Το Forum οργανώθηκε διαδικτυακά, και ο καθένας μπορούσε να παρακολουθήσει το θέμα που τον ενδιέφερε χωρίς αριθμητικό περιορισμό στην πλατφόρμα.
- «Νέες Καινοτόμες Ιδέες για Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας»
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, παρουσιάζοντας την μελέτη «Νέες Καινοτόμες Ιδέες για Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας» ,που έκανε το ΟΕΕ, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η πυροδότηση μιας αλλαγής του οικονομικού μοντέλου στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον πιο ανταγωνιστικό και φιλικό για τους επιχειρηματίες, αλλά ταυτόχρονα και πιο ποιοτικό και αποτελεσματικό για τους πολίτες.
Για να επιτευχθεί αυτό, όπως τόνισε ο κ. Κόλλιας θα πρέπει να εφαρμοστούν νέες καινοτόμες ιδέες, που έχουν ως στόχο να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών επιχειρήσεων. «Η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι δύο παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας.» είπε
Παράλληλα, ο κ. Κόλλιας στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει ο κλάδος της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech) στα οικονομικά επαγγέλματα αλλά και γενικότερα στην επίδραση της τεχνολογίας στον οικονομικό κλάδο που «… θα μεταμορφώσει ολοκληρωτικά τον κλάδο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και μαζί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συναλλάσσονται μεταξύ τους.»
Τέλος υπογράμμισε την τεράστια σημασία που θα έχει η γρήγορη υιοθέτηση των προτύπων διοίκησης, περιβαλλοντικής και κοινωνικής επίγνωσης (Environmental, Social, Governance, ESG) από τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
- «Προκλήσεις και Προοπτικές του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος την περίοδο 2021-2040»
Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΤΤ), παρουσίασε την μελέτη της ΕΤΤ με τίτλο «Προκλήσεις και Προοπτικές του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος την περίοδο 2021-2040».
Οι ελληνικές τράπεζες είναι και θα παραμείνουν, όπως τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου, ο βασικός πυλώνας χρηματοδότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με απώτερο στόχο να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να ξεπεραστούν όλες οι διαχρονικές ελληνικής αδυναμίες.
Αναφορικά με την επόμενη εικοσαετία το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών είναι στην αύξηση της παραγωγικότητας, της, στην περιβαλλοντική και ψηφιακή αναβάθμιση, στην αύξηση των εξαγωγών και της εξωστρέφειας, και στην υποστήριξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
Παράλληλα ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σήμερα πολυεπίπεδες προκλήσεις καθώς οι καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σε ένα νέο και ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον με αυξημένο ανταγωνισμό, είσοδο νέων παικτών στην αγορά, υποχρέωση συμμόρφωσης στις κανονιστικές απαιτήσεις, νέες ανατρεπτικές τεχνολογίες και μεταβολή των προσδοκιών των πελατών.
«Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράσεις που κινούνται γύρω από 4 αλληλοεξαρτώμενους άξονες, την οικονομία, την κοινωνία, το ανθρώπινο δυναμικό και την εξωστρέφεια.» σημείωσε ο κ. Χατζηνικολάου.
- «Για Σύγχρονες, Βιώσιμες, Ανθρώπινες πόλεις»
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος
Τρικκαίων, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης
Δήμων Ελλάδος και Μέλος Ολομέλειας
Επιτροπής «Ελλάδα 2021», παρουσίασε την
μελέτη με τίτλο
«Για Σύγχρονες,
Βιώσιμες, Ανθρώπινες πόλεις».
Στην ομιλία του ο κ. Παπαστεργιού αρχικά αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση αναφέροντας ως ένα από κορυφαία την μπλέξιμο που υπάρχει με τις αρμοδιότητες που έχει καθώς σε αυτές πως πολλές φορές εμπλέκονται το κεντρικό κράτος, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και οι Περιφέρειες. Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι χρειάζονται άμεσα μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η όποια προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει μηδενίζοντας το «κοντέρ» των 200 χρόνων.
Αναφορικά με το πώς θα πρέπει να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση του άμεσου μέλλοντος ο κ. Παπαστεργιού τόνισε ότι πρέπει πάνω από όλα να έχει οικονομική, διοικητική, αναπτυξιακή αυτοτέλεια και αυτοτέλεια σε όραμα και σχεδιασμό.
Τέλος, μιλώντας για το πώς θα πρέπει να είναι οι σύγχρονες πόλεις είπε ότι «πάνω και πρώτα απ’ όλα ασφαλείς. Πόλεις προστατευμένες από φυσικά φαινόμενα, ασφαλώς όσο αυτό είναι εφικτό». Πρέπει να είναι, πρόσθεσε, «πόλεις με υποδομές. Έτοιμες, κατασκευασμένες, ικανές να αντέξουν τις ανάγκες του σήμερα αλλά και του αύριο».
Επιπρόσθετα πρέπει να είναι πόλεις που προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας, για όλους τους τύπους επαγγελματικών προσόντων και για όλες τις ηλικίες. Πόλεις φιλικές στο περιβάλλον και στον άνθρωπο με μεγάλους χώρους πρασίνου, ακόμη και στο κέντρο τους, με παιδικές χαρές και χώρους άθλησης.
Ακόμα οι σύγχρονες πόλεις, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, πρέπει να είναι πόλεις με βιώσιμη κινητικότητα, τονίζοντας ότι οι πόλεις μας πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το αυτοκίνητο.
Τέλος οι σύγχρονες πόλεις «πρέπει να είναι ανοιχτές και συμμετοχικές, πόλεις πολυπολιτισμικές, ελεύθερες να δεχτούν τους πάντες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σεβασμό στα πιστεύω του καθενός μας και πόλεις που προάγουν τον πολιτισμό», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
- «Ο Μηχανικός προς το 2040 – Τάσεις, Προβλέψεις, Προτάσεις»
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γεώργιος Στασινός, παρουσίασε την μελέτη του ΤΕΕ με τίτλο «Ο Μηχανικός προς το 2040 – Τάσεις, Προβλέψεις, Προτάσεις».
Ο κ. Στασινός αναλύοντας τους στόχους που πρέπει να έχει η Ελλάδα για τα επόμενα 20 χρόνια τόνισε ότι πρέπει να δοθούν σημαντικά κίνητρα ώστε να επιστρέψουν στην χώρα οι επιστήμονες, που είχαν φύγει (brain drain), καθώς αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά στην πρόοδο της χώρας, μέσω των νέων δεξιοτήτων, της τεχνογνωσίας και της εξωστρέφειας που αυτοί διαθέτουν.
Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στόχος της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες πρέπει να είναι η βιώσιμη, ανάπτυξη και η πράσινη ενέργεια, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η προώθηση μορφών καθαρής ενέργειας, η ανάπτυξη φυσικών πόρων και μια εν γένει στροφή προς την κυκλική οικονομία θα δώσουν σημαντικό προβάδισμα στη χώρα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ο κ. Στασινός
Η πιο μεγάλη αλλαγή των επόμενων 20 ετών, που θα αλλάξει την ζωή όλων, είναι η τεχνητή νοημοσύνη τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι για το λόγο αυτό η επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτομία, η τηλεπικοινωνιακή επανάσταση, καθώς και το εν γένει τεχνοκρατικό πνεύμα, είναι αδήριτη ανάγκη που θα πρέπει να διατρέχει κάθε πολιτική.
Η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας θα πρέπει να αποτελέσει κύριo στόχο της Πολιτείας, τόνισε ο κ. Στασινός προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν γενναίες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, το σύστημα δικαιοσύνης και το φορολογικό σύστημα, προκειμένου να γίνει το έδαφος πιο πρόσφορο για την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών.
- «Ελλάδα και Ναυτιλία σε Κοινή Ρότα»
Ο Ιωάννης Τριφύλλης, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ), παρουσίασε την μελέτη του ΝΕΕ με τίτλο «Ελλάδα και Ναυτιλία σε Κοινή Ρότα».
Ο κ. Τριφύλλης αρχικά υπογράμμισε τους ισχυρους δεσμούς των ελλήνων με την θάλασσα τονίζοντας ότι η ελληνική ναυτιλία και η ναυτοσύνη των Ελλήνων αποτέλεσαν ανά τους αιώνες καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και την ευημερία του ελληνικού λαού, αλλά και για αυτή καθαυτή την ύπαρξη της χώρας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.
Στην συνέχεια παρουσίασε τους στόχους και τα οράματα του ΝΕΕ που όπως χαρακτηριστικά είπε «αποτελούν εξέλιξη της άρρηκτης σχέσης Έθνους και Ναυτιλίας»
Οι στόχοι αυτοί είναι:
– Η ανανέωση των δρομολογημένων και μη ακτοπλοϊκών πλοίων όλων των κατηγοριών σε ορίζοντα δεκαετίας, με νέα πλοία μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για την κλιματική αλλαγή, με τελικό στόχο την εκμηδένιση των αέριων ρύπων που εκλύονται από τα πλοία αυτά.
– Η μεταλαμπάδευση του ανταγωνιστικού προτύπου και της εξωστρέφειας που διέπουν την ποντοπόρο ναυτιλία και στους άλλους κλάδους της ναυτιλίας και ευρύτερα των ναυτιλιακών οικονομιών, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ωφέλειες για τη χώρα.
– Η προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες της ναυτικής εκπαίδευσης και η προσέλκυση νέων στα επαγγέλματα της θάλασσας.
– Η αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού, των λιμενικών υπηρεσιών και των λειτουργιών του δημόσιου τομέα.
– H συνεργασία με κρατικούς και περιβαλλοντικούς φορείς αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις για την προστασία επαπειλούμενων θαλάσσιων ειδών που ζουν στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.
- «Για την ισχυρή Ελλάδα της κοινωνικής ευημερίας»
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, παρουσίασε την μελέτη του ΕΒΕΑ με τίτλο: «Για την ισχυρή Ελλάδα της κοινωνικής ευημερίας».
Στόχος της παρέμβασης του ΕΒΕΑ είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, να συμβάλει στην χαρτογράφηση μιας όσο πιο δυνατόν ξεκάθαρης πορείας για την Ελλάδα στα επόμενα 20 χρόνια. Μια πορείας που θα της επιτρέψει να διασφαλίσει όρους ευημερίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες της, όπως τόνισε.
Η πορεία αυτή, εξήγησε ο κ. Μπρατάκος, οφείλει να καθοδηγείται από ένα νέο όραμα για την ελληνική οικονομία. «Το όραμα μιας οικονομίας που επιτυγχάνει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, προσελκύει μακροχρόνιους επενδυτές, παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας. Επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να καινοτομούν και επιτρέπει την ισχυροποίηση της μεσαίας τάξης.» είπε χαρακτηριστικά
Ο στόχος του ΕΒΕΑ για το 2040 είναι σαφής, τόνισε ο κ. Μπρατάκος, και είναι «μια Ελλάδα που θα καινοτομεί, θα μεταποιεί και θα εξάγει.»
Για να γίνουν πράξη όμως τα παραπάνω η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μπρατάκο, θα χρειαστεί να αλλάξει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας. «Απαιτείται ένα άλμα επενδύσεων που θα ενισχύσει την παραγωγική της βάση. Απαιτείται σοβαρή ενίσχυση του μεταποιητικού της βραχίονα. Απαιτείται αύξηση των εξαγωγών, τουλάχιστον στο 30% του ΑΕΠ της χώρας. Και όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο με επιδοτήσεις» σημείωσε.
- «Ελλάδα 2040: Η εργασία ως πυλώνας της ευημερίας και της δημοκρατίας»
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ),Γιάννης Παναγόπουλος, παρουσίασε την μελέτη της ΓΣΕΕ με τίτλο «Ελλάδα 2040: Η εργασία ως πυλώνας της ευημερίας και της δημοκρατίας»
Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι ο στόχος του αναπτυξιακού μετασχηματισμού και η δημιουργία μιας οικονομίας που προσφέρει παραγωγικές θέσεις εργασίας και προστασία για όλους όσους εκείνους επιθυμούν να εργαστούν, καθώς και μια διατηρήσιμη αύξηση των εισοδημάτων τους είναι καθοριστικός για την Ελλάδα του 2040.
Παράλληλα σημείωσε ότι τα συνδικάτα προτείνουν μια σειρά από ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την προστασία των αμοιβών, του χρόνου εργασίας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των συλλογικων διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων. «Η Ελλάδα του 2040 οφείλει να έχει πετύχει μια ουσιαστική εμβάθυνση της οικονομικής δημοκρατίας» είπε ο κ. Παναγόπουλος.
Από την πλευρά του ο Γεώργιος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής Ινστιτούτου Εργασίας ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια τολμηρή ατζέντα από νέες ιδέες, αξίες και πολιτικές που θα στοχεύσουν αφενός στην αντιμετώπιση των επισφαλών καταστάσεων διαβίωσης και αφετέρου στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογικής επανάστασης, για την βελτίωση πρωτίστως της ζωής των πολιτών.
- «Κοινωνία των Πολιτών, Περιβάλλον και Κλιματική Κρίση. Διαπιστώσεις και Προοπτικές»
Η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Ομότιμη Ερευνήτρια, πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» παρουσίασε την μελέτη με τίτλο «Κοινωνία των Πολιτών, Περιβάλλον και Κλιματική Κρίση. Διαπιστώσεις και Προοπτικές».
Η Δρ. Πολυμέρου-Καμηλάκη μιλώντας για την κλιματική κρίση τόνισε ότι «είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στην αγωνιώδη προσπάθεια για εξοικονόμηση φυσικών πόρων και διάσωση των φυσικών οικοσυστημάτων η καταφυγή σε δοκιμασμένες διαχρονικά έννοιες και αξίες προβάλλει ως σανίδα σωτηρίας. Ο δρόμος για την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι δύσκολος και απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, καθώς και ισχυρή δέσμευση σε παγκόσμιο επίπεδο.» Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Η νεωτερικότητα και η καινοτομία συνδέονται, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την προσπάθεια να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αξιοποιήσουμε αρχές και πρακτικές του παρελθόντος. Γιατί οι πολυσυζητημένες σήμερα και προτεινόμενες ως νεωτερικές έννοιες «κυκλική οικονομία», «επαναχρησιμοποίηση-μεταποίηση», «ανακύκλωση» και «βιώσιμη ανάπτυξη» είναι τόσο παλιές όσο και οι οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες, που με αυτές επεβίωσαν, σεβόμενες την ύλη και τον μόχθο δημιουργίας νέων προϊόντων.»
Για την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος η Δρ. Πολυμέρου-Καμηλάκη σημείωσε ότι: «Οι τοπικές κοινότητες αναδεικνύονται καταλληλότερες για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναγκαίων δράσεων για τη βελτίωση των οικοσυστημάτων, την οικολογική αποκατάσταση, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, τη διατήρηση, την επικοινωνία και την υποστήριξη για διαδρομές με τα πόδια / ποδήλατα, που αλλάζουν τις ζωές και μετριάζουν την κλιματική αλλαγή. Η επιστήμη του κλίματος απαιτεί μακροπρόθεσμα δεδομένα από ένα πλήθος θεμάτων, που οι επιστήμονες από μόνοι τους δεν μπορούν να καλύψουν, αλλά στα οποία ένα πρόθυμο κοινό μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά.»
- «Αλλάζοντας την τροχιά της υγείας στις ερχόμενες δεκαετίες και μετέπειτα»
Η κυρία Μισέλ Αν Γουίλιαμς, Κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard και καθηγήτρια της Έδρας Αγγελοπούλου στην Δημόσια Υγεία και την Διεθνή Ανάπτυξη στην ομιλία της αναφέρεται στις διαρθρωτικές δυνάμεις που θα επηρεάσουν την Ελλάδα και τον κόσμο στο τομέα της υγείας και σε αυτά που θα πρέπει να πράξουμε για να εξασφαλίσουμε την ευημερία και την πρόοδο.
Η κ. Γουίλιαμς τόνισε ότι η κλιματική κρίση δεν απειλεί μόνο το περιβάλλον και την οικονομία αλλά αποτελεί και κρίση της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα σημείωσε ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια Θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη ευημερία, όχι μόνο άμεσα, όπως οι θάνατοι που σχετίζονται με υψηλή θερμοκρασία, άσθμα, επιπλοκές εγκυμοσύνης και καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και μέσω χιλιάδων έμμεσων τρόπων. Παράλληλα θα υπάρξει λειψανδρία, εξαφάνιση ζώων και φυτών καθώς και έλλειψη τροφίμων.
Σύμφωνα με την κυρία Γουίλιαμς ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία – τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για γίνει αυτό όπως είπε θα απαιτηθεί μια άνευ προηγουμένου, παγκόσμια δέσμευση ταχεία απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα κατά την επόμενη πενταετία και αφαίρεση των τεράστιων υφιστάμενων ποσοτήτων άνθρακα από τον αέρα.
- «Προοπτικές για τις επόμενες δεκαετίες: Ελπίδες και φόβοι»
Ο Μάρτιν Ρις, Λόρδος του Λάντλοου, βασιλικός αστρονόμος του Ηνωμένου Βασιλείου και κάτοχος έδρας στο πανεπιστήμιο του Κείμπριτζ στην ομιλία του στο Forum «Ελλάδα 2040» τονίζει τις αλληλοεξαρτήσεις ανθρώπων και λαών σε παγκόσμιο επίπεδο ως προς τις επιπτώσεις των τεχνολογικών εξελίξεων, της κλιματικής αλλαγής και του τρόπου παραγωγής καθώς και ως προς το ρόλο της επιστήμης στην χάραξη νέας πορείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών.
11.«Η Επιστήμη και η Καινοτομία Οδηγός για το Μέλλον»
Ο Άλμπερτ Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, στην ομιλία του στο Forum «Ελλάδα 2040» υπογράμμισε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας η επιστήμη δικαίωσε όλους αυτούς που είχαν εναποθέσει πάνω της τις ελπίδες για να βγούμε από αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση.
Η περίπτωση του εμβολίου κατά της πανδημίας αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα επιστημονικό θαύμα, είπε ο κ. Μπουρλά προσθέτοντας όμως ότι «συνάμα φανερώνει και πώς πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον: με όραμα, συνεργατικό πνεύμα, διορατικότητα και με οδηγό την επιστήμη και την καινοτομία.»
Παράλληλα ο κ. Μπουρλά υποστήριξε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε καλύτερη περίοδος για να είναι κανείς επιστήμονας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά: «Οι σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της βιολογίας συνδυαζόμενες με την τεράστια επιτάχυνση των ψηφιακών τεχνολογιών και των αναλύσεων των δεδομένων, μας έχει προετοιμάσει για αυτό που πιστεύω πως θα είναι μια πρωτοφανής δεκαετία ιατρικών ανακαλύψεων, επιστημονικών και επιχειρηματικών καινοτομιών και κοινωνικών αλλαγών.»
Για να μπορέσουμε όμως να δούμε τα αποτελέσματα της επερχόμενης επιστημονικής αναγέννησης στις ζωές μας, πρέπει να μεριμνήσουμε για δύο πράγματα, τόνισε ο CEO της Pfizer
«Το πρώτο είναι όλοι μας, εταιρίες, κυβερνήσεις και πολίτες, να επιδείξουμε μεγαλύτερη προσοχή και επικέντρωση στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές αξίες. Το δεύτερο είναι να φροντίζουμε διαρκώς να δίνουμε όραμα στους νέους. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε, ούτε καν να μιλάμε για το μέλλον της πατρίδας, χωρίς τους νέους μας.»