Τα «Κίτρινα Γιλέκα» στο Παρίσι κατεδαφίζουν και τον Μητσοτάκη στην Αθήνα

Του Γ. Λακόπουλου

Δεν πιάνουν και πουλιά  στον αέρα οι πολυπληθείς επικοινωνιακοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι την ημέρα που καίγεται το Παρίσι από τις κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής Μακρόν τον έβγαλαν πρόωρα σε ρόλο… Μακρόν της Βαλκανικής: ανήγγειλε την ίδια πολιτική και για τον πυρήνα του κράτους πρόνοιας και της ασφάλισης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και τους έταξε… πελατεία, κάνοντας και μια ακόμη γκάφα στη φούρια του.

Για να αρχίσουμε από το τελευταίο είπε ότι “οι νέοι σήμερα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι’ αυτό και συχνά επιλέγουν ακόμη και να εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αυτό είναι αδιανόητο και πρέπει να αλλάξει».

Αδιανόητο είναι ότι το σκέφθηκε. Είναι δυνατόν πολιτικός που διεκδικεί την πρωθυπουργία να λέει ότι οι νέοι δουλεύουν ανασφάλιστοι με… επιλογή τους;  Ότι τάχα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη σε… 35-40 χρόνια και λένε στον εργοδότη τους : Δεν ρίχνεις τα φράγκα, μάστορα, σήμερα, γιατί πού να περιμένω τώρα  για σύνταξη». 

Ούτε καν τη σιγουριά του ότι επέρχεται η πρωθυπουργία του -που θα είναι και μακρά καθώς θα λύσει τα προβλήματα -οπότε αυτά δεν θα ισχύουν, δεν σκέφθηκε. Σε ποια χώρα ζει ο πρόεδρος της ΝΔ; Δεν του είπε κανείς ότι οι οργανωμένες επιχειρήσεις δεν μπορούν να απασχολήσουν κάποιον ανασφάλιστο ακόμη και αν το ζητήσει;  Ότι υπάρχει νομοθεσία και εποπτεία για την εφαρμογή της;

Δεν γνωρίζει ότι κανένας νέος άνθρωπος  δεν θα ζητούσε ποτέ να εργαστεί ανασφάλιστος, γιατί θα χάσει όχι μόνο τη σύνταξη στον μέλλον, αλλά και την τρέχουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Τόσο ανόητους και ανώριμους θεωρεί τους νέους; Είναι μήπως ψιλά γράμματα αυτά για κάποιον με τρία πτυχία;

Χωρίς ασφάλιση εργάζονται άνθρωποι σε περιστασιακές εργασίες και σε κάποιους αεριτζήδες εργοδότες -σε συγκεκριμένα επαγγέλματα -που τους εκμεταλλεύονται με τον εκβιασμό ότι αν ζητήσουν και ασφάλιση θα πάρουν άλλους.

Ακόμη και αν τα ξέρει αυτά, έχει λόγους να τα κρύβει. Όπως προκύπτει από όσα είπε στη συνέχεια αυτό που θέλει “να αλλάξει” δεν είναι να έχουν οι νέοι ασφάλιση υποχρεωτικά και πλήρως. Άλλο θέλει: την ιδιωτική ασφάλιση. Την οποία θεωρεί “μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Με άλλα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λύσει και αυτό το πρόβλημα, όπως και τα υπόλοιπα: θα τα αναθέσει στον ιδιωτικό τομέα. Ωραία ιδέα και ωραία μπίζνα… Δεν λέει όμως ποιοι ακριβώς θα ασφαλίζονται στον ιδιωτικό τομέα, με ποια κριτήρια, ποιος τους διασφαλίζει ότι αυτοί θα πάρουν σύνταξη και δεν θα χρεοκοπήσει ο ιδιώτης και πόση σύνταξη θα πάρουν.

Και ο τελευταίος λογιστής της χώρας ξέρει ότι αν ένας εργαζόμενος δώσει σε ιδιώτες την εισφορά που του αναλογεί στο δημόσιο ασφαλιστικό  σύστημα θα έχει το ένα δέκατο των παροχών. 

Αλλά ας μείνουμε στην πολιτική διάσταση αυτών των τοποθετήσεων. Είναι ακριβώς η διάσταση που χαρακτηρίζει την -μη- κοινωνική πολιτική του Μακρόν. Αυτή τη διάσταση επιβάλλει το σύστημα που στήριξε την εκλογική νίκη του σημερινού προέδρου της Γαλλίας: οι ισχυροί του χρήματος. 

Ακριβώς το ανάλογο σύστημα στηρίζει τον Κυριάκο στην Ελλάδα. Με επιδίωξη να υφαρπάξει δραστηριότητες που οφείλει να ασκεί το κράτος με πληρότητα, όπως η υγεία, η ασφάλιση και η εκπαίδευση -και από εκεί και πέρα όποιος θέλει ας πάει στους ιδιώτες.

Σ’ αυτούς τους τομείς η ιδιωτικοποίηση θα σημάνει την ανελέητη εμπορευματοποίησή τους με σκοπό το κέρδος του ιδιώτη και αυτές  οι υπηρεσίας θα καταστούν απλησίαστες για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Από αυτή την άποψη θα έλεγε κανείς ότι το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία έρχεται στην πιο ακατάλληλη στιγμή  για τον Μητσοτάκη γιατί τον αποκαλύπτει. Η συνταγή που πλασάρει με διάφορες σάλτσες –“μόνιμες και υψηλόμισθες δουλειές για όλους» – ήταν βάση της προεκλογικής ρητορείας του Μακρόν.

Αυτά όχι μόνο ξεχάστηκαν, αλλά έβαλε μπροστά μια πολιτική περικοπών που φέρνει σε απόγνωση την μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων και της Νεολαίας. Αυτή η πολιτική διευρύνει τις ανισότητες και ενισχύει τον αυταρχισμό.

Έτσι ακριβώς τα περιγράφει ο επικεφαλής της ΝΔ με διάφορες ψιμυθιώσεις. Ο ιός της πολιτικής Μακρόν έχει εγκατασταθεί εξ αρχής στο σκληρό δίσκο της πολιτικής που σχεδιάζει.  Ίσως να κατάφερνε με την επικοινωνιακή ισχύ που του προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι να παραπλανήσει κάποιους. Αλλά η εξέγερση των Γάλλων τον απογυμνώνει από κάθε επιχείρημα.

Είναι νόμος της πολιτικής; Όπου υπάρχουν Μακρόν θα υπάρχουν και Κίτρινα Γιλέκα. Αν πότε θα είχε την ευκαιρία ο Κυριάκος να εφαρμόσει αυτά που έχει κατά του, το Παρίσι αυτών των ημερών θα είναι εκδρομικός προορισμός μπροστά σ ΄αυτά που θα συμβούν στην Αθήνα. Γιατί αυτό που βλέπουμε στο Παρίσι είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που είναι η δική του πολιτική..