Το μήνυμα της Όλγας Κεφαλογιάννη για τον αυταρχισμό και τους δημοκρατικούς θεσμούς

Oι φημολογίες μιλούσαν περί αντικατάστασης της Όλγας Κεφαλογιάννη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -όπως και του Κ. Τζαβάρα.

Η απάντηση ήταν κεραυνοβόλα -με ανάρτησή της:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον».

«Οφείλω να θυμίσω ότι η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση μου δεν υφίσταται».

Γιατί η Όλγα Κεφαλογιάννη έσπευσε να προειδοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κάτι που αποτελούσε απλώς φήμη; ‘Ηγετική εμφάνιση», «Η ¨Ολγα ανοίγει την περπατησιά της» «Η Κεφαλογιάννη σηκώνει το γάντι και χτυπά το Μαξίμου» είναι μερικοί τίτλοι στα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάζοντας προσεκτικά την ανάρτηση η Όλγα Κεφαλογιάννη μιλά για διαφάνεια στην πολιτική ζωή και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, μάχες για τον αυταρχισμό, υποβάθμιση των ανεξάρτητων αρχών, προσπάθεια καθυπόταξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης -αλλά από τον …ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα επισημαίνει πως αυτ΄ή η περίοδος είναι κρίσιμη και η συμμετοχή της στην Επιτροπή αποτελεί υποχρέωση και καθήκον -που δεν μπορεί κανένας να εμποδίσει -αν δεν θέλει ο ίδιος ο βουλευτής.

Που εν προκειμένω θα δώσει μάχη ενάντια στον αυταρχισμό και υπέρ της διαφάνειας, του δημοσίου ελ΄έγχου και των δημοκρατικών θεσμών.

Η συνέχεια στη Βουλή και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -αν αυτή συγκληθεί.

Ολόκληρη η ανάρτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη

«Μια οφειλόμενη απάντηση, σε φήμες, δημοσιεύματα και «πληροφορίες».

Είμαι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από το 2015, έχοντας εκπληρώσει με απόλυτη συνέπεια τα βουλευτικά μου καθήκοντα, συμμετέχοντας συστηματικά και ενεργά σε αυτήν την τόσο σημαντική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χρειάστηκε μαζί με τους συναδέλφους μου της Κ.Ο. της ΝΔ να δώσουμε σκληρές και κρίσιμες μάχες ενάντια στον αυταρχισμό και την απέχθεια της τότε κυβέρνησης στον δημόσιο έλεγχο.

Θυμίζω κρίσιμα θεσμικά ζητήματα, που αφορούσαν από τη συστηματική υποβάθμιση των ανεξάρτητων αρχών, μέχρι την προσπάθεια καθυπόταξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως ήταν η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών.

Κατά τη διάρκεια της παρούσας περιόδου έχω αδιάληπτη παρουσία στην επιτροπή, ακόμα και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μου ή και κατά την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό, μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου 2022.

Οφείλω να θυμίσω ότι η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση μου δεν υφίσταται.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον».