Η 25η Μαρτίου 2022, η ανολοκλήρωτη επέτειος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η οφειλή στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και τη Γιάννα Αγγελοπούλου

Του Γ. Λακόπουλου

Η επέτειος για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση οργανώθηκε κανονικά τον προηγούμενο χρόνο, παρά την πανδημία και την ακινησία που επέβαλε για μεγάλα διαστήματα. Αλλά ο κύκλος της δεν έκλεισε.  

Πρώτο, γιατί υπάρχουν ακόμη εκδηλώσεις που δρομολογήθηκαν το 2021 και συνεχίζονται. Όπως συνεχίζουν να υπάρχουν  τα έργα της Επιτροπής  “Ελλάδα 2021”, η υλική κληρονομιά της και οι άυλες παρακαταθήκες της.

Δεύτερο, γιατί η Πολιτεία -και για ακριβολογούμε η κυβέρνηση και η Βουλή- δεν έχουν έχουν αποδώσει ακόμη την οφειλόμενη τιμή στην Επιτροπή και την επικεφαλής της Γιάννα Αγγελοπούλου για το έργο τους.

Μέχρι να το κάνουν, μένουν εκτεθειμένοι απέναντι σε έναν κύκλο προσωπικοτήτων -Ελλήνων και ξένων μελών της Επιτροπής που στρατευθήκαν για να τιμηθεί η επέτειος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- και στην επικεφαλής της που δεν καταβλήθηκε από τους περιορισμούς της πανδημίας και ολοκλήρωσε το έργο που ανέλαβε. 

Οργάνωσε την επέτειο με πληρότητα, με το σεβασμό που αρμόζει στην Παλιγγενεσία και τους δυο αιώνες του νεότερου ελληνικού κράτους, κινητοποιώντας τις δυνάμεις της κοινωνίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

 Όλα αυτά υπάρχουν αποτυπωμένα με κάθε λεπτομέρεια στο Ιστότοπο της Επιτροπής greece2021.gr– που συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Όσοι από την κυβέρνηση και τη Βουλή ενδιαφέρονται ας σπεύσουν.

 Συνοπτική εικόνα του απολογισμού της Επετείου, υπάρχει στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βλέμμα μπροστά»  που βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://www.news247.gr/koinonia/vlemma-mprosta-to-ntokimanter-tis-epitropis-ellada-2021.9476740.html

Εκεί αποτυπώνονται όσα έγιναν στη διάρκεια της επετειακής χρονιάς: η ίδρυση και στελέχωση της Επιτροπής, η εύρεση των πόρων ώστε να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο και κυρίως το έργο της – με δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. 

Μέσα σε μόλις 13 λεπτά, χώρεσε μια Επανάσταση, δυο αιώνες ελεύθερου εθνικού βίου και η υπερπροσπάθεια να τιμηθούν από τη σημερινή Ελλάδα.

Για να αποδοθούν οι οφειλόμενες ευχαριστίες της Πολιτείας στους συντελεστές του εγχειρήματος το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να φροντίσει για την προβολή του σε όλη την επικράτεια.

Η Βουλή από την πλευρά της οφείλει να ολοκληρώσει αυτό που εγκαινίασε η ίδια, ωστε να κλείσει τον κύκλο της επετείου όπως τον άνοιξε: με ειδική σύγκληση της Ολομέλειας. 

Οτιδήποτε λιγότερο είναι απρέπεια σε όσους μόχθησαν:  ην Επιτροπή, την Αγγελοπούλου και τους χιλιάδες  Έλληνες -εντός και εκτός της χώρας- για την επέτειο.

Όπως είναι και ένδειξη αδιαφορίας για την ελληνική  Ιστορία και τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης και της πορείας της μέχρι σήμερα.

Η Βουλή των Ελλήνων ανέθεσε επισήμως το 2019 στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021”  -με ειδική συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κώστας Τασούλας-,  την οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για την   200ετηρίδα. Με τη συγκατάθεση όλων των κομμάτων.

 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη αναθέσει στη Γιάννα Αγγελοπούλου να συγκροτήσει την Επιτροπή “Ελλαδα 2021” και να αναλάβει το συντονισμό του εγχειρήματος -με την εμπειρία της από το θρίαμβο της Ολυμπιάδας του 2004.

Προφανώς ούτε ο πρόεδρος της Βουλής, ούτε ο Πρωθυπουργός έχουν λόγο να αδικήσουν την Αγγελοπούλου και την Επιτροπή, ή όσους συνέβαλαν στην αρτιότητα της επετείου, με κατανίκηση των δυσχερειών.

Χωρίς  επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, το εγχείρημα  ολοκληρώθηκε με εκατοντάδες δράσεις και εκδηλώσεις ενώ η ελληνικη κοινωνία συμμετείχε με τις οργανώσεις της.

Από δικούς της πόρους η Επιτροπή ενίσχυσε την Πολιτεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και  φυσικών καταστροφών και επιπλέον πρόσφερε επιστημονικές υποδομές στο ΕΣΥ και έναν ολοκληρωμένο ” χάρτη πορείας” για την ανάπτυξη της χώρας με αναφορά στο 2040! 

Αφήνει πίσω πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό,  πρότυπα επετειακών δραστηριοτήτων με καινοτομίες,  στοιχεία μνήμης στο καλλιτεχνικό πεδίο,- με μουσική, θέατρο και έργα.

Κληροδοτεί αναπτυξιακές προτάσεις, εξοπλισμό και παρεμβάσεις σε ένα ευρύ πεδίο:  από το σύστημα Υγείας, ως τη τεχνητή νοημοσύνη και την ανασυγκρότηση της καμένης Εύβοιας. Συνεχίζει μάλιστα ακόμη με τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό την Ουκρανία.

Διόλου δεν πρέπει να υποτιμηθεί η άυλη κληρονομιά της Επιτροπής, το μάνατζμεντ οργανώσεων μεγάλης κλίμακας με συλλογική βούληση, κοινωνική συμμετοχή και ατομική προσφορά χωρίς αντάλλαγμα. 

Συν το ότι επέτειος εξελίχθηκε χωρίς έριδες σε πνεύμα ομοψυχίας, και εμπροσθοβαρείς αντιλήψεις για τη χώρα.

Προσωπικό έργο της Αγγελοπούλου, που απάλλαξε  το κράτος από το βάρος χρηματοδότησης της Επετείου -καλύπτοντας με χορηγικά προγράμματα τα έξοδα.

Η αποστολή της Επιτροπής εκτελέστηκε. Και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση, δεν συνέδραμε την Επιτροπή  όσο απαιτούσε ο χαρακτήρας της αποστολής της. Αντίθετα εξ αρχής είχε θέσει υπό την αιγίδα της και μια και… δεύτερη Επιτροπή – αδρανοποιηθείσα στην πορείας-με φορείς που μπορούσαν να ενισχύσουν την “Ελλαδα 21”.

Παρότι τα υπουργεία στα οποία έγινε κρούση από την Επιτροπή για συνεργασία ανταποκρίθηκαν, όσο οι ΟΤΑ και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, η κυβέρνηση υστέρησε συνολικά στην ανάδειξη της επετείου ως εθνικό έργο συλλογικού αναστοχασμού μνήμης και βατήρα προς το μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός μετείχε σε κάποιες συσκέψεις και κυρίως σε ό,τι ειχε επικοινωνιακό ενδιαφέρον, με τελευταίο παράδειγμα την καταληκτική εκδήλωση στο  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ανακοίνωση της δημιουργίας της Μονάδας «Αρχιμήδης» στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά”, για την υλοποίηση πρόταση των μελών της Επιτροπής Χρήστου Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνου Δασκαλάκη. 

Καθώς ο επετειακός χρόνος έκλεισε επιτυχώς , με πυκνές δραστηριότητας αντάξιες του ορόσημου του τιμήθηκε, με θερμή συνδρομή και από τα ΜΜΕ, η  πρώτη επέτειος της Επανάστασης μετά τα 200 χρόνια,  δίνει στην Πολιτεία την ευκαιρία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να κλείσει τον επετειακό κύκλο αναφοράς το 1821 με τον οφειλόμενο τρόπο. 

Η Βουλή και η κυβέρνηση να εκμεταλλευτούν τον εορτασμό της  25η Μαρτίου 2022 για να  ολοκληρώσουν το επετειακό 2021. Με τρόπο που αρμόζει στη χώρα, την  Ιστορία της και τους ανθρώπους που μόχθησαν για περισσότερο από ένα χρόνο, σε πολύ δύσκολες συνθηκες, να τα αναδείξουν.