέλος, μπορεί να είναι δικό μου λάθος (άλλο ένα) που γράφω όλα αυτά. Γνωρίζω πολύ καλά πως scripta manent. Ξέρω πως είμαι «Μαύρο Πρόβατο» για άλλη μια φορά για το Σημιτοκρατούμενο Μαξίμου. Όμως είμαι πολιτικό παιδί του Κώστα Καραμανλή και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η «ψυχή της Παράταξης» με έμαθε να πειθαρχώ στο Καταστατικό της, να σέβομαι τον εκάστοτε Πρόεδρό της, αλλά ο Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός και η συνείδησή μου, μου επιβάλλουν να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου όταν κινδυνεύουν «τα άγρια να φάνε τα ήμερα». Ακόμη και αν είμαι «έντονος» ή γίνομαι δυσάρεστος στους εκλεκτούς, καλύτερα Μαύρο Πρόβατο, παρά Γαλάζιος Λύκος  με κοκκινοπράσινη προβιά.

Υ.Γ. Υπενθυμίζω: Κύριε Πρωθυπουργέ πως η δημόσια αντιπαράθεσή μας είχε ως αιτία τον κύριο Τάκη και ως αφορμή ένα κείμενο μου στα ΝΕΑ τον Οκτώβριο του 2017 τότε που σας ζητούσα να μην τον κάνετε εκπρόσωπο Τύπου του Κόμματος. Τώρα παίρνω το θάρρος να σας μεταφέρω τη γνώμη πολλών συναγωνιστών μου, να μην είναι υποψήφιος Βουλευτής, γιατί η Γαλάζια Βάση θυμάται πολλές φορές καλύτερα από την ηγεσία της.

* Πρόεδρος FORUM2020.GR