Το λυκόφως -αλλά και η φαρσοκωμωδία- ενός κόμματος που το λένε Κινάλ, μπορεί να το λένε και ΠΑΣΟΚ και απλώς δεν υπάρχει…

Του Γ. Λακόπουλου

Τα μάθατε τα νέα; Ένα κόμμα που κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές και το ψήφισαν ορισμένοι δεν υπάρχει. Δηλαδή υπάρχει, αλλά δεν είναι κόμμα. Είναι κέλυφος. Το πραγματικό κόμμα βρίσκεται από κάτω και το λένε ΠΑΣΟΚ.

Αλλά ούτε αυτό εδώ και δυο χρόνια δεν υπάρχει.  Δηλαδή υπήρχε, αλλά εξαφανίσθηκε προ διετίας. Όπως εξαφανίζονται όσοι χρωστάν στην Εφορία, τις τράπεζες και σε προμηθευτές.

Είναι η πρώτη φορά που έγινε πλαστική προσώπου σε κόμμα. Άντε να το βρει ο δικαστικός κλητήρας για να ζητήσει τα δανεικά.

Η κυρία -Φώφη Γεννηματά με τόνομα-  βγήκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά στη συνέχεια άρχισε να κυκλοφορεί ως πρόεδρος του Κινάλ.  Όλοι τόφαγαν. Πήρε ΑΦΜ και έκανε τη δουλειά της μια χαρά.

Όπως να έχεις μια εταιρία, να τη φουντάρεις και μετά αλλάξεις τη  μαρκίζα και δεν σε ενοχλεί κανείς. «Μα τι λέτε τώρα, κύριε; Χρωστάμε εμείς; Από πού κι ως πού νέο κόμμα;  Ψάξτε να βρείτε αυτό το ΠΑΣΟΚ που λέτε ότι σαν έφαγε τα λεφτά; Εμείς έχουμε καθαρό κούτελο».

Τελικά κάποιοι τη μαρτύρησαν τη δουλειά. «Μα τι Κινάλ και ξε-Κινάλ, μαντάμ; Το  ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε;». «Πες πως είμαστε και τι θέλετε να κάνουμε;». «Να κάνουμε συνέδριο».  

Αυτά δεν τα πολυμπορεί η κυρία αλλά πώς να ξεφύγει; «Συνέδριο; Κοπιάστε να το κάνουμε;».

Να το κάνουν, αλλά πώς να κάνει σύνεδρο ένα κόμμα που δεν υπάρχει; Ούτε στο Άρειο Πάγο είναι γραμμένο, ούτε στη Βουλή, ούτε πουθενά. «Απέθανε εν υπηρεσία».

Αφού δεν υπάρχει δεν έχει και μέλη. Και χωρίς μέλη τι συνέδριο να κάνει; Η Φώφη έχει τη λύση. «Να το κάνουμε με κάτι μέλη που μου βρίσκονται ως Κινάλ;» «Μα εδώ για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μιλάμε…». «Αυτούς έχουμε με αυτούς θα το κάνουμε».

Έτσι λοιπόν το κόμμα -μπαμπούσκα, που αλλιώς είναι απέξω αλλιώς από μέσα, πάει για συνέδριο. Να πάει, εκτός αν τη στήσει την πόρτα κανένας εφοριακός και αρχίσει να ρωτάει: «Είστε του Κινάλ ή του ΠΑΣΟΚ;». Όπως στους γάμους: « Από το σόι του γαμπρού ή της νύφης;». 

Τα  συνέδρια είθισται να βγάζουν «όργανα». Όχι σαν αυτά που παίζουν οι οργανοπαίκτες στα πανηγύρια- κι έπαιζε και ο Χρυσοχοΐδης όταν ήταν μικρός. Όργανα είναι μια λίστα με ανθρώπους που δεν πρόκειται να συναντηθούν ποτέ.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το θέμα είναι τίνος «όργανα» να είναι. Του ΠΑΣΟΚ; Μα το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, το είπαμε; Του Κινάλ; Μα το Κινάλ δεν κάνει κανένα συνέδριο. Αφού δεν κάνει συνέδριο δεν νοείται και να γίνει ψηφοφορία για τη Φώφη που θα παραμείνει- πρόεδρος του Κινάλ. Στο οποίο περιέχεται το ΠΑΣΟΚ. Και δεν μπορεί να βγάλει και πρόεδρο μέσα στον πρόεδρο.

Τα κλου της υπόθεσης είναι η ίδια η Γεννηματά που αναρωτήθηκε μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι την αμφισβητούν.

Ελάτε, μαντάμ, ιδέα σας είναι.