Φώφη Γεννηματά: Πούλημα

Του Γ. Λακόπουλου

Δεν κάνουν πάντα οι καλοί λογαριασμοί τους καλούς φίλους.  Απόδειξη η διαταραχή της σχέσης που είχε για χρόνια η Φώφη με τους δημοσκόπους- ως ένα από τα κληροδότημα της «ομάδας Γεννηματά». Πώς και γιατί ας μη το αναλύσουμε τώρα.

Πάντως, ενώ η ίδια ως το 2000 δεν υπήρχε πουθενά στο δημόσιο βίο και το ΠΑΣΟΚ – ο Πάγκαλος μάλιστα έλεγε ότι δεν υπήρχε ούτε ως εργαζόμενη στην Τράπεζα που διορίσθηκε ως… φοιτήτρια- ξαφνικά οι δημοσκοπήσεις την έκαναν φίρμα για τη Βουλή και αργότερα για την περιφέρεια Αττικής.

Έτσι, χωρίς να διαθέτει πολλά από τα πολιτικά γονίδια του ταλαντούχου  Γ. Γεννηματά, της μεταγγίστηκαν δημοσκοπικά ιδιότητες που της επέτρεψαν να βγει βουλευτής, περιφερειάρχης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχει εγγράψει σε κανένα από τους ρόλους της κάτι αξιόλογο: ανύπαρκτη ως υπουργός, φάντασμα ως περιφερειάρχης και διαλυτικό στοιχείο ως κομματική επίγονος των Παπανδρέου και Σημίτη.

 Τις τελευταίες μέρες η κυρία πίνει πικρό ποτήρι της αβουλίας, της ακρισίας, των εξαρτήσεων.  Διαλέξτε.  Πάντως την πάτησε μένοντας έξω από τον αντικυβερνητική σύμπραξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και δεν εμφανίσθηκε καν στο Πολυτεχνείο.

Έστειλε τα τσικό. Προφανώς δεν αισθάνεται ικανή να υπερασπιστεί τη δημόσια παρουσία της στο κρίσιμο ερώτημα αν ανήκει στην αντιπολίτευση ή στον φιλοκυβερνητικό αστερισμό.

Οι αντι-ΝΔ κορώνες είναι για ξεκάρφωμα: δεν έχει ξεκολλήσει ακόμα από όσα την έστειλαν πίσω από τον Μητσοτάκη στον εκλογικό νόμο, στις Πρέσπες και τον -συναφή με τη συγκυρία-νόμο για τις διαδηλώσεις.

Περιέργως αντί να ασχοληθεί με αυτά κλώτσησε ασύμμετρα σε μια  δημοσκοπική βαθμολόγηση,  που άνοιξε το θέμα της διαδοχή της, με την ίδια στο καναβάτσο. 

Όχι μόνο ο Ανδρουλάκης, αλλά και ο Λοβέρδος εμφανίζονται ως  επικρατέστεροι από την ίδια.  Καταστροφή.  Πάντως ότι θα ήταν δελφίνος και κάποιος που αναμένει τη δικαστική κρίση για διαφθορά  μόνο σ’ αυτό το κόμμα θα μπορούσε να συμβεί.

 Η δημοσκόπηση λέει ότι η Φώφη δεν είναι πάντα πρώτη στο χωριό, αλλά βρίσκεται πίσω από τους παλιότερους αντιπάλους της. Ένα ευρωβουλευτή χωρίς ιδιαίτερη παρουσία και κάποιον που η ίδια διατηρεί αντιδεοντολογικά ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Χώρια που φλερτάρει με τον Μητσοτάκη.

Αστεία συζήτηση αν λάβουμε υπόψη ότι στο καζάνι μπαίνει η  υποψηφιότητα του Γερουλάνου, που δεν φαίνεται να μπορεί τίποτε πέρα από καλός δημοτικός σύμβουλος, σχετικά συμπληρωματικός του Μπακογιάννη. Ή ο Καμίνης που δεν είναι καλός για τίποτε. Μέχρι και η Καϊλή αυτοχρίζεται ηγέτιδα- που το σκέφτεται και περιμένει να την παρακαλέσουν.

Αντίθετα δεν καταγράφεται η ενδιαφέρουσα παρουσία του Μιχ. Κατρίνη,   με πολιτική συγκρότηση, ιδεολογική διαύγεια και ποιοτικότερα προσωπικά στοιχεία από τους «μετρηθέντες».

Πάλι καλά που δεν μπήκε  στη διαλογή και η  Γιαννακοπούλου, ή κάποιος από τον μπαξέ της  Φώφης. Στο Κινάλ δεν έχουν προοπτική ως κόμμα, αλλά από υποψήφιους αρχηγούς δεν πάνε κι άσχημα. Είναι σχεδόν περισσότεροι και από τα μέλη του.

 Εν πάση περιπτώσει μια δημοσκόπηση είναι. Αγνώστων λοιπών στοιχείων, όπως αυτές που βγάζουν τον Μητσοτάκη ενισχυμένο μετά από κάθε στραπάτσο του. Η αξιοπιστία της προκύπτει και από το  35%  που δεν απαντάει, ή θέλει « άλλον» -πέρα από το  πλούσιο μενού του δημοσκόπου.

Γιατί η Γεννηματά χάλασε τον κόσμο;  Υποψιάζεται ότι κάποιοι την δρομολογούν για την εξέδρα; Διακρίνει ότι της προσφέρεται απλώς η  επιλογή να φύγει μόνη της, πριν “την φύγουν”; Ή απλώς η πιο ισχυρή συσπείρωση, επί των ερειπίων του ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύει στ’ αλήθεια από  όσους έχει καθυποτάξει ως τώρα;

Μπα. Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι αυτό που πλήγωσε την Φώφη δεν είναι οι κολόνες μιας δημοσκόπησης χωρίς αιτία. Ξέρει καλά ότι όσο υπάρχει το Κινάλ, θα υπάρχει μαζί της.  Το τέλος τους θα επέλθει την ίδια στιγμή.

Είναι το πρώτο ρήγμα στη σχέση της με την συντεχνία των δημοσκόπων.  Προφανώς το βιώνει ως πούλημα.