Περί σοσιαλδημοκρατίας και ματαιότητας

Print
Του Λευτέρη Κουσούλη

ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Μπορεί να ανασυσταθεί πολιτικά στη σύγχρονη Ελλάδα η «σοσιαλδημοκρατία»; Μπορεί να χτιστεί μια νέα σχέση με το κοινωνικό σώμα; Μπορεί να αποτελέσει σταθερό τόπο έμπνευσης, νέων ιδεών και χώρο νέας αντιπροσώπευσης;
ΌΧΙ.
Όσο και αν στενοχωρώ φίλους και ανθρώπους που πολύ εκτιμώ, καλοπροαίρετα θα ήθελα να τους πω: μην σπαταλάτε ενέργεια και δυνάμεις.Σήμερα χρειάζεται μια πιο ριζοσπαστική, ανατρεπτική και θεμελιωτική απάντηση στο διαρκές ερώτημα «ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;» Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοείται είναι ότι το τραύμα είναι βαθύ και το πολιτικό κάταγμα που έχει επέλθει στη σχέση του λαού με παλαιές εικόνες και παραστάσεις εξουσίας, δεν θεραπεύεται.

Το φθαρμένο δεν ξαναζωντανεύει στην ιστορία. Σήμερα έχει αλλάξει η φύση του πολιτικού μετώπου. Το πέρασμα στην επόμενη φάση προϋποθέτει ανειρήνευτη σύγκρουση με τις συνθήκες, τα στερεότυπα και τη λαϊκή μυθοπλασία που εκφράζει -παραλυτικά πλέον- ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις μικρές μου δυνάμεις -κυρίως με τα κείμενά μου- προσπαθώ να συμβάλλω στο αναγκαίο για την Ελλάδα πέρασμα στην επόμενη φάση.