Τουρκία: Η πολεμική διπλωματία του λύκου

Του Νικ. -Αλέξανδρου Λάκκα

 Η Τουρκία διάλεξε την δεύτερη μέρα του Πάσχα για νέες έρευνες σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ -από το ακρωτήριο του Απόστολου Ανδρέα μέχρι και την τουρκική ακτή στα σύνορα με την Συρία από πλοίο BARBAROS και τα δύο βοηθητικά σκάφη.  Αυτή η ενέργεια συνιστά “παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και των διαδικασιών για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και συγχρόνως αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας” για την κυπριακή ηγεσία, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην πασχαλινή εγκύκλιό του που διαβάστηκε σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου μιλά για νέο Αττίλα -κάνοντας λόγο για τρίτη τουρκική εισβολή.

“Δεν πρέπει να υπάρξουν νέες υποχωρήσεις, προκειμένου να συγκατανεύσει η τουρκική πλευρά σε επιστροφή στις συνομιλίες. «Οι πανικόβλητες υποχωρήσεις ποτέ δεν περιορίζουν τη θρασύτητα του εχθρού», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και πρόσθεσε ότι “η Τουρκία θέλει τον διάλογο για να θέτει συνεχώς νέες απαιτήσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να εμπλακεί σε νέο διάλογο εάν δεν υπάρξει άρση των νέων τετελεσμένων και σαφείς ενδείξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Τουρκίας”.

Στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διάλεξε την μέρα να ψάλλει τον εθνικό ύμνο την ώρα της Ανάστασης, καθώς ο βοηθός υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τόμας Γκόφφους, προγραμματίζει την προσεχή εβδομάδα επίσκεψη σε Αθήνα και Λευκωσία για επαφές με τις δύο κυβερνήσεις. Στην Ουάσιγκτον μελετάται η  μεταφορά της βάσης του Ινσιρλίκ, ενώ σε εκτενή ανταπόκριση που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Badische Zeitung, γίνεται λόγος για «παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο».

Το παιχνίδι των δηλώσεων ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Άμυνας και τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων -που χαρακτήρισε τον πρώτο “άμυαλο”- συνεχίζεται εν μέσω καθημερινών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας . “Ούτε ακραίες ιδέες και φανατισμός, ούτε κηρύγματα αποκλεισμού και διακρίσεων ταιριάζουν με τις αξίες και τον πολιτισμό μας” λέει στο πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Κύπρου. ” Μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποτελεσματικό διάλογο” λίγο πριν μια νέα συνάντηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όσοι περίμεναν από τον Πούτιν να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των δυο κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών ή τον Ερντογάν να ακούσει τον Γιούνκερ για να τους απελευθερώσει το Πάσχα διαψεύσθηκαν. Οι δυο ηγέτες μαζί με τον ηγέτη του Ιράν είχαν άλλες προτεραιότητες. Μετά την ανακοίνωση για την δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων και την συμμαχία των τριών χωρών ο Ερντογάν βρήκε χρόνο να διατάξει την αποβολή από το πανεπιστήμιο, των 15 φοιτητών που συνελήφθησαν επειδή τάχθηκαν ανοιχτά κατά της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Αφρίν της Συρίας επειδή είναι «κομμουνιστές, προδότες και τρομοκράτες».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει δεκτή στις 27 Απριλίου την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, τρεις ημέρες έπειτα από εκείνη του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλά “chicken game”» και πως «δεν πρέπει εμείς να δημιουργούμε ατμόσφαιρα που να την διευκολύνει να βγάζει την εσωτερική της νευρικότητα πάνω μας» και να μπαίνουμε στο «τουρκικό παιχνίδι», αποκρούοντας κάθε κάθε εικασία περί προετοιμασίας για πιθανό πόλεμο με την Τουρκία ως «οπαδός της νηφάλιας και ψύχραιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων».

Την ίδια ώρα ένα τουρκικό F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών εκτελώντας υπερπτήση της νήσου Παναγιάς στις Οινούσσες, ενώ άλλο τουρκικό αεροσκάφος F-16 αφού πέταξε πάνω από τη νήσο. Παναγιά στα 20.000 πόδια λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το Φαρμακονήσι. Η Τουρκία δεσμεύει και πάλι τέσσερα πεδία βολής στο κέντρο του Αιγαίου από την Θάσο μέχρι και την Αμοργό, την Λέσβο, τη Χίο και το Καστελόριζο. Υπάρχουν- όπως είπε  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο, τρεις επιλογές: Πρώτον, δια της διπλωματικής οδού. Δεύτερον, δια της προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο. Τρίτον, με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Η Τουρκία εναλλάσσει τα μέσα της πολιτικής της με άνεση και υποκρισία αφού παραβιάζει κανόνες που επικαλείται μετά ως κανόνες δικαίου: «Οι άδικες και προκλητικές δηλώσεις κάποιων Ελλήνων υπουργών για την Τουρκία δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας” δήλωσε προχθές ο Μπονζανί, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας: ”  Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται άδικα απέναντι στην Τουρκία, ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε και δίνει σε κανέναν άλλον το δικαίωμα να παραβιάζει τα δικαιώματά της και να της συμπεριφέρεται άδικα”.