Πάνος Καμμένος: Οι φοβίες ενός “μη ομοφοβικού”

 

Του Νίκου Λακόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ«Εγώ δεν είμαι ρατσιστής. Αυτοί είναι μαύροι!» έλεγε ένα παλιό ανέκδοτο. «Εγώ δεν είμαι ομοφοβικός, αλλά είμαι κάθετα αντίθετος στο θέμα υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια» είπε χθες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στο Star Chanel μιλώντας στον Νίκο Χατζινικολάου.

Η συνέντευξη έβγαλε την είδηση πως ο υπουργός δεν θα παντρευόταν …μια καμήλα, ακόμα κι αν το κάνουν οι Γερμανοί.  Ο Πάνος Καμμένος είναι “καμηλοφοβικός”. Όσο για το σύμφωνο συμβίωσης, το κόμμα του δεν έχει αποφασίσει ακόμα.  “Να δούμε τι θα πει η Εκκλησία της Ελλάδος. Να δούμε τι θα έρθει στη Βουλή και τι θα πει. Πάντα θεωρούσα και θεωρώ ότι η Εκκλησία ήταν η πρωτοποριακή και χωρίς μεσαιωνικά δείγματα και πιστεύω πως αυτά που θα αποφασίσει θα βρίσκουν σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού”.

Μύλος. Για ποιο λόγο πρέπει να αποφασίσει η Εκκλησία για ένα θέμα πολιτικό που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα; Kαι γιατί οι απόψεις του κόμματος εξαρτώνται από το τι λέει η πλειοψηφία του λαού; Η απάντηση είναι βρίσκεται στην ίδια συνέντευξη και είναι εύγλωττη. Ο Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για την πρόταση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθεί η πρωινή προσευχή στα σχολεία, είπε:

«Ποτέ δεν θα γίνει αυτό. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Και προσευχή και μάθημα θα γίνονται. Η ορθόδοξη πίστη είναι η επίσημη θρησκεία του Κράτους και ορίζεται από το Σύνταγμα. Ας βρεθεί πρώτα μια πλειοψηφία να το αλλάξει και μετά το βλέπουμε”.

Φυσικά κανένα δεν θα ενδιέφεραν οι απόψεις του Καμμένου, αν δεν ήταν αυτός από τον οποίο εξαρτάται η κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή. Και δεν απειλούσε κάθε τόσο ότι θα την ρίξει, «αν δεν»…

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως ο Πάνος Καμμένος δεν γνωρίζει ακόμα την άποψή του για το θέμα του συμφώνου συμβίωσης. Θα εξαρτηθεί από την στάση της Εκκλησίας, ίσως και από την στάση της κυβέρνησης απέναντι σε άλλα θέματα, όπως είναι οι …συντάξεις των στρατιωτικών.

Ο Πάνος Καμμένος δεν είναι ομοφοβικός. Ούτε πολλοί βουλευτές του, όπως ο –μέχρι πρότινος- συνεργάτης του ανεξάρτητος-ανεξάρτητος πλέον Νικολόπουλος, που –προς Θεού- έχει  πολλούς φίλους ομοφυλόφιλους, όπως είπε. Ούτε ο Δημήτρης Καμμένος, που αποπέμφθηκε για τέτοιες απόψεις. Αλλά ποιος είναι –επιτέλους- στην Ελλάδα  ομοφοβικός; Κανένας. Απλώς μερικοί καλόγεροι- που οι ίδιοι δεν παντρεύονται- έχουν άποψη και την επιβάλλουν για το πως θα παντρεύονται …οι άλλοι.

Oι απόψεις του Πάνου Καμμένου δεν διαφέρουν πολύ από αυτές του ΚΚΕ ή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που δήλωσε πως  δεν είναι «νορμάλ τα ομόφυλα ζευγάρια» και ότι «με προβληματίζει περισσότερο το ζήτημα της υιοθεσίας». Αλλά και οι απόψεις του Νίκου Μιχαλολιάκου δεν είναι πολύ μακριά. Ο αρχηγός της «Χρυσής Αυγής» συνδέει τον «εθνομηδενισμό» με τους νόμους για την ελληνική ιθαγένεια, το μουσουλμανικό τέμενος και το νόμο «συμβιώσεως ομοφυλοφίλων». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνδέει την ομοφυλοφιλία με την …ταξική συνείδηση και τον καπιταλισμό!

Ο γραμματέας του ΚΚΕ δεν διαφωνεί και πολύ με όλα αυτά: «Είναι άλλο ζήτημα η οικογένεια, τα ετερόφυλα ζευγάρια που μπορεί να κάνουν οικογένεια, γιατί μετά ανοίγει ένας δρόμος που αφορά το παιδί, το πώς μεγαλώνει, τα πρότυπα που έχει. Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα. Όμως θα πρέπει να διώκονται όσοι συμπεριφέρονται ρατσιστικά όχι μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά σε οποιονδήποτε ανήμπορο ή που έχει μια ιδιαιτερότητα».

Φαίνεται πως ένα νήμα συνδέει τις απόψεις του ΚΚΕ του Πάνου Καμμένου και της Χρυσής Αυγής με αυτές τις Εκκλησίας. Δεν είναι μόνο οι θέσεις για το σύμφωνο συμβίωσης. Είναι και η στάση απέναντι στην Ευρώπη. Θάλεγε κανείς πως το νήμα αυτό είναι ο συντηρητισμός, αλλά οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί έχουν ξεκαθαρίσει αυτά τα θέματα από δεκαετίες. Με προοδευτικό τρόπο. Η κοινή συνισταμένη συντηρητικής Αριστεράς και Ακροδεξιάς είναι η λέξη “ιδιαιτερότητα” και η άποψη πως το κράτος μπορεί να ρυθμίζει, να αφαιρεί ή να μην παραχωρεί δικαιώματα σε πολίτες με βάση την σεξουαλική τους προτίμηση. Το θέμα είμαι “ιδιωτικό”, όχι πολιτικό. ‘Ας κάνουν ότι θέλουν, αλλά στο σπίτι τους”. Η αγωνία δεν είναι μήπως θεωρηθούν ομοφυλόφιλοι. Η αγωνία είναι να μην θεωρηθούν “ομοφοβικοί”.

Ο Πάνος Καμμένος, απόφοιτος Λεοντείου με ευρωπαϊκές σπουδές- στην Γαλλία και την Ελβετία- βουλευτής της  «Νέας Δημοκρατίας» από τα εικοσιοχτώ του, έγινε γνωστός για το βιβλίο του «Τρομοκρατία- Θεωρία και Πράξη», στο οποίο επιχειρούσε να αποδείξει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη».

Αυτό δεν τον εμπόδισε πολλά χρόνια μετά να εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ανδρέα. «Αν ζούσε εκείνος δεν θα συμβαίναν αυτά στο Αιγαίο» είπε στη Βουλή. Η συνταρακτική αποκάλυψη όμως για το βιβλίο δεν ήταν η άποψή του για το θέμα της τρομοκρατίας. Ήταν πως ο πραγματικός συγγραφέας ήταν ο ιδεολογικός ηγέτης της -χουντικής και μεταξικής- Ακροδεξιάς Κωνσταντίνος Πλεύρης, που τον μήνυσε γιατί δεν τον είχε πληρώσει!

Ο Πάνος Καμμένος θα ήταν ακόμα στην «Νέα Δημοκρατία» αν δεν διαγραφόταν επί Σαμαρά- ως αντιμνημονιακός. Μπορεί να είναι ξανά αύριο- σε ένα σχήμα δεξιό, όπου θα παίζει πάντα ένα ρόλο που ξέρει καλά. Του «συνεπούς» δεξιού- με σημαία το «Πατρίς – Θρησκεία –Οικογένεια». Όταν το κόμμα του πήρε 10,6% και 700.000 ψήφους άρχισε να βλέπει τον εαυτό του ως ηγέτη της Δεξιάς και να τραβά τη φωνή του ώστε να μοιάζει με αυτήν του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αντ΄αυτού του ρόλου τον περίμεναν εξαγριωμένοι κάτοικοι στην Αμφιάλη με λεμονόκουπες και παραλίγο να τον λυντσάρουν. ‘Οπως είχε ζητήσει εκείνος να γίνει με τον δήμαρχο των Σκουριών.

Η πορεία του στον δημόσιο βίο έγινε εν μέσω δικών, εμπρηστικών δηλώσεων- πως θα στείλει «τζιχαντιστές στην Ευρώπη- και γραφικών τελετών με αρχαιοελληνικές στολές. Η τελευταία αποκάλυψη πως ετοιμάζει ένα είδος αστυνομίας με τέτοιες στολές (!) δεν ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, όταν δεν παίζει σπίτι του με στρατιωτάκια, πάει και κοιμάται σε στρατόπεδα(!) ή οργανώνει μεγαλοπρεπείς παρελάσεις.

Η τάση του να μετακινείται με ελικόπτερο έφερε το θέμα στη δημοσιότητα. Το σκάφος «Iliatoras” απασχόλησε τους οικονομικούς εισαγγελείς καθώς ήταν δηλωμένο σε φορολογικούς παραδείσους. Αυτό δεν τον εμποδίζει να ξιφουλκεί εναντίον της διαπλοκής και πάντα υπέρ μιας εθνικής ανεξαρτησίας παράξενης. Ήταν αυτός που είχε την ιδέα να πάει στις ΗΠΑ να προσφέρει ένα νησί για αμερικάνικη βάση.

Χάρη στον συνεταιρισμό του με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος είναι αυτός από τον οποίο εξαρτάται η ζωή και η καθημερινότητα, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα, όσων πολιτών έχουν άλλες σεξουαλικές επιλογές από αυτές που εγκρίνει η Εκκλησία. Ωστόσο, η άποψή του, δεν είναι γνωστή ακόμα. Ούτε η στάση του στην Βουλή όταν θα συζητηθεί το θέμα του συμφώνου συμβίωσης. Θα εξαρτηθεί – από την γνώμη της Εκκλησίας. Από αυτή την άποψη οι θέσεις του είναι πιο «ευέλικτες» από αυτές της «Χρυσής Αυγής» ή του ΚΚΕ. Ότι πουν η Εκκλησία κι ο Λαός!

Θάλεγε κανείς πως ο Πάνος Καμμένος δεν είναι τόσο συνεπής και τόσο δεξιός. Οι απόψεις του εξαρτώνται από το αν θα μπει στη Βουλή και την κυβέρνηση. Δεν είναι ομοφοβικός, αφού …δεν το θέλει η πλειοψηφία. Μήπως, όμως, είναι «βαψομαλλιάς”;

Τον Απρίλιο του 2013 ο αντιφασίστας Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο Τουίτερ: «Πρόεδρε, σου ξέφυγε λίγο η βαφή στο πλάι… τι νούμερο είναι; 7 Loreal;». O Πάνος Καμμένος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση και αγωγή εναντίον του Γεωργιάδη. Tόχε ξανακάνει, όταν ο ίδιος βουλευτής τον κατηγόρησε πως ήταν μέλος της «Χρυσής Αυγής». Το μισό ποσό που θα επιδικαστεί θα δοθεί στο Δρομοκαϊτειο και το άλλο μισό στην Κιβωτό του Κόσμου.

Αν και, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να δοθεί όλο το ποσό στο Δρομοκαϊτειο.