Ψευδαισθήσεις

Toυ Γιάννη Πανούση

 

Αν σου μιλώ για χαμαιλέοντες

δεν είναι που την αγορά πλημμυρίζουν

κίβδηλο νόμισμα

ούτε που διαρκώς αλλάζουν καμουφλάζ χρώματα

και μόνο το χρώμα της ντροπής δεν ξέρουν

Ηλίας ΓκρήςΣαν άλλος Οιδίποδας

 

Είναι σύνηθες φαινόμενο, λόγω και της ακατάσχετης πολυλογίας, αρκετοί πολιτικοί να κάνουν λεκτικά ατοπήματα.Όμως από μια ατυχή δήλωση σε μια ασύγγνωστη άγνοια της πραγματικότητας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ίδια με αυτήν που διανύει ένας ανεύθυνος πολιτικός με έναν που εντέλει επικαλείται το’ακαταλόγιστο’.

Τα παραπάνω ας τα μελετήσουν ορισμένοι της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι ανάμεσα στα άλλα που αναμασάνε, είναι ότι ‘ζούνε για να δούνε τον ΣΥΡΙΖΑ να υφίσταται πολιτική και κοινωνική ήττα’.

Ως προς την πολιτική ήττα πάντοτε μπορεί να συμβεί διότι αυτοί είναι οι κανόνες στο δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό σύστημα. Και πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να διατρέχει σχετικό κίνδυνο αν δεν προσέξει τις συμμαχίες του κι αφεθεί στον κυματισμό των ρευμάτων ή παρασυρθεί από τη γοητεία της αστικής τάξης.

Ως προς την κοινωνική ήττα δεν αντιλαμβάνομαι τί και πώς την εννοούν; Ανεξάρτητα με το ποιό κόμμα ψηφίζει ο λαός κάτω από συγκεκριμένες συγκυρίες υπάρχει νουνεχής πολίτης που να μην έχει αντιληφθεί ότι η Κυβερνώσα δούλεψε πολύ στη βάση της κοινωνίας,ανέδειξε ξεχασμένα στρώματα κι έδωσε ευκαιρίες σε ‘προγραμμένα πρόσωπα’; Λάθη κι αστοχίες προφανώς έγιναν όμως αυτή την κοινωνική κληρονομιά δεν μπορούν να την κρύψουν ή να την εξωραΐσουν.

Η Αριστερά δεν θα εξοβελίσει τους ανθρώπους από το ιστορικό γίγνεσθαι και δεν θ’αφήσει τη χώρα στο έλεος των μηχανισμών εξουσίας. Άλλωστε το αρχικό ηθικό πλεονέκτημα έχει γίνει πλέον κοινωνικοπολιτικό πλεονέκτημα αφού απέδειξε ότι κυβερνάει καλύτερα και για τους περισσότερους.

 

ΥΓ. ’’Εγέλασές με μιά φορά

εγώ σε συγχωράω

Εγέλασές με δυό και τρείς

με τον εχθρό σου πάω’’ [Χρ.ΤσουράκηςΤο γέλιο ..της αρκούδας]