Σταυροί μετά την Ανάσταση: Οι επιτροπές της Βουλής, η Δικαιοσύνη και οι εσωκομματικές συγκρούσεις

 

Του Γ. Λακόπουλου

 Η Ανάσταση του Κυρίου δεν φέρνει απαραίτητα τη λύτρωση για όλους. Πολλοί αγωνιούν γιατί τα πάθη τους και η δική τους σταύρωση θα προκύψουν μετά το Πάσχα.  Τους τελευταίους μήνες η επικαιρότητα συσσώρευσε υποθέσεις και εκκρεμότητες πίσω από τις οποίες βρίσκονται πρόσωπα που θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά μετά την Ανάσταση. Πολιτικά στελέχη, κρατικοί, κομματικοί  αλλά και αθλητικοί παράγοντες, επιχειρηματίες, πρώην υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές, αναμένουν πορίσματα και αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ζωή τους.

Αν θα αλλάξουν και το πολιτικό κλίμα, μένει να αποδειχθεί.  Ήδη σε δυο κόμματα της αντιπολίτευσης το φορτίο υπεράσπισης στελεχών τους που έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη είναι ήδη πολύ  βαρύ και θα εξελιχθεί σε Γολγοθά, εφόσον καρποφορήσουν οι συναφείς έρευνες.

Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές προβλέπουν ότι μετά το Πάσχα θα ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές εξελίξεις που πριν από μερικούς μήνες θεωρούνταν απίθανες.  Το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει ακόμη περισσότερο, και η πόλωση θα αποκτήσει πάγια χαρακτηριστικά ως τις εκλογές. Η μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα πάρει νέα τροπή λόγω των υποθέσεων που εκκρεμούν στα εισαγγελικά γραφεία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναδείξει τα στοιχεία εξόδου από το Μνημόνιο, καθώς σ’ αυτό το μέτωπο θα έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα που θα επικυρώνουν οι Ευρωπαίοι και οι διεθνείς οργανισμοί. Παράλληλα, όμως, εκ των πραγμάτων και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για σειρά σκανδάλων του παρελθόντος θα δώσουν αέρα στα πανιά της. Όπως  σημειώνουν κυβερνητικά  και κομματικά στελέχη η διαλεύκανση υποθέσεων που θολώνουν την εικόνα της αντιπολίτευσης ικανοποιούν το δημόσιο αίσθημα.

Πράγματι ενώ η κοινή γνώμη αναμένει την «κάθαρση» η Δικαιοσύνη αναζητά μεθοδικά και ήδη βρίσκει βρίσκει στοιχεία που θα σταυρώσουν όσους εμπλέκονται σε ανυπόληπτες δραστηριότητες. Δεδομένου ότι αυτές έρχονται από το παρελθόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν παλιότερα περιέρχονται όλο και σε πιο δύσκολη θέση. Το σκάνδαλο  Novartis και οι υπόλοιπες έρευνες στο χώρο της Υγείας, τα λεφτά που εισέρρεαν στα κομματικά ταμεία,  εκκρεμότητες με τα εξοπλιστικά αλλά και τις δημόσιες προμήθειες πάσης φύσεως θα οδηγήσουν συγκεκριμένους παράγοντες στο «σταυρό».

Πορίσματα των ερευνών καθαρογράφονται και οι δικαστικές αρχές θα προβούν σε ενέργειες από τις οποίες δεν θα λείπει η παράμετρος του εντοπισμού ενδείξεων για συμμετοχή και πολιτικών παραγόντων σε παραβατικές συμπεριφορές . Κάποια πολιτικά πρόσωπα θα κληθούν να σηκώσουν το σταυρό τους μαρτυρίου τους -αν δεν τον σηκώνουν ήδη.  Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα πράγματα αναμένουν προφυλακίσεις και δικαστικές διώξεις επωνύμων, που θα επιδράσουν όχι μόνο ως επικοινωνιακή διέξοδος για την κυβερνητική παράταξη, αλλά και ως λυτρωτική εξέλιξη επί της ουσίας.

Στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός για να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό είναι η αναθέρμανση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, οι οριστικές επιλογές για τη λύση στο Μακεδονικό και ο ανασχηματισμός που τοποθετείται τώρα στα τέλη Ιουνίου και θα συνοδευτεί με θεαματική πολιτική διεύρυνση.

Για όλα αυτά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διασταυρούμενες διεργασίες. Η δύσκολη παράμετρος βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά και η κυβερνητική επιλογή της προσεκτικής και ψύχραιμης διαχείρισης δεν φτάνει σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη και αυτό προκαλεί ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο αναζητά εναλλακτικά σενάρια ομογενοποίησης της  κυβερνητικής  και ταυτόχρονα της εθνικής γραμμής σ’ αυτό το μέτωπο.

Διεργασίες στα κόμματα

Ο φόβος της Σταύρωσης μετά την Ανάσταση δεν έχει σύνορα στην πολιτική σκηνή και πολλοί αναμένουν εντυπωσιακές εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στη ΝΔ η ένταση ανάμεσα στο τρίγωνο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αντώνης Σαμαράς – Άδωνις Γεωργιάδης, έχει στοιχεία Γολγοθά για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα όμως αναμένονται Σταυρώσεις και Αποκαθηλώσεις και στο εσωτερικό της οικογένειας Μητσοτάκη της οποίας οι συμμαχίες εκτός πολιτικής αναδιατάσσονται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εμπιστευθεί σε συνεργάτες του το έργο να του εισηγηθούν τη σύνθεση των ψηφοδελτίων με τα οποία θα προσέλθει στις επόμενες εκλογές και δεν αποκλείεται να ανεβάσει στο Σταυρό ορισμένα παλαιά και προβεβλημένα στελέχη- ή, πιο απλά, να τους αφήσει εκτός ψηφοδελτίων. Οι λόγοι είναι εμφανείς και απορρέουν από την ανάγκη του αφ’ ενός να εμφανίσει κάποια ανανέωση, έστω και καθυστερημένα και αφετέρου να εκκενωθούν θέσεις που θα καταλάβουν πρόσωπα πλησιέστερα στον ίδιο.

Περισσότερο περίπλοκα είναι τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος της Φώφης Γεννηματά καθώς όλοι διαφωνούν με όλους, όχι μόνο σε τρέχοντα θέματα ή σε ό,τι αφορά τη φυσιογνωμία του Κινάλ, αλλά και σε θέματα στρατηγικής και συμμαχιών. Οι περισσότεροι φοβούνται ότι οι διπλανοί τους προετοιμάζουν ήδη αποδράσεις είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε προς τη ΝΔ. Σ’ αυτό διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό ο απρόβλεπτος παράγων είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος που βρίσκεται ήδη σε κατάσταση νευρικότητας και μετέωρος,  χωρίς να είναι σαφές πού θα προσγειωθεί τελικά.