Υπόγραψε και συ το ψήφισμα για τα Τέμπη που κατατίθεται στη Βουλή: Αναθεώρηση του Συντάγματος, ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατακλύζουν σήμερα τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα στα Τέμπη, διαμαρτυρόμενοι και για τις απόπειρες συγκάλυψής του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Από τη συγγνώμη του Μητσοτάκη και την παραίτηση Καραμανλή και «όλα στο φως» φτάσαμε στο «όλα στο σκοτάδι» με μια Εξεταστική κοροϊδία όπου κρίσιμα έγγραφα που δεν έφτασαν ποτέ στα μέλη της επιτροπής ουσιώδεις μάρτυρες δεν πέρασαν εξετάστηκαν.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριπτε εμμονικά την κλήση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππου Τσαλίδη, που προειδοποιούσε τον Κώστα Καραμανλή 1,5 μήνα πριν την τραγωδία για τον «κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας», αλλά και αυτές των Κώστα Σπηλιόπουλου και Χρήστου Τριαντόπουλου.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος φαίνεται να είναι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας ως επικεφαλής του συντονιστικού που είχε συσταθεί για το δυστύχημα και ο Κώστας Αγοραστός την υλοποίησε.

Η δικογραφία έφυγε από τη Λάρισα την Παρασκευή, αλλά πέντε μέρες δεν έχει φτάσει στην Βουλή, όπως υποστηρίζει το προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής!

Μια ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει πως “η έρευνα των τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως είναι ήδη γνωστό, και η ποινική δίωξη σε μία τέτοια περίπτωση δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Δικαστικής Εξουσίας αλλά της Βουλής. Η ανάθεση της άνω αρμοδιότητας (έρευνας και ποινικής δίωξης πολιτικών προσώπων) στη Δικαστική Εξουσία προϋποθέτει αναγκαίως την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος”.

Να θυμίσουμε πως το ψήφισμα για την συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών, που έχει ξεπεράσει τις 836.000 υπογραφές, ζητά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

“Σύμφωνα με το άρθρο 73 του συντάγματος , παράγραφος 6, υπάρχει το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν τη γνώμη τους σχετικά με την ψήφιση ή την τροποποίηση κάποιου νόμου. Αμέσως μετά την ψήφιση και μάλιστα έχοντας μαζί μας ένα τόσο υψηλό αριθμητικά σύνολο υπογραφών, το καταθέτουμε στη Βουλή” λέει η πρόεδρος του συλλόγου συγγενών των θυμάτων Μαρία Καρυστιανού.

“Σε μια δημοκρατική χώρα, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την επιθυμία των πολιτών”, τονίζει. «Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! 

Πώς να υπογράψετε το ψήφισμα

Για να υπογράψετε το ψήφισμα το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το όνομα, το επώνυμο και το e-mail σας για την επιβεβαίωση και κανένα άλλο στοιχείο.

nekroi_tempi_3693e.png

Αν θέλετε να συμμετάσχετε στο ψήφισμα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Τέλος, προς υποστήριξη της διαδικασίας συλλογής υπογραφών κυκλοφορεί αφίσα που φέρει QR CODE προς διευκόλυνση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν.

tempi_psifisma_qr_ea2dc.png

Το κείμενο του ψηφίσματος

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα.

Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας».