Όχι στη μετάλλαξη σε κόμμα διαμαρτυρίας ή σε δεξιά σοσιαλδημοκρατία

Του Χάρη Τσιόκα

Βασικά σημεία της ομιλίας στο συνέδριο

Η διαχείριση των νέων δεδομένων , η τεχνολογική έκρηξη και οι οικονομικές ανακαταξεις έχουν δημιουργούν ένα περιβάλλον κοινωνικής ρευστότητας. Η έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης διακυβερνησης εντείνει την αποχή, την απόσυρση.

Σ’ αυτό το τοπίο η κυβέρνηση Μητσοτακη ανταποκρίνεται στα συμφέροντα που υπηρετεί.  Μετεξελίσσεται  ΝΔ σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με πλατφόρμα τεχνοκρατική  .

Η πράσινη μετάβαση, οι τεχνολογίες, το προγραμμα ανάκαμψης γίνονται εργαλεία κερδοσκοπίας , αχαλίνωτης αγοράς, χειραγώγησης ! Το κράτος και τα κοινά αγαθά εμπορευματικοποιούνται.

Στο αντίποδα η αριστερά , ο χώρος του δημοκρατικου σοσιαλισμου και της οικολογίας είναι πολύ τεμαχισμένος και αναλώνεται επικοινωνιακά σε ένα αδιάφορο αντίκυβερνητισμο στη καλλίτερη περίπτωση στην αμυντική υπεράσπιση κατακτήσεων του χθες και στην χειρότερη περίπτωση  σ ένα αγώνα ανταγωνισμού ανάμεσα στο 13 κ 14%

Ο κίνδυνος να μεταλλαχθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας σε μια αναμέτρηση εναλλαγής συστημικών κομμάτων για την διαχείριση των ίδιων άνισων πολιτικών  είναι προ των πυλών.

Συνεπικουρούμενοι λοιπόν να γίνουμε το μοντέλο Γαλλίας, Ολλανδιας, Αμερικής κτλ;

Ο Σύριζα ΠΣ μαζί με τα κόμματα του προοδευτικού τόξου καλείται να γίνει ο Επισπεύδων για τη συγκρότηση κοινωνικής πλειοψηφίας με προγραμματική και πολιτική ενότητα !

Πλειοψηφία που θα απαντά στις σύγχρονες διαιρετικές τομές και δεν θα εξαντλείται στις αντιθέσεις του χτες.

Αν οι παλιές αντιθέσεις δίχασαν τον προοδευτικό χώρο στο παρελθόν οι νέες μπορεί να την ξανά ενώσουν! Γιατί ακόμα στον Σύριζα ΠΣ ορισμένοι ασχολούνται με τις διασπάσεις;

Η κοινωνία εκφράζει ήδη την αντίδραση της ας γίνουν τα θέματα που αναδεικνύουν , που θα ενώσουν τον προοδευτικό χώρο σε προγραμματικό αντινεοφιλελεύθερο αγώνα.

Δυστυχώς οι ηγεσίες του προοδευτικού χώρου περιχαρακώνονται σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς και αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε μόνο μέσα από τη δημιουργία δημοκρατικών κοινωνικών μετώπων από τα κάτω  ! Μονόμετωπος αντινεοφιλελεύυθερος ο αγωνας. Ο Συριζα ΠΣ πρέπει να ξαναβρεί τα ταυτοτικα στοιχεία του πολυσυλλεκτικού κομματος με πολιτική ενότητα και να επιστρέψει σε τροχιά κυβερνησιμότητας -θέματα που είναι σε υποχώρηση.

Γιατί λοιπόν οι κομματικές γραφειοκρατίες αντιδρούν ;

Ανασύνθεση με υπέρβαση των διαιρέσεων του χτες. Με συμπεριληπτικά όργανα και όχι πειθαρχημένα στις παρέες  !

Χρειαζόμαστε οδικό χάρτη εξωστρεφή -όχι στην εσωστρέφεια.

Ας δώσουμε σαφείς απαντήσεις.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το όνομα ή η εξειδίκευση των πολιτικών του; Δεν διδάχθηκαν  τίποτα από το Κινάλ του ΠΑΣΟΚ ;

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το δίλημμα επιλογής ανάμεσα στην αριστερά η κεντροαριστερά ή η νέα πολιτική και προγραμματική ενότητα ;

Ναι στις υβριδικές τεχνολογίες που υπηρετούν τα μέλη, όχι αυτές που τα υποκαθιστούν !

Κόμμα λοιπόν ενεργών μελών που λέει όχι στον δήθεν αδιαμεσολάβητη εξουσιοδοτισμό σε ανεξέλεγκτα πρόσωπα.

Όχι στη ρευστοποίηση των οργάνων του κόμματος και των μελών.

Όχι στη μετάλλαξη σε κόμμα διαμαρτυρίας ή σε δεξιά σοσιαλδημοκρατία

Ναι στον εναλλακτικό Σύριζα ΠΣ, εναλλακτικό καταλύτη στη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας . Είναι η ώρα των μελών με γνώση των προτάσεων ανασύνταξης να δείξουν τον δρόμο της ανάκαμψης.