Άδωνις Γεωργιάδης: Σουγιάδες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Δεν προκύπτει αν η πατέντα για τα «απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ» ανήκει στον Άδωνι Γεωργιάδη ή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ένας, ως υπουργός Υγείας, κόβει: Θα βάλει σε λοταρία 50.000 χειρουργικές επεμβάσεις από τις λίστες αναμονής. Ο άλλος, ως πρωθυπουργός, ράβει: Εγκρίνει 60 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτή τη δουλειά. Δεν προκύπτει αν η πατέντα για τα «απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ» ανήκει στον Άδωνι Γεωργιάδη ή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται, πάντως, για παγκόσμια επιστημονική πρωτοτυπία: Ορίζει την έννοια «χειρουργείο», ως υπόθεση που χρειάζεται έναν ασθενή, έναν γιατρό και ένα νυστέρι. Τα υπόλοιπα περιττεύουν… Από αυτή την άποψη, διεκδικούν το βραβείο χειρουργικής από τον μακαρίτη Νικήτα Πλατή, που – στην ταινία του Σακελλάριου «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» – είχε λανσάρει τη μέθοδο: Εγχείρηση με σουγιά και πάνω από τα ρούχα.

Πρόκειται για εξωφρενικό κυβερνητικό παιχνίδι με τον πόνο των ανθρώπων που περιμένουν χρόνια για μια υπηρεσία του κράτους, την οποία έχουν ήδη πληρώσει με τους φόρους τους. Αν τη θέλουν στην ώρα της, πρέπει να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα – και εκεί τους στέλνουν οι οδοδείκτες της κυβερνητικής πολιτικής. Αν προσφύγουν στο ΕΣΥ, όπως το κατάντησε η «αναμόρφωσή του» από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους προλάβει το μοιραίο παρά ο χειρουργός. Εκτός αν πληρώσουν…

Είναι συνδυασμός ταξικής πολιτικής και εμπαιγμού. Η κυβέρνηση υπόσχεται γιατρούς που, εξαντλημένοι από την κανονική βάρδιά τους, θα «συμπληρώνουν το εισόδημά τους», με απογευματινό χειρουργείο. Μόνο που αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει. Γιατί μια χειρουργική επέμβαση, εκτός από τον απελπισμένο ασθενή και τον κακοπληρωμένο γιατρό που ψάχνει για «εξτραδάκια» και γίνεται σταχανοφίτης, έχει και άλλες απαιτήσεις. Χρειάζεται αναισθησιολόγο, νοσοκόμο, τεχνικούς, καθαρίστριες, χειριστές ιατρικών εργαλείων, μονάδα ανάνηψης και μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Ποιος θα πληρώνει για να χειρουργηθεί σε μια μονάδα που δεν τα διαθέτει και από γιατρό που ενδεχομένως θα εχει εξαντληθεί στην πρώτη βάρδια; Ποιος εγγυάται ότι ο γιατρός που θα χειρουργήσει – πέραν της υποχρέωσης που του επιβάλει η σύμβασή του με το ΕΣΥ – θα μένει με την αμοιβή από τον τιμοκατάλογο Γεωργιάδη και δεν θα ζητησει επιπλέον φακελάκι αν θεωρείται «καλός»;

Υπάρχουν υπουργικές διαβεβαιώσεις ότι όλα θα γίνουν κανονικά, αλλά ποιος τις πιστεύει; Σίγουρα όχι οι πιο αρμόδιοι: οι γιατροί. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που δεν συγκροτείται από τους επάρατους κομμουνιστές που ξορκίζει ο Άδωνις, είναι σαφής: «Το ΕΣΥ χρειάζεται προσωπικό, όχι απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, όχι μόνον δεν θα επιλύσουν ζητήματα, αλλά θα προκαλέσουν και νέα».

Η κυβερνηση απαξιώνει συστηματικό το ΕΣΥ και στέλνει τους ασθενείς που έχουν να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα, αν κριθεί από την έκρηξη της ιδιωτικής δαπάνης της Γερμανίας. Στο κουφάρι που απομένει, λιγοστεύουν οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, τα υλικά, η επιστημονική αναβάθμιση, οι «ξενοδοχειακές» παροχές.

Αυτό που έλειπε είναι οι εγχειρήσεις με σουγιάδες…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR