Του Νίκου Γαλάτη
Η πρώτη εντύπωση του ανασχηματισμού είναι πως στοχεύει στο να κλείσει όσο πιο γρήγορα η “αξιολόγηση” και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος με μια πιο ευρωπαϊκή -και “μνημονιακή” κυβέρνηση. Η ενίσχυση της συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ- με περισσότερες θέσεις στην κυβέρνηση- και η αποχώρηση από την κυβέρνηση του Νίκου Φίλη, αλλά και των Δρίτσα, Μπαλτά -κομματικών υπουργών- δίνουν την αίσθηση μιας δεξιάς στροφής του σχηματισμού που θα μπορούσε να θεωρηθεί “γείωση” της κυβέρνησης ή στροφή στον “ρεαλισμό”.
Μια άλλη ομάδα υπουργών -όπως ο Παππάς, Σκουρλέτης, Κατρούγκαλος- μένουν στην κυβέρνηση παρότι -όπως και ο Πολάκης- προκάλεσαν την κοινή γνώμη. Ο πρωθυπουργός άκουσε πιο πολύ το Κόμμα παρά την κοινωνία επιβράβευσε πολλά πρόσωπα, διατήρησε τον πυρήνα της κυβέρνησης σε ότι αφορά το μνημόνιο -Τσακαλώτος, Χουλιαράκης- κι αποστράτευσε μαζί με όλη την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και σχεδόν όλους τους “Πασοκογενείς” όπως ο Αλεξιάδης, ο Μπόλαρης, η Τζάκρη.
Τα πρώτα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στον υπουργό Οικονομίας – που αντικατέστησε τον Γιώργο Σταθάκη. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου-σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού Ουρανίας Αντωνοπούλου- είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy του Bard College (ΗΠΑ) στη σύνθεση του ΔΣ του οποίου μετέχουν γνωστά ονόματα, όπως οι Joseph Stiglitz, Martin Leibowitz (σύμβουλος της Mοrgan Stanley), Leon Bostein κ.α. Τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται ήδη με τις απόψεις το για παράλληλο νόμισμα, το geuro.
Ήταν διακεκριμένος μελετητής στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης, έχει καταθέσει σε ακροάσεις της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου. Ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Εμπορικού Ελλείμματος του Αμερικανικού Κογκρέσου και μέλος του Ειδικού Συμβουλίου Πολιτικών Ανταγωνιστικότητας για την Διάθεση Κεφαλαίων. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί 13 βιβλία, ενώ έχει κάνει και πολλές δημοσιεύσεις άρθρων.
«Η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας» είχε πει στην “Αυγή” ενώ αυτός είναι που διεκδικεί την πατρότητα του “Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ”.
Ο 34χρονος δικηγόρος και μέχρι σήμερα επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Γραµµατέας της Νεολαίας του Συνασπισµού ήταν ένας από τους εμπνευστές της καμπάνιας της «ελπίδας». Υποψήφιος Διδάκτορας της Θεωρίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, από το 2000 μέχρι το 2004 υπήρξε ενεργό μέλος του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το 2002 στη Φλωρεντία.
Η 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου είναι η νέα υπουργός Εργασίας. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο υπουργείο Εργασίας. “Από τα εφηβικά της χρόνια έδειχνε… ανήσυχη και είχε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων” αναφέρει τοο βιογραφικό της.
” Η ενεργή εμπλοκή της στα κοινά, πάντως, ξεκίνησε στα φοιτητικά της χρόνια, με το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και τη μετέπειτα συμμετοχή της στο Δ.Σ. των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής του ΑΠΘ. Ως μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για το Άρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Επιπρόσθετα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ”.
Στη γενιά των 40άρηδων ανήκει ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος ανέλαβε χρέη υφυπουργού Αθλητισμού και αποτελεί μέλος του νέου αίματος που βάζει στην κυβέρνηση ο Τσίπρας μετά τον ανασχηματισμό. Έχει διατελέσει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΝ με Γραμματέα τον Αλέξη Τσίπρα, την περίοδο 2000-2003.
Οι ευχάριστες εκπλήξεις ήταν η υπουργοποίηση της Λυδίας Κονιόρδου και του καθηγητή Κώστα Ζουράρι -που η υπουργοποίησή του έδωσε τροφή στο διαδίκτυο. Ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί την Γερουσία των Φλαμπουράρη, Δραγασάκη, Βίτσα δίπλα του, αλλά και τέσσερις υπουργούς- υφυπουργούς Επικρατείας.
Στο υπουργείο Οικονομικών, υφυπουργός ορίστηκε η Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας υφυπουργός ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. H νέα υφυπουργός Οικονομικών είναι βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε στον Αλμυρό στις 7 Μαρτίου 1960, είναι οικονομολόγος, εργάστηκε ως προϊστάμενη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και αργότερα διατηρούσε λογιστικό/φοροτεχνικό γραφείο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Κώστας Γαβρόγλου μαζί με τον 38χρονο Αλέξη Χαρίτση, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, συμπληρώνουν τα δεκαπέντε νέα πρόσωπα της κυβέρνησης.
Η γενική εντύπωση του ανασχηματισμού είναι πως πρόκειται για μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να στηριχτεί πιο πολύ σε νέους ανθρώπους της γενιάς τους που αντλεί από το κόμμα του. Η συμμαχία με τον Πάνο Καμμένο ενισχύεται, ενώ φρόντισε μαζί με τα “βαρίδια” να απαλλαγεί από τους Πασοκογενείς -που και μόνο η αναφορά τους ονόματός τους προκαλούσε στο Κόμμα αντιδράσεις. Κι έτσι απουσιάζουν από την κυβέρνηση πρόσωπα όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Στέφανος Τζουμάκας -που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιλογή του πρωθυπουργού ήταν να ενοποιήσει κόμμα και κυβέρνηση με ένα ενιαίο κέντρο αποφάσεων που αποτελούν μεταξύ των άλλων οι Βούτσης, Δραγασάκης, Παππάς, Σκουρλέτης, Βίτσας και βέβαια ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Πιθανόν αυτός ο ανασχηματισμός να έγινε, όπως θέλουν πολλοί, για να φύγει ο Νίκος Φίλης από το υπουργείο Παιδείας ή να κλείσει ένα μέτωπο με την Εκκλησία.
Ο Αλέξης Τσίπρας ενίσχυσε τον “γάμο” του με το κόμμα του Καμμένου, απέσυρε υπουργούς που του δημιουργούσαν προβλήματα -ή τους μετέθεσε- κι έκανε μια προσγειωμένη κυβέρνηση με πολλά νέα πρόσωπα -για δουλειά κι όχι συνθήματα- που έχει την αποδοχή από τα δεξιά του, της Ευρώπης και του …Αρχιεπισκόπου. Στόχος, όπως είπε, το “ξέφωτο της ανάπτυξης”.