ΠΑΣΟΚ: Το τελευταίο άλμα της Φώφης στο κενό και η σιωπή των παλαιών

Του Γ. Λακόπουλου

«Όσα έγιναν το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν προβληματισμό…» κ.λ.π. Το είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά.  Πράγματι. Μόνο που αυτό που έγινε και δημιούργησε προβληματισμό δεν ήταν ότι κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής  κατέθεσαν πρόταση προς ψηφοφορία, όπως είχαν δικαίωμα.  Ήταν  ότι η ίδια …πήρε την πλειοψηφία του οργάνου που ελέγχει και …έφυγε.

Μια ακόμη ακατανόητη ενέργεια μιας πολιτικού που δεν δείχνει να έχει αίσθηση του μεγέθους της  και μέτρο στις επιλογές της. Επειδή της ζήτησαν να μην υπάρχουν διορισμένοι στο συνέδριο που ετοιμάζει κατάργησε και τα … εκλεγμένα όργανα και διέταξε  έκτακτο συνέδριο. Με ποιους συνέδρους;

Αν εκλεγούν τότε γιατί δεν δεχόταν την πρόταση των άλλων. Αν δεν εκλεγούν, τότε είχαν δίκιο οι επικριτές της. Τι ακριβώς είναι τα συνέδρια ώστε  να κόβει και να ράβει  ένα κάθε φορά που κρίνει η ίδια;

Είναι προφανές ότι η Φώφη έχει χάσει τον έλεγχο των πραγμάτων και το μέτρο των ενέργειων της.  Εγκλωβισμένη σε ένα σύστημα δακτυλοδεικτούμενων και παγιδευμένη  στην εντύπωση ότι «θα γίνει πρωθυπουργός», ενώ ως τώρα ήθελε απλώς να καταργήσει το ΠΑΣΟΚ, τώρα θέλει να καταργήσει και τους Πασόκους. Προτού αυτοκαταστραφεί προσπαθεί να καταστρέψει το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με λιγότερους από 27.000 ψήφους, σε μια  εκλογική διαδικασία κατώτερη του Κινήματος  ούτως ή άλλως. Η εντολή της από την εναπομείνασα κομματική βάση ήταν να ανασυγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ με βάση τις ιδρυτικές παρακαταθήκες του. Τρία χρόνια αργότερα αποφασίζει να το διαλύσει, αφού προχώρησε σε ανίερη σύμπραξη με τον έτερο γόνο που προσπάθησε επίσης να το διαλύσει, αφού το υπερχρέωσε, το ακύρωσε με το Μνημόνιο και τελικά το διέσπασε.

Κανείς δεν της  ανέθεσε να προχωρήσει στην  εξαφάνιση του κόμματος που την εξέλεξε έστω και στη χειρότερη στιγμή του. Παρέλαβε ΠΑΣΟΚ και πρέπει να παραδώσει ΠΑΣΟΚ. Αν αισθάνεται ισόβια, ανοίγει  άλλο θέμα.

Όταν οι σχεδιασμοί της κατέρρευσαν μπροστά στη στοιχειώδη εφαρμογή του καταστατικού διέλυσε τη συνεδριακή της ΚΕ και τώρα ξηλώνει και απονέμει αξιώματα σαν να πρόκειται για λόχο που διοικεί εν λευκώ.  Στήνει ένα συνέδριο χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία για να προκύψει αυτή η απόφαση.

Δεν ξέρουμε τι θα επακολουθήσει.  Η νευρικότητα των αντιδράσεών της όμως δείχνει ότι αρχίζει και για τη ίδια η αντίστροφη μέτρηση. Τα λάθη της πέφτουν και την πλακώνουν: η καταψήφιση της απλής αναλογικής, η συνεργασία με τον Παπανδρέου, η πρόθεση αντικατάστασης του ΠΑΣΟΚ από ΙΧ κόμμα και  τώρα η κατάργηση εκλεγμένων οργάνων.

Κανείς επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε το αντέξει, πόσο μάλλον μια κοπέλα που δεν είχε καμία σχέση με την επίσημη πολιτική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ και απλώς προσήλθε να εξαργυρώσει την πορεία του πατέρα της- «κάνοντας το όνομα της επάγγελμα»,  όπως σχολίασε κάποτε ο Γιάνης Ραγκούσης.

Αφού το έφερε η κουβέντα, καλύτερο δώρο δεν  θα μπορούσε να κάνει  στον Ραγκούση και τη Διαμαντοπούλου που βλέπουν καθαρά πλέον μπροστά τους τους οπαδούς και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ  να αναζητούν διέξοδο καθώς απογοητεύονται από τον Τσίπρα και οργίζονται με τη Γεννηματά.

Μπροστά στην αποκαθήλωση των ιερών και των οσίων του ΠΑΣΟΚ, πολλοί απορούν με τη σιωπή των ιστορικών στελεχών του και όσων είχαν λόγο στη διαδρομή του. Τι νόημα έχει η επιμονή αποχή του Βαγγέλη Βενιζέλου,  όταν δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του ως πρώην προεδρος; Γιατί δεν μιλάει ο Κώστας Σκανδαλίδης , στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, πρώην γραμματέας και πρώην διεκδικητής της ηγεσίας;

Τι λέει ο πολύς Κ. Λαλιώτης , ο ασυνθηκολόγητος πρόεδρος Απόστολος Κακλαμάνης και τα παλαιά στελέχη που τίμησαν τον ΠΑΣΟΚ στη διαδρομή του;  Γιατί μόνο ο Μιλτ. Παπαϊωάννου είχε το θάρρος της ευθύνης του να τοποθετηθεί  δημόσια στα καμώματα της Φώφης;

Η Γεννηματά μπορεί να θέλει να κάνει το τελευταίο της άλμα στα κενό. Είναι δυνατόν να της επιτρέψουν να πάρει και το ΠΑΣΟΚ μαζί της;