Πόθεν έσχες: όταν η φτώχεια δεν κρύβεται!

Οι καταθέσεις στο Λονδίνο της Θ. Φωτίου δεν δείχνουν πως ζει τρώγοντας γεμιστά. Σοκ στο διαδίκτυο!

Του Νίκου Γαλάτη

5AF3DEB95C94A1B27DE08320AB2F133EΠολλοί μιλάνε για θεατρική παράσταση, αλλά τα πόθεν έσχες των βουλευτών δείχνουν- παρόλα όσα κρύβουν- πως η αριστερή κυβέρνηση δεν είναι …«κυβέρνηση εργατών-αγροτών»! Μάλλον μας κυβερνά η Ολιγαρχία, οι πλούσιοι και εδώ κι ενάμισι χρόνο, η αριστερή μπουρζουαζία! Το πρόβλημα μεγαλώνει όταν αυτοί που προτείνουν να τρώμε  γεμιστά, έχουν καταθέσεις στο Λονδίνο!

Φυσικά τα φώτα της δημοσιότητας κέρδισαν επάξια –με τον πλούτο τους- οι οικονομικοί υπουργοί Τσακαλώτος και Σταθάκης- ο υπουργός που ξέχασε να δηλώσει ένα εκατομμύριο. Οι άνθρωποι που θα σώσουν τα χρεωμένα νοικοκυριά είναι εκατομμυριούχοι. Η οικογένεια Σταθάκη με πενήντα ακίνητα σε Χανιά, Κορινθία, Αττική και Αχαία, καταθέσεις δύο εκατ. φαίνεται να έχει πουλήσει αμοιβαία κεφάλαια της BLACKROCK GLOBAL και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της MORGAN STANLEY. Αυτό μπορεί να εξηγεί εύκολα το αιώνιο χαμόγελο του Σταθάκη. Βρέξει, χιονίσει, δεν θα χάσει.

Οπως προκύπτει από τα «πόθεν έσχες» του 2013 οι Έλληνες πολιτικοί –που είχαν λεφτά- κατά κανόνα δεν εμπιστεύονταν  το ελληνικό σύστημα, αλλά  τις καταθέσεις σε λίρες Αγγλίες, ελβετικά φράγκα και δολάρια. Φυσικά το κεφάλαιο όχι μόνο δεν έχει πατρίδα, αλλά ούτε πολιτική ιδεολογία. Αριστεροί και δεξιοί- όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Λουκάς Παπαδήμος, η Νάντια Βαλαβάνη ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προτιμάνε την ασφάλεια ξένων τραπεζών. Οι φήμες που επιβεβαιώθηκαν θέλουν και πιο αριστερούς- βλέπε Λαϊκή Ενότητα- και οπαδούς της ίδιας της δραχμής να μην προτιμάνε ελληνικές τράπεζες, αλλά αγγλικές λίρες και ελβετικά  τραπεζικά ιδρύματα. Για να μην θυμίσουμε τους αριστερούς καλλιτέχνες που προτιμάνε την Βουλγαρία ως έδρα επιχείρησης και εξωχώριες εταιρείες. Πως γίνεται να δηλώνεις οπαδός της δραχμής και να έχεις καταθέσεις σε λίρες Αγγλίας και ελβετικά φράγκα;

Ο Α. Τσίπρας έχει στην ιδιοκτησία του ένα διαμέρισμα 114 τ.μ, καμία μετοχή, κανένα ομόλογο και κανένα αξιόγραφο. Οι καταθέσεις του είναι στην Εθνική Τράπεζα, όπου διατηρεί τέσσερις λογαριασμούς, εκ των οποίων ο ένας έχει καταθέσεις, ύψους 6.991,66 ευρώ, ο άλλος, 1,02 ευρώ, ο τρίτος 6,27 ευρώ και ο τέταρτος μόλις 0,47 σεντς. Όταν  δήλωνε πως δεν θα πληρώσει τον  ΕΝΦΙΑ είχε πει «πως την πάτησαν, εγώ μένω στο ενοίκιο», αλλά είχε ήδη το …ακίνητο. Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε χθες με μια δήλωση που δεν μας διαφωτίζει για το αν πλήρωσε τελικά τον ΕΝΦΙΑ:

“Για τον θόρυβο που προσπαθούν να ξεσηκώσουν ορισμένοι σχετικά με το Πόθεν Έσχες του Πρωθυπουργού:Ο Πρωθυπουργός μένει στην Κυψέλη σε ενοίκιο. Το ακίνητο το οποίο εμφανίζεται στην ιδιοκτησία του, στην δήλωση Πόθεν Έσχες, είναι το πατρικό του στους Αμπελόκηπους. Πρόκειται για το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και έχει μεταβιβαστεί με γονική παροχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το είδος της δημοσιογραφίας που εξαπολύει επιθέσεις λάσπης χωρίς να επιβεβαιώνει τα πραγματικά στοιχεία, ονομάζεται και δημοσιογραφική αλητεία.  Η δημοσιογραφική αλητεία είναι από ότι φαίνεται το τελευταίο καταφύγιο της διαπλοκής».

κατάλογοςΣτις δηλώσεις τον βουλευτών υπάρχει πλούτος, αλλά και επίδειξη φτώχειας. Φυσικά οι δηλώσεις για καταθέσεις στην τράπεζα λίγων χιλιάδων ή …17 ευρώ είναι για γέλια. To ερώτημα που προκύπτει για έναν πολιτικό που δεν δηλώνει καταθέσεις είναι αν τα …υπόλοιπα λεφτά- τα έχει στο …στρώμα. Από αυτή την πλευρά είναι πιο τίμιο να δηλώνεις πάνω από εκατομμύριο ευρώ, όπως ο κ. Κρεμαστηνός -του ΠΑΣΟΚ- που είχε πει άλλωστε πως είχε μιλήσει για θέατρο:

Ειλικρινά διερωτώμαι πότε θα σταματήσει αυτό το ‘θέατρο’. Η Βουλή ανακοινώνει τα Πόθεν Έσχες. Tα ΜΜΕ φωτογραφίζουν τους βουλευτές που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα, χωρίς βεβαίως να αναφέρουν αν αποκτήθηκαν και πόσα από την πολιτική. Εν συνεχεία, αρχίζουν διάφορα απίθανα σχόλια με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο πλήρης αποπροσανατολισμός του κόσμου από εκείνα που πρέπει να δει και να ακούσει. Κανένας δεν δηλώνει στο Πόθεν Έσχες εισοδήματα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει. Έτσι, αν υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού ή έχουν αποκτήσει μέσω off shores ακίνητα ή οτιδήποτε άλλο, αυτά δεν τα αναφέρει κανένας στο Πόθεν Έσχες του”.

Ο Πάνος Καμμένος είναι ιδιοκτήτης 11 γραφείων, τριών σπιτιών, ενός διαμερίσματος και μιας αποθήκης, ενώ είναι κάτοχος κι ενός οικοπέδου, 426 τ.μ. Καταθέσεις, μετοχές, ένα σκάφος 8,5 μέτρων, αλλά μόνο …λίγες λίρες στην τράπεζα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι  ιδιοκτήτρια πέντε οικιών, επτά διαμερισμάτων, τεσσάρων οικοπέδων, πέντε αποθηκών και οχτώ αγροτεμαχίων, αλλά το κόμμα δεν είχε να πληρώσει το ενοίκιο. Κι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- και πρωθυπουργός- Γ. Παπανδρέου άνοιξε με την κρίση δυο λογαριασμούς στις ΗΠΑ με 140.000 ευρώ.

Με εξαίρεση, μεταξύ των άλλων, τον Κώστα Καραμανλή που έχασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, οι πολιτικοί που έχουν χρήματα συνήθως δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα.Ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί υψηλές καταθέσεις σε τράπεζες της Βρετανίας. Σε ελληνικές τράπεζες δηλώνει καταθέσεις 206.190 ευρώ,2079 λίρες Αγγλίας και …523 δολαρίων ΗΠΑ, ενώ δηλώνει καταθέσεις σε δύο τράπεζες της Βρετανίας (NAT WEST και The Co-operative Bank) 26221 λίρες Αγγλίας. Βέβαια είναι συνδικαιούχος στους συγκεκριμένους επενδυτικούς λογαριασμούς, αλλά δεν ασχολείται ο ίδιος με τη διαχείρισή τους καθώς δεν του ανήκουν τα χρήματα. Τα πήρε από τον μπαμπά και τάφησε στα παιδιά του.

«Το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» είναι απολύτως  αναληθές και παραπλανητικό” λένε “κύκλοι” του “Τα νούμερα τα οποία παρουσιάζει το δημοσίευμα είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής, με το συντάκτη του να προσθέτει και να αφαιρεί ό,τι θέλει προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η πραγματική εικόνα της περιουσιακής κατάστασης του Υπουργού Οικονομικών προκύπτει αν εξετάσει κανείς την αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων. Σε σχέση, μάλιστα, με το «πόθεν έσχες» της προηγούμενης χρονιάς θα διαπιστώσει ότι η αξία του  χαρτοφυλακίου του είναι συνολικά μειωμένη. Το ίδιο συμβαίνει και για τις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι και αυτές μειωμένες. Όσον αφορά τα ακίνητα η φράση του δημοσιεύματος «παρουσιάζει επτά εγγραφές σε ακίνητα», διαστρεβλώνει την πραγματικότητα καθώς πρόκειται για τρία ακίνητα (πατρικό στην Πρέβεζα, ακίνητο εξ ημισείας με τη σύζυγό του και ακίνητο του πατέρα του).

potamiproject-ethnolaikismou-sta-sxoleia-apo-kammeno.w_hrΑπό τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών, πλουσιότερος εμφανίζεται ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος , ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει τα χαμηλότερα εισόδηματα. Βέβαια έχει κι ο Κουτσούμπας τα έξι ακίνητα του αλλά δυο φτωχούς λογαριασμούς στη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συνολικού ύψους 10.060 ευρώ και  2.505 ευρώ. Ο ενοχλημένος από την δημοσιοποίηση  του πόθεν έσχες- που τον εμφανίζουν τον πιο πλούσιο αρχηγό- είναι ο “γενικός γραμματέας” του “Λαϊκού Συνδέσμου”: “Ιδού λοιπόν τα… υπερπολυτελή ακίνητα του Αρχηγού τη Χρυσής Αυγής: Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση ΕΝΦΙΑ ο Ν. Γ. Μιχαλολιάκος διαθέτει ακίνητη περιουσία ύψους 50 χιλιάδων ευρώ, γι΄ αυτό και πλήρωσε το ποσό των 108 ευρώ! Προκαλούμε τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς και τους “ντετέκτιβ” δημοσιογράφους να δημοσιοποιήσουν το ΕΝΦΙΑ των πολιτικών αρχηγών με τις βιλάρες, τις πισίνες και τις πολυτελείς κατοικίες τους!”.

Θα περιμένουμε και τις επόμενες δηλώσεις με την απορία γιατί αυτές εμφανίστηκαν τόσο καθυστερημένα και με την πρόταση εκτός από το πόθεν να ερευνάται και το “πως έσχες”.