Στο έλεος του κομήτη Novartis που πλησιάζει οι πολιτικές εξελίξεις: Θα χτυπήσει ΝΔ-Κινάλ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

Του Γ. Λακόπουλου

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν. Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και το επιτελείο της  ολοκληρώνουν την έρευνα που ανέλαβαν για το σκάνδαλο Novartis -στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται οι μαρτυρίες για το χρηματισμό οκτώ πολιτικών προσώπων, ενός δικαστικού και ενός ανώτατου τραπεζικού παράγοντα.

Η εισαγγελέας  αξιολόγησε τις νόμιμες καταθέσεις των προστατευμένων -και άλλων- μαρτύρων, τα στοιχεία που παρέλαβε από τις αμερικανικές αρχές και τη σημερινή διοίκηση της εταιρίας, το υλικό που προέκυψε από τις έρευνες σε τραπεζικές και άλλες συναλλαγές των εμπλεκομένων και οικείων τους και σχημάτισε ισάριθμους ογκώδεις φακέλους- δίπλα στον μεγάλο αριθμό φακέλων για μη πολιτικά πρόσωπα.

Η εκ του Συντάγματος υποχρέωση της Εισαγγελίας να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα επέφερε καθυστερήσεις στην έρευνά της και αρκετές δυσχέρειες καθώς υπήρξε προσωρινός δισταγμός από  μάρτυρες- λόγω του κλίματος εκφοβισμού που δημιουργήθηκε από ορισμένες πλευρές.

Ωστόσο η εισαγγελέας Τουλουπάκη κατάφερε να υπερνικήσει αυτές τις δυσκολίες με βασικό εργαλείο την απόλυτη μυστικότητα που χαρακτήρισε την έρευνά της. Δεν επέτρεψε να διαρρεύσει κανένα στοιχείο από τους φακέλους της.

«Δεν της έφυγε ούτε ένα χαρτί» λέει παράγων που γνωρίζει τις μεθόδους της. Κανείς στα ΜΜΕ, την κυβέρνηση και το χώρο της Δικαιοσύνης δεν έχει γνώση των ευρημάτων της και ό,τι δημοσιεύθηκε αποτελεί προϊόν εικασίας, πιθανολογήσεων ή παραπλάνησης.

Η ολοκλήρωση της έρευνας  για το συγκεκριμένο σκάνδαλο οδηγεί στο σημείο βρασμού τις πολιτικές εξελίξεις. Παράγοντες του δικαστικού χώρου, που γνωρίζουν καλά την συγκεκριμένη εισαγγελέα, τονίζουν πώς το πόρισμά της για τα πολιτικά πρόσωπα δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης και ότι προτείνει θα είναι δικονομικά στοιχειοθετημένο. Πρακτικά το πολιτικό ενδιαφέρον βρίσκεται στα πρόσωπα για τα οποία θα συνεχιστεί η έρευνα.

Ακριβώς η πλήρης άγνοια του περιεχομένου αυτού του πορίσματος, κάνει τους ενδιαφερόμενους, αλλά και τις πολιτικές ηγεσίες, να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αυτές τις μέρες. Πολιτικοί παρατηρητές όμως σημειώνουν με βεβαιότητα ότι η κοινοποίησή του δεν θα είναι ουδέτερη. Μια από τις δυο πλευρές θα πληγεί ανεπανόρθωτα και αυτό θα φανεί αμέσως στην πολιτική σκηνή με συγκεκριμένες συνέπειες.

Είτε η ΝΔ και το Κινάλ θα καταρρεύσουν, είτε η κυβέρνηση δεν θα βρίσκει πού να κρυφτεί. Ο κομήτης Novartis πλησιάζει με ταχύτητα και το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα κονιορτοποιήσει την Πειραιώς ή την Κουμουνδούρου.

Το ενδεχόμενο που ανατινάζει ΝΔ και το Κινάλ και φέρνει σε απελπιστική θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά είναι να παραπέμπει το πόρισμα σε τακτική ανάκριση κάποια από τα δέκα πρόσωπα που συγκεντρώνουν το πολιτικό ενδιαφέρον.

Σ’ αυτή την περίπτωση και ανάλογα με την κομματική τους ταυτότητα στην Πειραιώς και τη Χαρ. Τρικούπη θα προκύψει θρήνος και κοπετός που μπορεί να φτάσει ως τις εσωκομματικές αξιώσεις να  απομακρυνθούν οι σημερινές ηγεσίες καθώς προσέφεραν πλήρη κάλυψη στα ερευνώμενα πρόσωπα. Για τα οποία φυσικά η πολιτική τελειώνει και αρχίζει ο δρόμος  υπεράσπισής τους έναντι των δικαστικών αρχών με συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ευλόγως όσο περισσότερο τεκμηριωμένη είναι η παραπομπή, τόσο σε πιο δύσκολη θέση θα περιέλθουν τα δυο κόμματα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πραγματικές πληροφορίες για κανέναν. Κατά τους υπολογισμούς προσώπων που είναι σε θέση να εκτιμήσουν όσα στοιχεία είναι γνωστά, πιθανόν να παραπεμφθούν δυο -και κατ’ άλλους τέσσερα- προσωπα προερχόμενα και από τα δυο κόμματα.  Αλλά πρόκειται για φήμες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Το ενδεχόμενο που βάζει τέλος στην επιδίωξη της κυβέρνησης να πάει στις εκλογές με το αφήγημά της και να διεκδικήσει τη νίκη είναι να καταλήξει η εισαγγελέας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα και οι υποθέσεις για τα πολιτικά πρόσωπα μπαίνουν στο αρχείο.

Σ’ αυτή την περίπτωση  η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε τραγωδία καθώς κάποιοι υπουργοί έσπευσαν να τοποθετήσουν δημοσίως σε βάρος των ερευνώμενων, ενώ και ο Πρωθυπουργός προεξόφλησε τη βασιμότητα του σκανδάλου.

Η σοβαρότητα της υπόθεσης, η αναγνωρισμένη δικαστική επάρκεια της εισαγγελέως και της ομάδας της και η πλήρης άγνοια των στοιχείων της δικογραφίας δεν επιτρέπουν εικασίες  για την κατεύθυνση στη οποία θα γύρει την πολιτική πλάστιγγα το πόρισμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως  η επόμενη της ανακοίνωσης του θα είναι μια άλλη μέρα την πολιτική ζωή της χώρας. Είτε η αντιπολίτευση, είτε η κυβέρνηση θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Κυρίως για τους χειρισμούς που έκαναν οι ηγεσίες τους…