Νίκος Κοτζιάς: «Κανένα κράτος δεν παραιτείται από μόνο του από τα νόμιμα δικαιώματά του»

Με ανάρτησή του στο facebook ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοντζιάς ασκεί κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Διαβάστε την ανάρτησή του: 

«Επαναλαμβάνω, πρώτα κλείνονται οι κόλποι/το «μη ξηρό έδαφος» κατά το Διεθνές Δίκαιο. Υστερα χαράσσονται οι ευθείες γραμμές βάσης. Επειτα επεκτείνεται η Αιγιαλίτιδα ζώνη.

Οποιο κράτος θελήσει να ακολουθήσει την αντίστροφη σειρά χάνει μέρος κυριαρχίας επί των υδάτων. Αυτά όλα έπρεπε να είχαν γίνει, όπως είχα προσπαθήσει, από χρόνια σε Ιόνιο, Ανατολική Μεσόγειο, Κρήτη και αλλού.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε αυτά και να αναρτήσει τα δύο πρώτα (Κόλποι και ευθείες γραμμές) στον ΟΗΕ. Το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θαλάσσης, δεν περιορίζεται σε διαδικαστικά ζητήματα όπως νομίζουν πολλοί που δεν το μελέτησαν.

Η κύρια πρόβλεψή του είναι τα δικαιώματα των κρατών και η υλοποίησή τους. Κανένα κράτος δεν παραιτείται από μόνο του από τα νόμιμα δικαιώματά του. Η Ελλάδα πρέπει, επιτέλους, να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της.»