Οι υποτροφίες Γιάννας Αγγελοπούλου – Ιδρύματος Κλίντον

Η Γιάννα Αγγελοπούλου με τους υπότροφους του 2014

 

ypotrofies-foitites-aggelopoulou-clinton-300x170Η Γιάννα Αγγελοπούλου μαζί με το Clinton Global Initiative University, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής Ελλήνων φοιτητών σε ενέργειες κοινωνικής δράσης και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, στηρίζει για τέταρτη φέτος χρονιά συμμετοχές φοιτητών σε πρόγραμμα διεθνούς ευαισθητοποίησης και κατάρτισης για το 2016. H διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Berkeley, στην Καλοφόρνια.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι στο τελευταίο έτος σπουδών τους ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο (όχι επίπεδο διδακτορικού) σε Ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε γνωστικά αντικείμενα με συνάφεια προς τους στόχους που περιγράφονται στην συνέχεια και με πλήρη λειτουργική γνώση Αγγλικών (καθώς οι εργασίες του Προγράμματος είναι στα Αγγλικά).

Το πρόγραμμα αφορά αυτή την φορά φοιτητές στο τελευταίο έτος σπουδών τους ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με καλά αγγλικά που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς: της στροφής προς τον πρωτογενή τομέα και καλλιέργειες πρότυπες ή/και περιβαλλοντικά φιλικές, πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας, ανάδειξης και εφαρμογής καινοτομιών, με στόχο την επιχειρηματικότητα και την δημιουργία θέσεων εργασίας
Όσοι επιλεγούν –από την Επιτροπή που αποτελούν διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου, θα έχουν την ευκαιρία – με πλήρη κάλυψη των δαπανών τους – να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και κατάρτισης στο Πανεπιστήμιο Berkeley, στο διάστημα 1-3 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο του Clinton Global Initiative University, όπου θα εξοικειωθούν με μεθόδους και διαδικασίες οργάνωσης, ανάπτυξης και εκτέλεσης προγραμμάτων κοινωνικής δράσης και καινοτομίας.ypotrofies-aggelopoulou-clinton

Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν – υποστηριζόμενοι οικονομικά – τη γνώση και την εμπειρία που θα έχουν αποκομίσει καθώς και τους σχεδιασμούς τους, σε συνεργασία με ήδη υφιστάμενες πρωτοβουλίες ή συγκροτημένους φορείς κοινωνικής δράσης και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας..

Προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής: 31 Δεκεμβρίου 2015 Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.angelopouloscgiu.org/   

 

Το υψηλό επίπεδο των υποτρόφων και τα πρωτοποριακά σχέδια τους.

 Τα  σχέδια   προκρίθηκαν την προηγούμενη χρονιά   στην οποία οι υποτροφίες  Αγγελοπούλου δόθηκαν με  κύρια χαρακτηριστικά την αναζήτηση μορφών δράσης, με στόχο την βιωσιμότητα και την εμβάθυνση πρωτοβουλιών, που ήδη είχαν αναδειχθεί σε προηγούμενες χρονιές των υποτροφιών, έδειξαν το υψηλό επίπεδο των φοιτητών που χρηματοδοτούνται, με ποσό μέχρι  10.000 ευρώ για τις δράσεις που θα αναπτύξουν την Ελλάδα  μετά την εμπειρία τους στο  Clinton Global Initiative University  που το 2015 πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι της Φλώριδας

Τα 12 σχέδια δράσης που επελέγησαν αφορούσαν 17 φοιτητές και 8 φοιτήτριες), από δέκα ελληνικά Πανεπιστήμια και  οι τομείς στους οποίους αναπτύχτηκαν ήταν πρωτοποριακοί.   ipotrofies_0

Α. Πρωτογενής Τομέας/Περιβάλλον

 1. Λογισμικό για την αυτοματοποιημένη τήρηση αρχείων αγροτών

Με την χρήση λογισμικού για φωνητική αναγνώριση στα Ελληνικά, θα μπορούν αγρότες να τηρούν αυτοματοποιημένα αρχεία των εργασιών τους. Η τήρηση αυτών των αρχείων είναι απαραίτητη στα πλαίσια πιστοποιήσεων, π.χ. για την οργανική παραγωγή και για βελτίωση της ποιότητας προϊόντων.

 1. Συνδυασμένη χρήση μεθόδων CAD/CAM για περιβαλλοντικά φιλική παραγωγή

Με την προωθημένη μέθοδο συνδυασμού του σχεδιασμού και της κατασκευής μέσω υπολογιστού (CAD και CAE) που περιλαμβάνει το λογισμικό Geomiso, επιτυγχάνεται η ποιοτικότερη και περιβαλλοντικά πιο φιλική παραγωγή. Περιορίζεται η χρήση καυσίμων και η απελευθέρωση ρυπαντικών ουσιών.

 1. Εφαρμογή για παροχή πληροφοριών για αγροτικά προϊόντα της Κρήτης σε ταξιδιώτες

Με βάση εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα που αξιοποιεί χάρτη, θα μπορούν να δίνονται πληροφορίες για την προμήθεια τοπικών προϊόντων – αρχικά της Κρήτης, αργότερα όλης της χώρας – από ταξιδιώτες που συχνά τα αναζητούν. Οι παραγωγοί θα έχουν την δυνατότητα να καταχωρούν τα προϊόντα τους στο διαδίκτυο, με τιμές και με απεικόνιση, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να τα αναζητούν με βάση πληροφορίες GPS.

 1. Αξιοποίηση αποξηραμένων φυτών για την παραγωγή αντικειμένων με 3D printing

Συγκεντρώνοντας αποξηραμένα φύκια που απομένουν στις παραλίες και αποτελούν έως τώρα πρόβλημα για τις παράκτιες περιοχές η συλλογή και η διάθεσή τους, θα παράγονται με μεθόδους 3D printing θήκες για τηλέφωνα, υλικά συσκευασίας κοκ. Επιδίωξη είναι να υπάρξει περιβαλλοντικά φιλική αξιοποίηση μιας ιδιαίτερης πρώτης ύλης, από start-up επιχείρηση.

Β. Δημόσια Υγεία

5.Kινητοποίηση για την βελτίωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα

Διαδικτυακή υπηρεσία για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση με στόχο την βελτίωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα (Bloode). Με την υπηρεσία αυτή θα επιτευχθεί προώθηση της ιδέας της αιμοδοσίας, με σύστημα “ανταμοιβών” και παιγνίων/gamification καθώς και η δημιουργία κοινότητας αιμοδοτών.

 1. Δημιουργία κέντρου δωρητών μυελού οστών στην Βόρεια Ελλάδα

Σε συνεργασία με το Κέντρο Μεταμόσχευσης Δωρητών Μυελού Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών “Save a Life”, θα επιδιωχθεί με σειρά ενεργειών η δημιουργία κέντρου εθελοντών στην Βόρεια Ελλάδα, όπου η παρουσία δωρητών μυελού οστών είναι εξαιρετικά χαμηλή. Οι ανάγκες για την καταπολέμηση ιδίως της λευχαιμίας είναι εξαιρετικά υψηλές.

 1. Εφαρμογή για αυτοματοποιημένη δημιουργία σχεδίων δίαιτας

Ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα βοηθά τους διαιτολόγους/διατροφολόγους να δημιουργούν σχέδια διαίτας για τους ασθενείς τους, με βάση τα προσωπικά και κλινικά δεδομένα τους. Στόχος: η ελευθέρωση του χρόνου τους προκειμένου να διαθέτουν ποιοτικό χρόνο για την εξατομικευμένη ενασχόληση με τους ασθενείς.

Γ. Κοινωνική ένταξη/αντιμετώπιση της φτώχειας

 1. Προώθηση των δεξιοτήτων γραφής κώδικα για υπολογιστές στον γυναικείο πληθυσμό

Δημιουργία προγράμματος (Code it like a Girl) για την πρακτική προώθηση της δυνατότητας γραφής κώδικα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές στον γυναικείο πληθυσμό. Οι γυναίκες, ενώ αποτελούν τον μισό περίπου πληθυσμό, καλύπτουν λιγότερο από 25% των θέσεων εργασίας με πλήρη χρήση υπολογιστών.

 1. Διαδραστική ιντερνετική πλατφόρμα για την επίδειξη πειραμάτων σε μαθητές

Δημιουργία διαδραστικής πλατφόρμας για την εκπαίδευση μαθητών σχολείων με την χρήση πειραμάτων. Η πλήρης κατανόηση των φυσικών φαινομένων δεν είναι δυνατή χωρίς την παρατήρηση, την οποία βοηθά η χρήση της πειραματικής μεθόδου: στην σχεδιαζόμενη πλατφόρμα θα φιλοξενούνται πραγματικά πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε σχολεία που δεν διαθέτουν εργαστηριακές δυνατότητες.

 1. Παροχή υπηρεσιών καθαρισμού ρούχων σε αστέγους

Με την προμήθεια και μετασκευή ενός μικρού βαν, πλυντηρίου και στεγνωτηρίου, σχεδιάζεται η παροχή υπηρεσίας καθαρισμού ρούχων σε αστέγους, που μπορεί μεν να φιλοξενούνται και να έχουν πρόσβαση σε προσωπική υγιεινή, αλλ’ όχι και δυνατότητα καθαρισμού των ρούχων τους. Στόχος είναι η βελτίωση της υγιεινής, κυρίως όμως την στήριξη της αξιοπρέπειάς τους. Παράλληλα, οι άστεγοι που το επιθυμούν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην παροχή αυτής της υπηρεσίας ως εθελοντές.

 1. Ανάπτυξη της δράσης “ΠΡΟΣΦΕΡΩ” για την συλλογή και διανομή περισσευμάτων φαγητού 

Αναπτύσσοντας την δράση “ΠΡΟΣΦΕΡΩ” που επέτρεψε την συλλογή περισσευμάτων φαγητού και την διανομή σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη στην Λάρισα, η πρόταση αυτή θα δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα καταστήσει ευχερέστερη την προώθηση δωρεών απ’ όσους το επιθυμούν. Πολλές φορές, πρόθυμοι δωρητές δεν κατορθώνουν να επισημάνουν τόπους και φορείς που να μπορούν να αποδεχθούν την προσφορά τους. Με αυτήν την εφαρμογή, το “ΠΡΟΣΦΕΡΩ” θα μπορέσει να αναπτυχθεί σε εθνική κλίμακα καθώς και σε ευρύτερο φάσμα προσφερόμενων ειδών.

 1. Ανάπτυξη της δράσης MathAidGreece για την διαδικτυακή στήριξη υποψηφίων στις Πανελλήνιες, στα μαθηματικά  

Η δράση αυτή συνεχίζει και εμβαθύνει την λογική του MathAidGreece, που παρέχει διαδικτυακά φροντιστηριακή στήριξη σε μαθητές Λυκείου οι οποίοι θα παρουσιαστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Με βοήθεια από υψηλού επιπέδου εθελοντές, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές προετοιμάζονται στον τομέα των μαθηματικών. images (1)

Αντίστοιχου επιπεδου ήταν τα  σχέδια των 21 φοιτητών που χρηματοδοτηθηκαν για το 2013.

Συνεργατική διαχείριση καλλιεργούμενης γης με τα παραγόμενα προϊόντα να διαμοιράζονται μεταξύ ιδιοκτήτη και καλλιεργητή.

 • Διαδικτυακή βοήθεια για φροντιστηριακή στήριξη (E-Tutorial Gate).
 • Αξιοποίηση δίκταμου με λυοφιλική μορφή και σε κάψουλες.
 •  Χρήση εκτύπωσης 3D για να δημιουργηθούν αντίγραφα αντικειμένων μουσείων, ώστε να μπορούν να τα γνωρίσουν με την αφή άτομα με προβλήματα
 • Αξιοποίηση ελεύθερων χώρων στην πόλη για καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων.
 • . Συνδυασμός της εμπειρίας νευροψυχολόγων και νομικών για την αξιολόγηση της νοητικής ικανότητας ατόμων.
 •  Παρακολούθηση πληθυσμών δάκου της ελιάς με παγίδες McPhail και ασύρματη σύνδεση.
 • . Βελτίωση του τμήματος μηχανουργείου του «Φάρου Τυφλών» για την απασχόληση ατόμων με προβλήματα όρασης.
 • . Παροχή δωρεάν διαδικτυακής στήριξης στα Αρχαία Ελληνικά, την Ιστορία, τα Οικονομικά σε υποψηφίους εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.
 •  Κοινωνικό start up που φέρνει σε επαφή τελειόφοιτους Λυκείου με επιχειρήσεις του κλάδου στον οποίο επιλέγουν να σπουδάσουν.
 •  Διαδραστικά συστήματα για μουσική δημιουργία και ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρία.
 •  Αξιοποίηση του δικτύου εθελοντών GloVo για την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
 •  Παροχή δωρεάν διαδικτυακής στήριξης στα μαθηματικά σε υποψηφίους εισαγωγής στα ΑΕΙ/ΤΕΙ.
 •  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Παγίδες κουνουπιών» για την καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου σε αστικές περιοχές.
 • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Υποβοήθηση σε θέματα δημόσιας υγείας των φυλακισμένων.
 •  Ανάπτυξη ρομποτικού χειρουργικού εργαλείου χαμηλού κόστους.
 • Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης /Διαδικτυακή πύλη για την νεανική επιληψία.
 •  Κινητή μονάδα ιατρικής βοήθειας σε άτομα με κινητικά προβλήματα και χωρίς κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη.
 •  Ανάπτυξη μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, σε επίπεδο οικοτεχνίας με διάχυση στην κοινωνία χωριού στην Εύβοια.
 • Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Παρακολούθηση και διαχείριση καλλιεργούμενων εκτάσεων με διασυνδεδεμένους αισθητήρες Αrduino, για βέλτιστο πότισμα.
 •  Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας «Επιστροφή στην Αγορά» για την επισήμανση δημόσιων προβλημάτων και την αναζήτηση λύσεων.