Στα κάγκελα όσοι επιχειρούν να αποκλείσουν τη δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου

Toυ Γ. Λακόπουλου

Μια εικόνα χίλια συμπεράσματα. Πόσο μάλλον όταν οι εικόνες είναι πολλές, όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα στις εκδηλώσεις που έγιναν στον άξονα Καλαμάτα -Πύλος-Καρδάμυλα. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ενδιαφερόμενου  …ρυθμιστή του πολιτεύματος και της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων Αντώνη Σαμαρά.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο στην ατμόσφαιρα -που δημιουργούσε η συμπληρωματική παρουσία των δυο ανωτέρων αξιωματούχων του κράτους- ήταν η τιμητική αντιμετώπιση πρώην Πρωθυπουργού που επιφύλαξε ο Πρόεδρος στον Σαμαρά και τον έβγαλε από τα νερά του. Τον βόλευε η ψυχρότητα.

Πάντως η γενικότερη επιχείρηση προειδοποίησης του Σαμαρά με τη συνδρομή μιντιακών παραγόντων, συνεχίζεται με έκδηλη… απελπισία. Κάποιοι βγαίνουν στα κάγκελα.

Το νέο επεισόδιο της  σειράς “Όχι ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου” έχει τίτλο “να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό”.  Όπερ σημαίνει να ξυπνήσει ένα πρωί ο σημερινός Πρόεδρος και να σκεφθεί: “Πολύ βαρετή αυτή η δουλειά, δεν την παρατάω;”. Ήτοι να δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται. Σα να ήταν αποτυχημένος.

Το τραγελαφικό είναι ότι απευθύνονται στην… κομματική του συνείδηση, ενώ οι ίδιοι τον κατηγορούν ότι δεν έχει. Καλώς βέβαια δεν έχει, γιατί αυτό τον καθιστά ακόμη πιο κατάλληλο για το αξίωμα που φέρει.

Ένα άλλο επεισόδιο της ίδιας σειράς,  έχει τίτλο “το λένε και δημοσκοπήσεις”. Πώς λέμε: το λένε οι κούκοι στα βουνά κι οι πέρδικες στα πλάγια. 

Δηλονότι, που έλεγε και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος  στην ταινία “Οι βάσεις και η Βασούλα”,  γνωστός και μη εξαιρετέος  δημοσκόπος θα εμφανίσει οσονούπω γκάλοπ που δείχνει ότι η δημοτικότητα του Παυλοπούλου πέφτει. Οπότε δεν βάζουμε κανέναν άλλον; Και ας βγει μόνο με τις ψήφους της ΝΔ -και αν τις πάρει κι αυτές.

Στο ίδιο έργο φέρεται να έπαιξε κάποια στιγμή ως γκεστ σταρ και προβεβλημένος υπουργός που επιχείρησε να εγχειρίσει στον Πρωθυπουργό “δημοσκοπικά ευρήματα’ που δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία νυχτώνει και ξημερώνεται με τη σκέψη πότε θα γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας η… Φώφη Γεννηματά. Μάλλον αναγκάσθηκε να τα φάει και ίσως κλόνισε και τη θέση του στον σχεδιασμό του Μητσοτάκη.

Το περίεργο είναι ότι κάποιοι δεν σκέφτονται τα αυτονόητα. Αν  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αποφασίσει, ματαιοπονούν. Αν θα αποφασίσει πράγματι “τα  Χριστούγεννα στο βουνό”, τον εκνευρίζουν με τις απόπειρες χειραγώγησης της απόφασής του με αυτά τα περίεργα και διόλου χαριτωμένα επεισόδια.

Προφανώς γιατί όσοι τα εμπνέονται δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Πρωθυπουργός θα καταλήξει στην πρόταση του για το πρόσωπο αποκλειστικά με βάση την πολιτική ανάλυση των δεδομένων της εκλογής και των λοιπών συμφραζόμενων για το θεσμό.  Στοιχειώδες Γουότσον.