Οι μεγάλες αλήθειες της συγκυρίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ακούστηκαν στη Βουλή κυρίως από τον Βαρουφάκη: Αντιπολίτευση με ονόματα, διευθύνσεις και… ποσά!

Tου Γ. Λακόπουλου

Η ένταση στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτησης της πρότασης μορφής να επικεντρώθηκε στην αναμέτρηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που περιήλθε σε δεινή θέση.

Αλλά για όσους παρακολουθήσαν τη συνεδρίαση, οι μεγάλες αλήθειες για όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή ακουστήκαν από τον επικεφαλής του ΜΕΡΑ25: ο Βαρουφάκης έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπο τον ήλων.

Μια σταχυολόγηση της ομιλίας του δείχνει ότι διέκρινε καλύτερα τα ευπαθή σημεία της κυβέρνησης και του συστήματος που τη στηρίζει και τα ανέδειξε εύστοχα…

“Ο χιονιάς, η πανδημία, η ακρίβεια ανέδειξαν το Μεγάλο Ψέμα ότι, δήθεν, ο ιδιωτικός τομέας τα κάνει όλα καλύτερα και το κράτος δήθεν τον εποπτεύει.  …

Ούτε τα κάνει καλύτερα ο ιδιωτικός τομέας, ούτε και μπορεί αυτό το εξαρτημένο, απαξιωμένο, δέσμιο κράτος να εποπτεύσει τον ιδιωτικό τομέα.

Πώς να λειτουργήσει επιτελικό κράτος, όταν οι ορντινάντσες βρίσκονται στην κυβέρνηση και το πραγματικό επιτελείο τους καθοδηγεί από το παρασκήνιο;

Μέρος του μεγάλου ψέματος είναι η δήθεν κόντρα Αγοράς και Κράτους. Ποια αγορά;

Την αγορά, εκεί που υπάρχει [για παράδειγμα στο λιανικό εμπόριο], οι κρατούντες την διαλύετε υπέρ των μονοπωλίων και την επικαλείστε μόνο (υπέρ των μονοπωλίων) εκεί που δεν υπάρχει αγορά εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει αγορά!

  • Για τους οδηγούς που μπαίνουν στην Αττική Οδό, δεν υπάρχει αγορά. Ένας δρόμος υπάρχει που πρέπει υποχρεωτικά να τον πάρουν και να τον εμπιστευτούν.
  • Για τους επιβάτες του ΟΣΕ, δεν υπάρχει αγορά. Ένα τραίνο βρίσκεται στο σταθμό, που πρέπει υποχρεωτικά να το πάρουν και να το εμπιστευτούν.
  • Για τους ανθρώπους και τα νοικοκυριά, που χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα βρεθούν στο σκοτάδι, δεν υπάρχει αγορά. Ένα καλώδιο υπάρχει, από το οποίο βγαίνει πανάκριβο ρεύμα.
  • Για τους αρρώστους που πρέπει να υποβληθούν σε εγχείρηση, την οποία το συνειδητά υποβαθμισμένο και σκόπιμα απαξιωμένο ΕΣΥ έχει ακυρώσει, δεν υπάρχει αγορά ο τοπικός κλινικάρχης υπάρχει, και καραδοκεί.

Η αγορά και το ολιγαρχικό κράτος

Αγορά λοιπόν γιοκ.

Την καταργήσατε εσείς οι βουλευτές του μνημονιακού μπλοκ με τον 24% ΦΠΑ και τις προπληρωμές φόρου, με την συνεχή κρατική στήριξη τραπεζιτών, που τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια των μικρομεσαίων, με τις ιδιωτικοποιήσεις φυσικών μονοπωλίων.

Στο όνομα της αγοράς που δολοφονήσατε, χτίζετε χρόνια τώρα το αποτρόπαιο ολιγαρχικό κράτος:

Αυτοκινητόδρομους, ηλεκτρική ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, νερό όλους δηλαδή τους νευραλγικούς τομείς στους οποίους εξ ορισμού δεν υπάρχει αγορά, τους «παραχωρείτε», δηλαδή τους ξεπουλάτε στο όνομα της αγοράς, όχι σε επιχειρηματίες, αλλά σε κρατικοδίαιτους εισοδηματίες!

Όσο ο καιρός είναι καλός, οι εκμεταλλευτές των αυτοκινητόδρομων επιδίδονται υποδειγματικά στο να εισπράττουν διόδια, διόδια, διόδια.

Το πρώτο χιόνι όμως ξεσκεπάζει, όχι απλά την ανικανότητά τους ξεσκεπάζει τις προτεραιότητές τους. Που δεν είναι φυσικά και δεν μπορεί αντικειμενικά να είναι οι προτεραιότητες της κοινωνίας.

Πολλοί δήμοι και περιφέρειες παρά την 60% μείωση της χρηματοδότησής τους από το 1ο Μνημόνιο έως σήμερα κράτησαν δυσδιάβατους δρόμους ανοικτούς.

Αντίθετα, με τους ολιγάρχες. Γιατί; Επειδή η αποτροπή της αποτυχίας κοστίζει στους ολιγάρχες. Δεν είναι ανίκανοι. Απλά, κερδίζουν όταν δεν επενδύουν στην αποτροπή της καταστροφής. Πρόκειται για επικερδή, εσκεμμένη αποτυχία.

Για τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται ένα δρόμο, ο απεγκλωβισμός των πολιτών αποτελεί κόστος.

Κάτι που βέβαια δεν ισχύει για τον κρατικό μηχανισμό του οποίου το κόστος, τουλάχιστον το μισθολογικό, είναι ανεξάρτητο από το αν θα απεγκλωβίσει τους πολίτες ή όχι.

Έτσι λοιπόν, μαζεύουν διόδια, διόδια, διόδια οι ιδιώτες. Όταν όμως εμφανίζεται ένα πρόβλημα, ένας χιονιάς, ή η μια πανδημία, ποιούν την νήσσαν και απαιτούν μάλιστα και αποζημιώσεις από το κράτος:

Ο ΑΚΤΩΡ πήρε κοντά στα 5 εκ. ευρώ ζεστό δημόσιο χρήμα. Η Ολυμπία Οδός 13,5 εκ. ευρώ. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου  5,3 εκ. ευρώ. Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου 6,37 εκ. ευρώ.

Για να μην μιλήσω για την αποικιοκρατική FRAPORT και τα 180 εκ. που της χαρίσατε.

Το ίδιο δεν έγινε με την πανδημία στον τομέα της υγείας;

Με το που μας χτύπησε ο Covid, οι κλινικάρχες έτρεξαν να κρυφτούν διπλασιάζοντας παράλληλα τις τιμές που χρέωναν το Δημόσιο για διάφορες υπηρεσίες την ώρα που οι κακοπληρωμένοι, απαξιωμένοι, συκοφαντημένοι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ έπεφταν με αυταπάρνηση στη μάχη της θεραπείας των ανθρώπων μας.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ακρίβεια.

Με το που αυξάνεται το κόστος της ενέργειας ή των πρώτων υλών, οι σουπερμαρκετάδες και το καρτέλ παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κάνουν πάρτυ ανατιμήσεων, πολύ πάνω από την αύξηση του κόστους.

Αυτά δεν συμβαίνουν λόγω λάθους ή αστοχίας.

Συμβαίνουν με Πρόγραμμα.

Συμβαίνουν επειδή οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες, από την μία, λειτουργούν χωρίς την πειθαρχία της αγοράς. Ποιας αγοράς; Μονοπώλια είναι! Και, από την άλλη τελούν υπό την εποπτεία κυβερνήσεων που σας έχουν στην τσέπη τους και, εδώ είναι το ανέκδοτο, «υπό το βλέμμα» Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης που τους ανήκουν κιόλας.

Έτσι, πως να αναπνεύσει η ιδέα της Κοινής Ωφέλειας όταν μοναδικός γνώμονας είναι το Μετοχικό Κέρδος Μονοπωλιακών Εταιρειών, που ελέγχουν παράλληλα και την κυβέρνηση και τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης;

Η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος

Αυτή είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, για την οποία εσείς οι εκπρόσωποι της κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας δουλεύατε δεκαετίες τώρα, ολοκληρώθηκε τελικά με το κατοχικό καθεστώς που επιβάλει από το 2010 στη χώρα η τρόικα.

Αυτή η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, έφτασε το αποκορύφωμά της με την Ερντογανοποίηση της Χώρας από τον δήθεν φιλελεύθερο κ. Μητσοτάκη. Φτάσατε να διώκετε δημοσιογράφους επειδή έψαξαν τα σκάνδαλα των αφεντικών σας να διώκετε βουλευτές για υπεύθυνες δηλώσεις τους από αυτό το Βήμα να στέλνετε εκατοντάδες αστυνομικούς να παραβιάσουν το Σύνταγμα για να εμποδίσετε 7 βουλευτές μας να περπατήσουν στην Βασιλίσσης Σοφίας την 17 Νοέμβρη.

Στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος υπό την επίβλεψη τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού επέτρεψε και επιτάχυνε τη λογική της σαλαμοποίησης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Όταν αποσπάς την συντήρηση του δικτύου από την διαχείρισή του, είτε στον ΟΣΕ, είτε στη ΔΕΗ, τι συντονισμό μπορείς να περιμένεις την δύσκολη στιγμή;

Όταν το κράτος κρατάει την ευθύνη να βγάλει το φίδι από την τρύπα στην δύσκολη στιγμή, με όλο και λιγότερο προσωπικό και υποδομές, την ώρα που παραχωρεί σε ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΟΛΙΓΑΡΧΗ το δικαίωμα να εισπράττει,  να εισπράττει, να εισπράττει στις καλές εποχές, τί να περιμένουμε;

Όταν εμπιστεύεσαι τον απεγκλωβισμό οδηγών σε ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΟΛΙΓΑΡΧΗ που του κοστίζει ο κάθε απεγκλωβισμός, τί να περιμένουμε;

Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς ότι ο ιδιωτικός τομέας στη υγεία βλέπει την πρόληψη, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ως το μεγάλο του εχθρό;

Ποιος είναι ο πραγματικός εφιάλτης του ιδιωτικού τομέα στην υγεία; Να μην αρρωσταίνουν οι άνθρωποι! Η πρόληψη!

Τι είναι πιο επικερδές για τον κλινικάρχη; Η πρόληψη του διαβήτη; Ή η συνεχής παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε διαβητικό με πολλαπλά προβλήματα;

Μια παρένθεση μιας και αναφέρθηκα στη ΔΕΗ.

Τώρα που η μετοχή της έπεσε στα 8,5 ευρώ, με όγκο συναλλαγών στο ναδίρ, μόλις 32 εκατ. ευρώ, αλήθεια που είναι όλα αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ που στριμώχνονταν να αγοράσουν τη μετοχή στα 9 ευρώ; Μήπως τελικά ο ισχυρισμοί σας ότι τα ταμεία της ΔΕΗ ήταν γεμάτα μετά την ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ, δεν ήταν παρά κουραφέξαλα κ. Χατζηδάκη, κ. Μητσοτάκη; Σας ρωτώ, έτσι, για να μη αφεθείτε στην απατηλή πλάνη ότι δεν γνωρίζουμε τι ποιείτε κόντρα στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Η “Μητσοτάκης Α.Ε.”

Ερχομαι στην θλιβερή εικόνα σας αυτό το τριήμερο αγαπητοί συνάδελφοι της Συμπολίτευσης.

Ήρθατε εδώ, εσείς οι βουλευτές της ΝΔ, με εντολή να συνεισφέρετε στην αναστήλωση της ετοιμόρροπης εικόνας του Διευθύνοντος Συμβούλου της «Μητσοτάκης Α.Ε.» του κ. Πρωθυπουργού.

Θα είναι άξιο θαυμασμού, σε λίγο, πως, μετά την ομιλία του αρχηγού σας, θα πεταχτείτε όλες και όλοι λες και έχετε ελατήρια όρθιοι να τον αποθεώσετε. Σαν να μην προηγήθηκε πολυήμερης ενδο-νεοδημοκρατική κλοτσοπατινάδα. Σαν για όλα να έφταιγε ο κ. Πατούλης και η εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό, ένα εύκολο εξιλαστήριο θύμα μιας και σε λίγο φεύγει, λες και η εταιρεία που έρχεται θα είναι καλύτερη!

Και μιας και αναφέρομαι στην Αττική Οδό, έχω ένα καλοπροαίρετο ερώτημα για τον κ. Τσίπρα.

Αν πέσει η κυβέρνηση, υποθετικά, και ξαναβρεθείτε στο Μαξίμου, Πρωθυπουργός τώρα που λήγει η σύμβαση της Αττικής Οδού, θα την πάρετε πίσω στο Δημόσιο; Ή θα την παραχωρήσετε σε κάποιον άλλον της γνωστής παλιοπαρέας των ολιγαρχών;

Ναι ή Όχι; Ρωτώ απολύτως καλοπροαίρετα. Γιατί εδώ δεν απαιτείται καν ρήξη. Λήγει μια σύμβαση. Δεν την ανανεώνουμε. Και δείχνουμε στους πολίτες πως μπορεί ένας νέου τύπου δημόσιος οργανισμός κοινής ωφέλειας να διαχειριστεί έναν εμβληματικό δρόμο.

Πολύ φοβάμαι ότι στην ομιλία σας δεν θα απαντήσετε. Κύριε Τσίπρα μακριά από εμάς οι ίσες αποστάσεις. Όμως, όπως είπε κάποτε ο Martin Luther King: «Στο τέλος, δεν θα θυμόμαστε τα λόγια του εχθρού αλλά την σιωπή των φίλων».

Αν δεν δεσμευτείτε ότι η Αττική Οδός θα επανέλθει στο Δημόσιο, τρία τα τινά:

Δεν σας αφήνει η τρόικα, οπότε παραδέχεστε ότι δεν την διώξατε.

Πιστεύετε κι εσείς ότι οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες τα κάνουν όλα καλύτερα.

Δεν πιστεύετε μεν ότι οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες τα κάνουν καλύτερα αλλά έχετε μπει κι εσείς στην μοιρασιά.

Όποιο από τα τρία και να ισχύει, ακυρώνεται από εσάς η οποιαδήποτε συζήτηση περί Προοδευτικής Διακυβέρνησης!

Κύριε Μητσοτάκη, πέρσι είχατε πει για την Μήδεια, την περσινή κακοκαιρία, ότι επρόκειτο για «κάτι το πρωτόγνωρο». «Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο» είχατε πει. «Θα αναλάβω όλες τις πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει η χώρα κάτι αντίστοιχο στο μέλλον», είχατε πει.

Τα είπατε με το γνωστό ύφος του ξερόλα που δεν ξέρει τίποτα, όπως τότε που μας λέγατε για τον σπουδαίο αλγόριθμο που πιάνει τα κρούσματα covid στα αεροδρόμια χωρίς τεστ, τότε που υποσχόσασταν πάνω από 1000 εμβολιαστικά κέντρα, τότε που λέγατε ότι δεν έχει σημασία αν ο διασωληνωμένος είναι εντός ή εκτός ΜΕΘ τότε που δίνατε εντολή στην πυροσβεστική να μην μπαίνει στα δάση – αφήνοντας τους κατοίκους της Β. Εύβοιας να σώζουν τα σπίτια τους μόνοι!

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει.

Εμείς, το ΜέΡΑ25 δεν σας μεμφόμαστε επειδή είστε ανίκανος. Την εμφανή ανικανότητά σας την προσπερνάμε και εστιάζουμε σε κάτι πολύ χειρότερο: Στο δόλο σας.

Στην στρατηγική δύο βημάτων του σημερινού, για πόσο ακόμα, Πρωθυπουργού.

Βήμα 1: Αφήνει την καταστροφή να γίνει, επειδή όπως ο κλινικάρχης που δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την πρόληψη, έτσι και η «Μητσοτάκης Α.Ε.» δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κανονικότητα.

Επιλέξατε να μην επενδύσετε στην αντιπυρική προστασία, στο καθάρισμα δασών, στη συντήρηση των πυλώνων και των καλωδίων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι διακοπές ρεύματος ακριβώς όπως επιλέξατε να μην επενδύσετε στο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ που θα έμενε προίκα ως δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας στο ΕΣΥ.

Βλέπετε, κυρίες α κύριοι συνάδελφοι, η πρόληψη δεν έχει παραδάκι για την κρατικοδίαιτη ολιγαρχία.

Βήμα 2: Με το που συμβαίνει η προδιαγεγραμμένη καταστροφή, ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει να μοιράσει δανεικό από την ΤΡΟΪΚΑ χρήμα: πακτωλούς στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες (ποιος ξεχνά τα δωράκια στην ΤΕΡΝΑ στην Β. Εύβοια;) και ψίχουλα στα θύματα.

Παρεμπιπτόντως κ. Μητσοτάκη: Το 2χίλιαρο αποζημίωσης για τους εν ώρα εργασίας εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, ποιος θα το πάρει; Ο εργαζόμενος οδηγός ή ο εργοδότης στον οποίο ανήκει το αυτοκίνητο;

Πολίτες που μας ακούτε εκτός Βουλής, αυτό έχει σημασία:

Το αποτέλεσμα της στρατηγικής δύο βημάτων του κ. Μητσοτάκη είναι διττό: χρέος και καταστροφές για τους εσάς, τους πολλούς και υπερκέρδη για τους πολύ λίγους.

Υπάρχει, δηλαδή, λογική στο χάος που μηχανεύεστε.

Πράγματι, η προσποίηση του από μηχανής θεού μετά την προγραμματισμένη αποτυχία έχει λογική και πολύ, πολύ παραδάκι για την «Μητσοτάκης Α.Ε.».

Και για να μην πάμε πολύ μακριά, τις επόμενες εβδομάδες, ετοιμάζεστε να μοιράσετε 1 δις ευρώ στην ίδια παλιοπαρέα: Τους «παραχωρείτε» κομβικά έργα ύδρευσης όπως το φράγμα Χαβρία στην Χαλκιδική με €86 εκ., την ύδρευση των Νομών Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας €133 εκ., τα φράγματα Μπραμιανού και Πλατύ €70 και €130εκ. αντίστοιχα.

Σε ποιους τα μοιράζετε; Κυρίως σε ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤRAKAT-SUEZ – ΑΚΤΩΡ.

Άλλα €294,5 εκ. θα μοιράσετε σε ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT για την οικοδόμηση επτά κέντρων πολιτικής προστασίας ανά την επικράτεια.

Άλλα €139,6 εκ. για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς θα πάνε στις ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, Intrakat, ΤΕΚΑΛ-JCC και Μηχανική.

ΚΑΙ, ο κατάλογος συμπληρώνεται με €120 εκ. που χτυπούν και πάλι οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, INTRAKAT, Μηχανική και ΤΕΚΑΛ-JCC για την οικοδόμηση των δικαστικών μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και για την «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΩΝ”.

Να τι κρύβεται πίσω από την λογική του χάους, της προγραμματισμένης αποτυχίας, του κ. Μητσοτάκη: Ένα δισεκατομμυριάκι στους Κρατικοδίαιτους Ολιγάρχες μόνον για τις επόμενες μέρες!

Τι ψυχή έχει μια κάλπικη πρωθυπουργική συγγνώμη μπροστά του;

Ναι, κυρίες κ κύριοι, θα κάνουν φράγματα, θα πάρουν δρόμους, θα χτίσουν κέντρα και δικαστήρια.

Κι όταν αποτύχουν θα υπάρχει κι ένας δικός τους στο Μαξίμου να ψελλίσει και μια συγγνώμη στον πολίτη που πληρώνει τα σπασμένα.

Αυτή η κυβέρνηση,  πρέπει να πέσει.…”.