Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με τη Θάνου;

Γράφει ο Συγκλητικός

Για την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου μπορεί να γίνει ευρεία κριτική, αλλά σε ό,τι αφορά τη θητεία της στο κορυφαίο δικαστικό αξίωμα. Ήδη έχουν μιλήσει πολλοί γι’ αυτό και ενδεχομένως θα μιλήσουν και άλλοι. Πολίτες, συνάδελφοί της και ΜΜΕ.

Από πού κι ως πού όμως επικρίνεται και η ίδια και ο Πρωθυπουργός για την τοποθέτηση της σε άμισθη θέση το μέγαρο Μαξίμου; Γιατί είναι κακό μία κατά τεκμήριο πεπειραμένη δικαστικός να συνδράμει το κυβερνητικό έργο; Δεν είναι το γραφείο του Πρωθυπουργού τμήμα τις διοίκησης; Είναι ντροπή να υπηρετεί κάποιος δικαστικός εκεί; Είναι μήπως παράνομο, ή αθέμιτο; Σε άλλη χώρα θα ήταν τιμητική τοποθέτηση.

Είναι σωστό να γίνονται δικαστικοί βουλευτές κομμάτων, αλλά όχι σύμβουλοι πρωθυπουργών;

Με τη Θάνου θα υπήρχε πρόβλημα αν από το πρωθυπουργικό γραφείο έφτανε στο Άρειο Πάγο και όχι το αντίθετο. Ό,τι αυτό υποδηλώνει κομματισμό της, όταν ήταν εν ενεργεία, είναι επιχείρημα του τύπου: ράβδος εν γωνία άρα βρέχει.

Αν συμπαθούσε το κυβερνών κόμμα η Θάνου είναι δικαίωμά της. Αν ως δικαστής ευνόησε την κυβέρνηση, πρέπει να αποδειχθεί με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Εκεί να το συζητήσουμε.

Πάντως δεν προκύπτει από την προσφορά των υπηρεσιών τους, αφού συνταξιοδοτήθηκε. Είναι ένδειξη ανάπηρης Δημοκρατίας αυτή η υπόθεση. Όχι η τοποθέτηση. Η κριτική που γίνεται.