Κυριάκος Μητσοτάκης: Κωσταλέξι

Του Γ. Λακόπουλου

Σε μια κυβέρνηση με τον Άδωνι πρώτο τραπέζι πίστα- πώς πάνε άραγε τα «μαθήματα» στη σχολή του, πέφτουν τα πεντάευρα;- δεν περιμένει κανείς  ότι οι επικοινωνιολόγοι που ιδρώνουν για τη «γιγάντωση»  του Κυριάκου Μητσοτάκη -έγραψε ιστορία  τελικά ο Διαμαντόπουλος- θα σκεφθούν ότι  ο Πρωθυπουργός κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία όχι για ένα ανδραγάθημα, αλλά για ένα μαζικό Κωσταλέξι.

Δηλαδή; Απλούστατα, η κυβέρνηση ασχολείται με την προστασία των πολιτών, αλλά δεν ασχολείται με την προστασία όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στο έδαφος της.  Εξαιρούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει στους πανάθλιους -έτσι κι αλλιως- καταυλισμούς τους. Π.χ. δεν μας ενημέρωσαν ποτέ, ούτε ο υπομονετικός Σωτήρης Τσιόδρας ούτε ο θηριώδης Χαρδαλιάς, αν έχουν εικόνα για τη Μόρια και αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της μαζικής εμφάνισης κρουσμάτων και θανάτων.

Οι ηρωικοί εθελοντές και οι συκοφαντημένες, από την κυβέρνηση, ΜΚΟ  που ασχολούνται, δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

Τα ΜΜΕ αδιαφορούν καθώς είναι απασχολημένα είτε να κάνουν υποστηρικτική στην κυβέρνηση, είναι να ανακαλύψουν αντιαισθητικές τηλεπερσόνες που δηλώνουν «θετικές» και βγαίνουν στον αέρα από το σπίτι τους.

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τη κατάσταση στα νησιά σταμάτησε από την ώρα που τα ΜΑΤ του Χρυσοχοΐδη δεν κατάφεραν να ελευθερώσουν τα  οικόπεδα, στα οποία οι τρεις εκλεκτοί εργολάβοι της κυβέρνησης θα έριχναν τα μπετά για τις μόνιμες δομές υποδοχής προσφύγων.

Μια ιστορία που αποκάλυψε ο Κοτζιάς για συμφωνία εισροής από τη Λιβύη  προφανώς συνδέεται με αυτό το «πρότζεκτ», αλλά χάθηκε στον κουρνιαχτό της επιδημίας.

Αυτή η επιδημία απειλεί περισσότερο από κάθε άλλον στην ελληνική επικράτεια όσους μένουν εγκλωβισμένοι όχι στα σπίτια τους, αλλά στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Αν έχει περάσει και πόσο ο ιός στους πληθυσμούς τους δεν το ξέρουμε. Όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι εκεί  δεν θα υπάρχει τίποτε να τον σταματήσει: ούτε γιατροί, ούτε ΜΕΘ, ούτε αναπνευστήρες, ούτε γάντια και υλικά απολύμανσης. Να μην συνεχίσουμε τη μακάβρια υπόνοια τι θα συμβεί.

Αν συμβεί θα το έχει στο λαιμό του εξ ολοκλήρου ο Πρωθυπουργός. Θα είναι ένα έγκλημα μαζικής εξόντωσης ανθρώπων από αδιαφορία.  

Ελπίζουμε όχι και με  την ενδόμυχη ικανοποίηση ορισμένων από αυτούς που τον ακολουθούν: από τους τραμπούκους διώκτες των μεταναστών μέχρι προκαθήμενους στο οβάλ τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου με τη θεωρία: “Να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη για να μην έρχονται»…

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μην καταγραφεί σ’ αυτή μαύρη βιβλίο, αν θέλει να μην ξεσηκώσει εναντίον του την παγκόσμια κατακραυγή- εκεί που προπαγανδίζει ότι έχει την παγκόσμια επιδοκιμασία, αν θέλει να μην φορτωθεί το ανοσιούργημα της εγκατάλειψης στο θάνατο ανθρώπων που έχουν άμεση ανάγκη από προστασία, καλό θα είναι να κινητοποιηθεί.

Μιλώντας στο CNN έδειξε να μην έχει επίγνωση του προβλήματος. Τι σημαίνει «ευτυχώς για την ώρα δεν έχουμε κρούσματα στη Λέσβο» και «λάβαμε μέτρα στην αρχή της κρίσης και θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσουν»;

Ως πότε θα κρύβεται σε υπεκφυγές; Είναι ώρα να αφήσει τα διαγγέλματα για «κοκούνινγκ» και να δώσει εντολές τους υπουργούς του να φροντίσουν συστηματικά  όσους στοιβάζονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ανυπεράσπιστοι και  στην επιδημία.

Δεν θα σώσει μόνο την ψυχή του. Ούτε μόνο το καλό όνομα που προσπαθεί να φτιάξει. Θα σώσει ενδεχομένως και την κυβέρνησή του.

Γιατί το Κωσταλέξι μπορεί να μετατραπεί σε νεκροταφείο. Και τότε δεν τον σώζουν ούτε όλοι οι ίματζ μέικερς  του πλανήτη.