Του Γ. Λακόπουλου
Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της αντιπολίτευσης αυτή την περίοδο είναι σαν να κλέβεις εκκλησία. Από αυτή την άποψη όσα είπε για τους κυβερνητικούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήταν παρά μια συνηθισμένη αντιπολιτευτική ομιλία αν δεν είχαν κάποια στοιχεία που ακυρώνουν το κεντρικό σλόγκαν της παρουσία του: την περίφημη “αλήθειας”. Υποτίθεται ότι ο όρος συμπεριλαμβάνει και την ακρίβεια στη μεταφορά των γεγονότων. Αλλά σ’ αυτό το σημείο η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ έπασχε.
Είπε π.χ.: “Το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας τορπίλισε την πέμπτη αξιολόγηση και τώρα ως πρωθυπουργός τορπιλίζει τη δική του δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, δίνει μάχες με φανταστικούς ανεμόμυλους, θερίζει θύελλες που η ίδια θέρισε”.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της σημερινής αξιολόγησης από τον Πρωθυπουργό κανείς δεν θα διαφωνήσει. Αλλά η αναφορά στο 2014 υπήρξε ατυχής. Η 5η αξιολόγηση δεν τορπιλίσθηκε από τον Τσίπρα- ούτε θα ήταν δυνατόν άλλωστε. Τορπιλίσθηκε από τον .. Αντώνη Σαμαρά.
Στη συνάντηση με την τρόικα στις 8 Δεκεμβρίου 2014 η ελληνική κυβέρνηση, με υπουργό Οικονομικό τον Γκίκα Χαρδούβελη, συναγωνίσθηκε τον- τότε αντιπολιτευόμενο- ΣΥΡΙΖΑ και αρνήθηκε να συμφωνήσει στο κλείσιμο του Μνημονίου με ένα πακέτο μέτρων.
Οι λόγοι ήταν εμφανείς τότε. Έχοντας εγκαταλείψει την θεωρία ότι “υπάρχουν οι 180 ψήφοι” για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην γίνουν εκλογές-την οποία πάντως τορπίλισε η ΝΔ προτείνοντας τον .. αντιπρόεδρό της – το σύστημα Σαμαρά-Βενιζέλου μηχανεύθηκε μια αφελή μεθόδευση: να αφήνουν ανοιχτό το δεύτερο Μνημόνιο ώστε αφ’ ενός να μην έχουν το κόστος των μέτρων που προέβλεπε στις εκλογές και αφετέρου να το λουστεί ο Τσίπρας.
Εξ ου και ζήτησαν παράταση …μόλις δυο μηνών. Να το βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση με το “καλημέρα” και να καταρρεύσει. Ήταν η διαβόητη “αριστερή παρένθεση”.
Ανεξάρτητα από τους ολέθριους χειρισμούς που έκανε η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, η αλήθεια είναι ότι αν τορπίλισε κάποιος τη 5η αξιολόγηση αυτός ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία μετείχε ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ.
Ήταν μια εγκληματική μεθόδευση δια της οποίας ο τότε Πρωθυπουργός απέφευγε να αναλάβει τις ευθύνες τους και μετέφερε τις αποφάσεις εκείνης της στιγμής στο μέλλον και στις πλάτες του διαδόχου -με μικροκομματική λογική. Αν είχε κλείσει στην ώρα της η 5η αξιολόγηση πολλά θα ήταν διαφορετικά στη συνέχεια.
Για ποιο λόγο τον καλύπτει σήμερα ο Κυριάκος; Τι τον υποχρεώνει, λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση Σαμαρά ως κηδεμόνας του και έτοιμος να επιστρέψει για να… “προσφέρει”- να μεταφέρει σε άλλον την ευθύνη;
Στοιχεία που νοθεύουν την αλήθεια που διακηρύσσει ο πρόεδρος της ΝΔ, υπήρχαν σε πολλές αποστροφές του λόγου του. Είπε π.χ. ότι η κυβέρνηση διευκολύνει τους δανειστές “να απαιτούν μέτρα πέρα από τη δική της θητεία και να φέρνουν από την πίσω πόρτα το Grexit”.
Δεν ξέρουμε τι θα κάνει τελικά ο Τσίπρας, αλλά αν υπήρξε μια κυβέρνηση που δέχθηκε μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις τα μεθόδευσε η ίδια πέρα τη θητείας της ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά. Η αναβολή της 5η αξιολόγησης ήταν χαρακτηριστική.
Πέρα από αυτό όμως η θεωρία ότι μια κυβέρνηση πρέπει να νομοθετεί μόνο για την περίοδο της θητείας της είναι τουλάχιστον παραπλανητική. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν για το μέλλον – όσο πιο μακριά γίνεται. Και αν η επόμενη κυβέρνηση διαφωνεί αλλάζει αυτή τη νομοθεσία πάλι σε βάθος μέλλοντος.
Ειδικά σε μια διαπραγμάτευση με ξένους καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εμφανισθεί με το επιχείρημα πως όσα συμφωνεί ισχύουν για όσο κυβερνάει η ίδια και για μετά δεν αναλαμβάνει ευθύνη. Θα την πάρουν με τις πέτρες. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με χώρες, όχι με κυβερνήσεις.
Ένα ακόμη στοιχείο διόλου συμβατό με την αλήθεια ήταν ότι “οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το κράτος και τους θεσμούς της Πολιτείας. Η ισοπέδωση των θεσμών συντελέστηκε στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”. Μπα; Από το 2015 που κυβερνάει ο Τσίπρας ισχύει αυτό; Πριν η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς ξεχείλιζε; Και τότε γιατί έδωσαν μόλις 19% στη ΝΔ και 13% στο ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσαν ως τότε; Να μην λέμε και ό,τι θέλουμε, που θα έλεγε και ο Κώστας Χατζηχρήστος.
Τελευταίο και όχι έσχατο σημείο η αναφορά: “ Έρχονται μαζί μας άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές. Σήμερα, καλωσορίζω στην Πολιτική Επιτροπή τον Ιάσωνα Φωτήλα. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω αποφασιστικά το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία”.
Ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκη θα έπρεπε να έχει κάποια ευαισθησία σ’ αυτά τα θέματα. Ότι ένας βουλευτής εγκατέλειψε το κόμμα με το οποίο εξελέγη και προσχώρησε, ως βουλευτής, σε κάποιο άλλο συνιστά αποστασία. Και ο Κυριάκος την καλύπτει-καθαρά πράγματα. Είναι μια επονείδιστη πράξη στην οποία ο ίδιος προσφέρει την κάλυψή του. Ποιος ανέθεσε στον εν λόγω Φωτήλα να εμφανίζεται ως βουλευτής της Δεξιάς ως τις εκλογές; Αν πάμε έτσι η πολιτική ζωή θα γίνει ζούγκλα.
Οι Μητσοτάκηδες ξέρουν από αυτά και ως θύτες και ως θύματα. Και αν λέγοντας ο Κυριάκος ότι “θα συνεχίσει το άνοιγμα στην κοινωνία” εννοεί ότι θα περισυλλέξει και άλλους βουλευτές από άλλα κόμματα– άγνωστο με ποιο δέλεαρ, αν και όλοι φαντάζονται- μάλλον θα ξυπνήσει μνήμες που δεν τον συμφέρουν.